Digitální bezzrcadlovka FUJIFILM X-H2 jde na trh

Publikováno: 21. září 2022 | autor Redakce
xf56mm-064.jpg

FUJIFILM Corporation s potěšením oznamuje uvedení bezzrcadlovky „FUJIFILM X-H2“ (X-H2) na trh 29. září 2022. Fotoaparát se připojuje k řadě digitálních bezzrcadlovek řady X, které jsou proslulé vynikající kvalitou snímků i videí, a to díky vlastní technologii reprodukce barev společnosti Fujifilm.

dscf7220-2.jpg

Fotoaparát X-H2 je vybaven novým 40,2MPx snímačem „X-Trans™ CMOS 5 HR“ se zpětným osvětlením a rychlým procesorem „X-Processor 5“ Jedná se o nový vlajkový model, který se může pochlubit nejvyšším rozlišením v historii fotoaparátů řady X, a to jak u fotografií, tak u videí, a jako první fotoaparát se snímačem APS-C na světě umožňuje interní záznam ve formátu 8K/30P Apple ProRes.

Zlepšení kvality obrazu díky novému snímači doplňují pokročilé funkce, jako je minimální standardní citlivost ISO 125, nejkratší čas závěrky 1/180000 s díky použití elektronické závěrky a funkce PIXEL SHIFT MULTI SHOT pro zlepšení vizuálního vyjádření. Fotoaparát X-H2 nabízí také funkce a rozhraní, jež pomáhají při fotografování, jako je automatické zaostřování s detekcí objektu založené na technologii hlubokého učení, která automaticky detekuje a sleduje širší škálu objektů, jako jsou zvířata a ptáci, pětiosá a až sedmikroková stabilizace obrazu v těle, 0,8násobné zvětšení a elektronický hledáček s 5,76 milionu bodů, a rovněž slot pro kartu kompatibilní s kartou CFexpressTM typu B, díky čemuž si uživatelé mohou vychutnat vysokou kvalitu obrazu fotoaparátu X-H2 v různých situacích.

x-h2-front-xf16-80mm.jpg

Kromě vysokorychlostního vlajkového modelu FUJIFILM X-H2S má nyní naše vlajková řada „X-H“ po uvedení vlajkového modelu X-H2 s vysokým rozlišením dva přístroje. Vysokorychlostní vlajkový model X-H2S vyniká při fotografování pohybujícího se objektu, zatímco vlajkový model X-H2 s vysokým rozlišením poskytuje výjimečnou kvalitu obrazu, která překračuje běžnou hranici kvality pro tento formát. Společnost Fujifilm nabízí dva vlajkové modely, které uspokojí všechny potřeby profesionálních fotografů a kameramanů.

Nový snímač X-Trans™ CMOS 5 HR a vysokorychlostní procesor X-Processor 5 zajišťují nejvyšší kvalitu obrazu v historii řady X

Fotoaparát X-H2 je vybaven zcela novým 40,2MPx snímačem „X-Trans™ CMOS 5 HR“ se zpětným osvětlením. Snímač s vysokým rozlišením 40,2 MPx je vybaven vylepšeným algoritmem zpracování obrazu, což zvyšuje rozlišení snímků bez snížení úrovně signál/šum, a poskytuje tak úžasnou kvalitu obrazu. Má také vylepšenou strukturu pixelů, která efektivně přivádí větší množství světla a umožňuje použití ISO 125 jako standardní citlivosti namísto vyšší hodnoty. To je výhodné zejména při denním fotografování v exteriéru nebo při snížení clonového čísla k vytvoření bokehu.

Použití nového snímače a z toho vyplývající možnost přesnějšího řízení expozičního času zlepšily nejrychlejší čas závěrky pro elektronickou závěrku o 2,5 kroku z původních 1/32000 s na 1/180000 s. To umožňuje uživatelům ponechat široce otevřenou clonu v podmínkách s intenzivním světlem, jako je slunečná pláž či lyžařský svah, nebo zachytit pohyb ve zlomku sekundy.

x-h2-back-diagonal-lcdopen.jpg

Jedná se o první fotoaparát řady X s funkcí Pixel Shift Multi-Shot. Fotoaparát využívá mechanismus IBIS k vysoce přesnému posunu obrazového snímače při automatickém snímání, kdy na jednu akci závěrky zaznamená 20 snímků. Speciální software „Pixel Shift Combiner“ zpracovává pořízené snímky a vytváří obraz obsahující přibližně 160 milionů pixelů, který je ideální pro komerční fotografii a digitální archivaci.

Fotoaparát X-H2 podporuje obrazový formát HEIF, který poskytuje 10bitovou kvalitu obrazu v souborech až o 30 % menších než standardní soubory JPEG, čímž nadále rozšiřuje reputaci společnosti Fujifilm, která poskytuje vysoce kvalitní snímky přímo z fotoaparátu.

Vynikající výkon videa, který vyhovuje potřebám profesionální videoprodukce

Díky novému snímači lze interně nahrávat filmy v rozlišení 8K při 30P v 10bitovém barevném formátu 4:2:2. Fotoaparát X-H2 má stejnou konstrukci rozptylující teplo jako model X-H2S, což umožňuje nahrávat video 8K/30P po dobu přibližně 160 minut, takže se video 8K stává praktickou volbou. Kromě toho podporuje převzorkování 8K pro tvorbu vysoce kvalitního videa 4K, čímž maximálně využívá snímač s vysokým rozlišením pro záznam videa ve vynikajícím rozlišení obrazu.

dscf2261.jpg

X-H2 podporuje tři kodeky Apple ProRes: ProRes 422 HQ, ProRes 422 a ProRes 422 LT. Při záznamu ProRes podporuje X-H2 také proxy záznam, například ProRes 422 Proxy. To snižuje nároky na střih videa 8K a zjednodušuje celkový pracovní postup od natáčení až po postprodukci.

