Cestovní stativ Manfrotto Befree GT XPRO Carbon

Publikováno: 9. prosince 2023 | autor Redakce
img-1142.jpg

Manfrotto vyrábí mnoho stativů, rozdělených do několika modelových řad. Mezi nejoblíbenější vůbec patří série Befree a Befree Advanced, představující typické moderní stativy jedenadvacátého století.

Jaký je cestovní stativ Manfrotto Befree GT XPRO Carbon?

Bylo by totiž chybné se domnívat, že na tak jednoduchém foto- a videopříslušenství, jako je stativ, nelze nic vylepšit. Ano, tři nohy nikdy nekulhají – v tom stativy skutečně povýšit nejde.

manfrotto-befree-gt-xpro-mkbfrc4gtxp-bh-open.jpg

Ale ve hře jsou moderní materiály, nové výrobní technologie a hlavně nápady dobrých konstruktérů. To vše bylo zúročeno na vlajkové lodi řady Befree, modelu Manfrotto Befree GT XPRO Carbon.

manfrotto-befree-gt-xpro-mkbfrc4gtxp-bh-tipa.jpg

Ono se řekne cestovní stativ…

V tom případě je třeba zároveň dodat rozměry a hmotnost. Manfrotto Befree GT XPRO Carbon má v transportním stavu délku pouhých 43 cm – včetně kulové hlavy. Zároveň ale nejde o žádného trpaslíka. Je to stativ vyšší střední velikostní třídy s maximální výškou 141 cm se zasunutým a 162 cm s vysunutým středový sloupkem.

manfrotto-befree-gt-xpro-mkbfrc4gtxp-bh-fullopen.jpg

Malé přepravní velikosti bylo dosaženo díky reverznímu skládání noh, kdy se hlava skryje mezi ně, což kromě úspory velikosti přináší také ochranu stativové hlavy při transportu.

A hmotnost?

Méně než dva kilogramy, přesně 1,76 kg. Jsou to právě moderní materiály – karbonové trubky noh a kovové díly z lehké hliníkové slitiny, plus nějaké ty plastové prvky, které umožňují konstruovat a vyrobit stativ o nízké hmotnosti bez toho, aby tím utrpěla jeho tuhost.

manfrotto-befree-gt-xpro-mkbfrc4gtxp-bh-groundlevel-nocamera.jpg

A na tu si u Manfrotta Befree GT XPRO Carbon rozhodně stěžovat nebudete. Ani s těžkými sestavami (nosnost 10 kg) nebo při použití teleobjektivů velmi dlouhých ohnisek se fotoaparát na stativu ani nehne.

Nekonečné množství poloh

Karbonové nohy jsou čtyřdílné, opatřené prstencovými zámky M-lock. Každá z noh je samostatně polohovatelná ve třech volitelných úhlech (22, 54 nebo 89°). Patříte-li mezi příznivce makrofotografie nebo vyžadujete maximální variabilitu nastavení stativu, máme pro vás dobrou zprávu: specialitou tohoto modelu je karbonový středový sloupek.

manfrotto-befree-gt-xpro-mkbfrc4gtxp-bh-closed-front.jpg

Ten je možné díky sofistikovanému mechanismu ve středovém složení stativu velmi rychle a jednoduše „položit“ – otočit o 90 stupňů. Spolu s nezávisle výklopnýma nohama se tak můžete dostat do nejrůznějších více či méně krkolomných poloh, aniž by tím utrpěla stabilita stativu a zařízení na něm umístěného.

Důležité vychytávky

Cestovní stativ Manfrotto Befree GT XPRO Carbon je vybavený kulovou hlavou Manfrotto 496 s rychloupínací destičkou 200PL-PRO, kompatibilní s oblíbenými destičkami Manfrotto RC2 a systémem Arca-Swiss. Hlava má samostatně ovládané panorámování (otáčení) a vychytávku, kterou budete milovat – aretaci koule s nastavitelnou frikcí (odporem tření).

manfrotto-befree-gt-xpro-mkbfrc4gtxp-bh-bag.jpg

U těžších sestav nebo zmíněných dlouhých teleobjektivů si tak můžete nastavit tužší odpor, aby po povolení aretace nedošlo k nechtěné rychlé změně polohy. Ovládací kolečko frikce je velmi šikovně zabudované dovnitř hlavního aretačního knoflíku. Vše je ideálně přizpůsobeno komfortnímu ovládání a nastavení stativu a kulové hlavy.

Klady a zápory

Co se nám líbí

+ variabilita nastavení
+ sklopný středový sloupek
+ kvalitní kulová hlava s nastavitelnou frikcí
+ nízká hmotnost při vysoké nosnosti

Co se nám nelíbí

– nic nenalezeno

Cena a dostupnost

V České republice je tento stativ nabízen za 11 490 Kč.


Celý článek najdete v prosincovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv12-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.