Dva nové Objektivy Fuji pro řadu X i GF

Publikováno: 21. září 2022 | autor Redakce
dscf7213-(1).jpg

Fujifilm s potěšením oznamuje, že dne 29. září 2022uvede na trh objektiv FUJINON XF56mmF1.2 R WR (XF56mmF1.2 R WR) a objektiv FUJINON GF20-35mmF4 R WR (GF20-35mmF4 R WR).

FUJINON XF56mmF1.2 R WR

XF56mmF1.2 R WR je rychlý pevný objektiv se střední ohniskovou vzdáleností 56 mm (ekvivalent 85 mm ve formátu 35 mm). Je nástupcem svého oblíbeného předchůdce se světelností F1,2 (objektiv FUJIONON XF56mmF1.2 R; „předchozí model“), ale vyznačuje se výrazným zlepšením minimální zaostřovací vzdálenosti, výkonu při vyšším rozlišení snímků a krásným vykreslením rozostřeného pozadí.

dscf2276.jpg

Zaostřené oblasti zobrazují každý detail ve vysokém rozlišení, zatímco otevřená clona dokáže vytvořit krásný bokeh v pozadí, který dá vyniknout fotografovanému objektu a dodá snímku další působivost. Předchozí model byl díky otevřené cloně F1,2 vhodný pro portrétní fotografii. Nový objektiv však má vylepšenou minimální zaostřovací vzdálenost, která usnadňuje fotografování drobných předmětů, a je vhodný pro nejrůznější fotografické situace včetně pouliční fotografie.

XF56mmF1.2 R WR se skládá ze 13 členů v osmi skupinách, včetně jednoho členuu ED a dvou asférických členů, čímž se oproti předchozímu modelu zlepšilo rozlišení obrazu. V zaostřovací skupině je použito osm členů, které minimalizují chromatickou aberaci, sférickou aberaci a komatickou aberaci, a umožňují tak dosáhnout pokročilého rozlišení obrazu od MOD až po nekonečno.

xf56mmf1.2-r-wr-lens-leftside-diangonal-withhood.jpg

Minimální zaostřovací vzdálenost se zkrátila na pouhých 50 cm od povrchu snímače, což je o 20 cm méně než u předchozího modelu. Asférické členy jsou také zpracovány s vyšší přesností, aby se snížil efekt cibulových kroužků v bokehu.

Malá hloubka ostrosti, která je dána otevřenou clonou F1,2, se dále zvyšuje díky kratší minimální zaostřovací vzdálenosti při fotografování zblízka. Složení objektivu, které hojně využívá asférické, ED a vysoce refrakční členy, minimalizuje různé typy aberace a poskytuje krásný bokeh. Nový model má ve srovnání s předchozím modelem výrazně lepší rozlišovací schopnost v režimu MOD, takže uživatelé mohou maximálně využít pokročilé rozlišení obrazu a krémový bokeh objektivu XF56mmF1.2 R WR.

Vynikající rozlišení obrazu a úžasný bokeh

K výrobě asférických členů, které jsou schopny redukovat efekt cibulových kroužků v bokehu, se používá kovová forma zpracovaná s pokročilou přesností na sto tisícin milimetru . Konstrukce objektivu, která se skládá ze 13 členů v osmi skupinách, včetně dvou asférických členů a jednoho členu ED, potlačuje různé typy aberace, včetně chromatické aberace a sférické aberace, aby bylo dosaženo ostrosti obrazu od okraje k okraji a hladkého bokehu v rozostřeném pozadí.

xf56mmf1.2-r-wr-lens-front.jpg

Objektiv také využívá tři vysoce refrakční členy, které se kvůli své účinnosti při kontrole aberace používají v kinematografických objektivech, jež tvoří součást zaostřovací skupiny osmi členů pro minimalizaci chromatické a komatické aberace pro pokročilé rozlišení obrazu od MOD až po nekonečno.

Jedná se o první objektiv společnosti Fujifilm, který používá 11 lamel clony pro dosažení téměř dokonalého kruhu clony. Ve srovnání se sedmilamelovou clonou předchozího modelu poskytuje nový model téměř dokonalý kruh, i když je objektiv jen mírně přicloněný a není doširoka otevřený, a vytváří tak nádherný bokeh v mnoha situacích.