Fotoaparát X-H2 je vybaven funkcí digitálního zoomu, která využívá 40,2MPx snímač fotoaparátu

k dosažení až 2násobného digitálního zoomu s minimální ztrátou rozlišení při nahrávání videa v rozlišení 4K, a to i s nasazeným základním objektivem. Při použití s objektivem Xf18-120mm F4 LM PZ WR získáte dvojnásobný dosah a plynulý chod na funkci digitálního zoomu, jakmile objektiv dosáhne maximální ohniskové vzdálenosti.

V kombinaci s kompatibilním zařízením HDMI od společnosti Atomos nebo Blackmagic Design lze 12bitové video ve formátu RAW z fotoaparátu X-H2 nahrávat jako Apple ProRes nebo Blackmagic RAW v rozlišení až 8K a a snímkové frekvenci 29,97 snímků za sekundu.

Kromě režimu F-Log podporuje X-H2 také režim F-Log2, který zaznamenává dynamický rozsah rozšířený o více než 13 kroků.* Tento rozsah je vyšší než současný rozsah F-Log, což rozšiřuje možnosti postprodukce.

Vylepšený výkon automatického ostření, který přesně zachycuje detaily

Procesor X-Processor 5 je vybaven automatickým zaostřováním s detekcí objektů založeným na technologii hlubokého učení, která automaticky detekuje a sleduje širší škálu objektů, včetně zvířat, ptáků, aut, motocyklů, jízdních kol, letadel a vlaků – a také lidských tváří a očí, takže se tvůrci snímků mohou soustředit na kompozici a kreativitu s jistotou, že X-H2 bude přesně sledovat zaostření.

dscf7255.jpg

Nový snímač s vysokým rozlišením má větší počet pixelů fázové detekce než současné modely, což vede k lepší schopnosti dosáhnout zaostření AF-S na rychle se pohybující objekt. Uživatelé mohou snadno a přesně automaticky zaostřovat v situacích, kdy se obvykle používá AF-S, například při fotografování krajiny a portrétů. Fotoaparát X-H2 je také vybaven vylepšeným algoritmem predikce automatického zaostřování, který byl nově vyvinut pro model X-H2S a umožňuje stabilní zaostřování i při použití AF-C.

Fotoaparát X-H2 je nově vybaven měřičem zaostření jako pomocníkem MF při záznamu videa, což umožňuje přesnější nastavení zaostření. Lze jej použít také v kombinaci s funkcí focus peaking.

Záznam videa v rozlišení 8K vyžaduje pokročilé zaostřování. Algoritmus automatického zaostřování videa byl optimalizován tak, aby se zvýšila jeho přesnost, a uživatelé tak získali při natáčení videa 8K z automatického ostření pocit jistoty.

Hardware a pracovní postupy, které podporují zkušenosti uživatelů s tvorbou obsahu

Pětiosý systém stabilizace obrazu v těle, který umožňuje procesor X-Processor 5 a funkce kontroly snímání s kompenzací až o sedm kroků. Tato výkonná funkce dává uživatelům možnost držet fotografovat z ruky i v podmínkách, které by dříve vyžadovaly oporu, například při slabém osvětlení. Funkce stabilizace obrazu v těle navíc umožňuje posunutí obrazového snímače s vysokou přesností, takže je možné do fotoaparátu X-H2 začlenit funkci vícenásobného snímání s posunem pixelů.

Fotoaparát X-H2 je vybaven hledáčkem EVF s vysokým zvětšením a rozlišením 5,76 milionu bodů a 0,8násobným zvětšením. Může se pochlubit plynulou obnovovací frekvencí přibližně 120 snímků za sekundu a výrazným zlepšením kontroly paralaxy a zkreslení, ke kterému obvykle dochází při posunu polohy očí při používání hledáčku, aby byl zajištěn skvělý obraz.

xf16-80mm-003.jpg

Konstrukce těla je stejná jako u modelu X-H2S, 79 bodů utěsněných proti povětrnostním vlivům nabízí vysokou odolnost proti prachu a vlhkosti, X-H2 je konstruován tak, aby vydržel každodenní náročné profesionální používání a fungoval normálně při teplotách až – 10 °C. Praktické ovládání podporuje horní panel LCD, nastavitelné tlačítko zapnutí automatického zaostřování, 1,62 milionu bodů na LCD displeji s variabilním úhlem záběru a samostatné tlačítko pro nahrávání videa.

Fotoaparát X-H2 má jeden slot pro paměťovou kartu CFexpress™ typu B a jeden slot pro paměťovou kartu SD UHS-II. Využijte plný potenciál fotoaparátu X-H2 a jeho neuvěřitelně profesionální výkon při nahrávání videa s kartami CFexpress™ typu B.

Fotoaparát X-H2S / X-H2 lze kombinovat s vysílačem souborů „FT-XH“, který umožňuje kabelové a bezdrátové nahrávání videa po síti LAN*11. Současně lze připojit až čtyři fotoaparáty X-H2S / X-H2, které umožňují následující operace z počítačového prohlížeče:

  • Kontrola a úprava nastavení jednotlivých fotoaparátů
  • Současné spuštění a zastavení nahrávání videa pro všechny fotoaparáty
  • Ukládání, načítání a kopírování nastavení fotoaparátu
Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.