Fotografování bez hranic

Nový objektiv s ohniskovou vzdáleností 56 mm (ekvivalent 85 mm ve formátu 35 mm) a vysokou světelností F1,2 je ideální volbou pro portrétní fotografie, které jasně oddělují fotografovaný objekt od pozadí. Kromě toho byla minimální zaostřovací vzdálenost zkrácena na pouhých 50 cm (*2), což je o 20 cm méně než u předchozího modelu, a to díky lepší rozlišovací schopnosti při MOD.

Menší omezení vzdálenosti ve vztahu k fotografovanému objektu umožňuje uživatelům využívat přednosti tohoto rychlého pevného objektivu se středním ohniskem ve větší škále situací, které se neomezují pouze na portrétní fotografii.

Funkce automatického ostření poháněná vylepšeným DC motorem pro rychlé a přesné automatické ostření

DC motor pohání zaostřovací skupinu osmi členů a clonovou jednotku pro přesné automatické zaostřování a doplňuje pokročilé rozlišení obrazu XF56mm F1.2 R WR od MOD až po nekonečno. Objektiv dokáže rychle a přesně zaostřit a využít rozhodující příležitost k pořízení snímku i při fotografování s malou hloubkou ostrosti, kdy je přesné zaostření nutností.

dscf7213-(1).jpg

Použitím ložiskového mechanismu se podařilo snížit tření, které vzniká při pohonu prvků objektivu DC motorem. Minimalizace tření při pohonu objektivu znamená snížení hlučnosti motoru.

Pokročilá praktická použitelnost s odolností proti prachu a povětrnostním vlivům a možností provozu při teplotách až – 10 °C

Objektiv je navržen tak, aby maximálně využil výhod kompaktního a lehkého systému X Mount, váží pouhých 445 g a měří 76 mm, přestože se jedná o rychlý pevný objektiv s vysokou světelností F1,2. Snižuje námahu uživatelů při chůzi s objektivem nasazeným na fotoaparátu a dodává jim větší pocit mobility.

Tubus objektivu je na 9 místech utěsněn, aby byla zajištěna odolnost proti prachu a povětrnostním vlivům a schopnost pracovat při teplotách až – 10 °C. Přední člen objektivu je opatřen fluorovou vrstvou, která odpuzuje vodu a chrání před vznikem skvrn. To znamená, že uživatelé mohou s objektivem bez obav fotografovat venku za mírného deště nebo na prašných místech.

FUJINON GF20-35mmF4 R WR

GF20-35mmF4 R WR je objektiv se zoomem pokrývající rozsah ohniskových vzdáleností od ultraširokoúhlého objektivu (UWA) 20 mm po širokoúhlý objektiv 35 mm (ekvivalent 16-28 mm ve formátu 35 mm). Ultraširokoúhlé pokrytí do 20 mm (ekvivalent 16 mm v 35mm formátu) zachycuje díky pokročilým schopnostem řady GFX objekty s velkým množstvím informací, jako je například rozlehlá krajina nebo krajina města, s přesnými detaily ve vysokém rozlišení.

gf20-35mm-diangonal-gfx100.jpg

Široký úhel záběru, který je mnohem širší než zorné pole člověka, umožňuje fotografovat objekt přímo před vámi z malé vzdálenosti. Praktičnost konstantní otevřené clony F4 v celém rozsahu zoomu je spojena s kompaktností a nízkou hmotností konstrukce objektivu, která na rozdíl od běžných velkoformátových fotografických přístrojů zajišťuje dodatečnou mobilitu.

Je ideální pro uživatele, kteří cestují mnoho hodin a hledají rozlehlé oblasti divočiny, stejně jako pro snímání celého pohledu na malou místnost nebo pro využití jedinečné perspektivy širokoúhlých objektivů či zachycení scén v dokumentárním stylu. Vychutnejte si svět ultraširokoúhlé fotografie, který zachytí každý detail, který se vám rozprostře před očima, ve vynikajícím objemu informací, jenž může poskytnout pouze velkoformátový fotografický systém.

Objektiv GF20-35mmF4 R WR se skládá ze 14 členů v 10 skupinách, včetně tří asférických členů, jednoho asférického členu ED a tří členů ED, které účinně kontrolují různé typy aberací a poskytují pokročilé vysoké rozlišení obrazu. Pro potlačení duchů a odlesků čoček, jež jsou typické pro širokoúhlé objektivy, je nový objektiv opatřen povrchovou úpravou Nano GI (Gradient Index), která účinně reguluje paprsky dopadající pod úhlem a minimalizuje tak duchy a odlesky čoček, čímž je dosaženo čistoty obrazu.

dscf2205.jpg

Objektiv GF20-35mmF4 R WR je maximálně kompaktní, takže váží pouhých 725 g, přestože se jedná o ultraširokoúhlý zoom objektiv s konstantní světelností F4. Použití vysoce univerzálního filtru o velikosti 82 mm umožňuje použití široké škály filtrů, což rozšiřuje možnosti vizuálního vyjádření. Ultraširokoúhlé objektivybývají obvykle obrovské, ale společnost Fujifilm navrhla tento objektiv kompaktní, aby byl pohodlnější pro krajinářské fotografy, kteří tráví mnoho hodin venku při hledání rozsáhlých výhledů.

Ultraširokoúhlý zoom objektiv, který rozšiřuje nabídku širokoúhlých objektivů GF pro špičkovou kvalitu obrazu

Nový objektiv pokrývá ohniskové vzdálenosti od ultraširokého úhlu 20 mm až po širokoúhlý 35 mm (ekvivalent 16-28 mm v 35mm formátu), tedy nejširší v řadě objektivů Fujifilm GF, jež umožňují zachytit objekty s velkým množstvím informací v širokém prostoru krajiny nebo měst a využít jedinečnou perspektivu širokoúhlých objektivů.

Objektiv GF20-35mmF4 R WR se skládá ze 14 členů v 10 skupinách, včetně tří asférických členů, jednoho asférického členu ED a tří členů ED, které účinně kontrolují zkreslení a chromatickou aberaci, čímž poskytují pokročilé vysoké rozlišení obrazu. Objektiv proto dokáže s vynikající přesností zobrazit všechny informace o objektu zaznamenaném v širokém úhlu záběru.

Objektiv je opatřen jedinečnou technologií povlaku Nano GI Coating společnosti Fujifilm. Plynule mění index lomu přicházejícího světla při vstupu do objektivu, čímž zmírňuje odraz světla, a tím účinně snižuje duchy a odlesky čoček i v případě šikmo dopadajících paprsků.

Kompaktní design, který přináší mobilitu mezi velkoformátová zařízení

Objektiv je konstruován téměř symetricky s clonou uprostřed, aby bylo dosaženo optimální korekce aberace a zároveň má kompaktní a lehkou konstrukci. Krátká ohnisková vzdálenost, jedinečná vlastnost bezzrcadlovek, byla maximálně využita k dokonalé optické konstrukci, jež nabízí optimální poměr mezi kvalitou obrazu a hmotností/velikostí.

gf20-35mm-lens-leftside-withhood.jpg

Objektiv váží pouhých 725 g, měří přibližně 112,5 mm a má závit na filtry o velikosti 82 mm, přestože se jedná o ultraširokoúhlý zoom objektiv. Díky použití velmi univerzálního 82mm filtrového závitu si uživatelé mohou při fotografování krajiny vybrat z celé řady filtrů. Systém vnitřního zoomu je použit proto, aby zůstala zachována konstantní délka objektivu, což přispívá k jeho nízké hmotnosti a snadnému zoomování.

V každé skupině objektivu jsou použity celkem čtyři asférické členy, které optimalizují celkový počet členů a jejich konfiguraci, čímž účinně korigují aberace a zachovávají pokročilou kvalitu obrazu při zachování kompaktních rozměrů. Konkávní povrch čočky se silným zakřivením, který je typický pro ultraširokoúhlé objektivy, je opatřen specializovanou vrstvou s rovnoměrnou tloušťkou, aby se snížilo zobrazení duchů, jež vzniká při nerovnoměrné tloušťce vrstvy.

Na součásti kolem bajonetu objektivu je použita hořčíková slitina, aby byl fotoaparát lehký a zároveň pevný. Tvar součástí byl aktualizován, aby se zachovala štíhlá plocha bajonetu objektivu a aby se přizpůsobil systému vnitřního zoomování zajišťujícímu zachování konstantní délky objektivu. Díky těmto vlastnostem se objektiv na rozdíl od jiných objemných ultraširokoúhlých zoomů snadno drží a ovládá.

Odolný objektiv, který je utěsněný proti prachu a povětrnostním vlivům a je schopen provozu při teplotách až –10 ℃

Tubus objektivu je na 12 místech utěsněn, aby byla zajištěna odolnost proti prachu a povětrnostním vlivům a schopnost pracovat při teplotách až do - 10 ℃. Na předním členu objektivu je nanesena fluorový povlak, který odpuzuje vodu a zamezuje tvorbě skvrn. To znamená, že uživatelé mohou s objektivem bez obav fotografovat krajinu na zasněžených polích, v tropech nebo venku za nepříznivých povětrnostních podmínek

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.