CeBIT bude setkáním byznysu virtuálních světů

Publikováno: 29. listopadu 2016 | autor Redakce
CeBIT

Jedním z největších trendů IT je propojení reálného a digitálního světa:  Aplikace    Virtual a Augmented-Reality (VR/AR) v blízké budoucnosti vstoupí do průmyslu, logistiky, zdravotnictví, obchodu a mnoha dalších branží.

Nadcházející veletrh CeBIT se zaměří na toto tematické pole s vlastním stěžejním tématem a vytvoří tak nové místo pro setkávání vývojářů VR a AR, firmy nabízející IT a jejich uživatele.

Hannover. Údržba strojů a zařízení, vychystávání zboží, vývoj a uvádění na trh nových produktů, na operačním sále nebo ve třídě - možnosti využití řešení vizualizace online jsou téměř neomezené.  Nadšení pro IT v ekonomice tomu odpovídá.  Analytici americké poradenské firmy Digi Capital například do roku 2020 v této oblasti předpovídají potenciál obratu až 120 miliard dolarů.  Krátce řečeno, technologie Virtual a Augmented Reality už dávno nejsou doplňkovými technologiemi herního průmyslu, podle názoru ekonomických expertů mají potenciál stát se další velkou oblastí IT.

Virtuální světy a datové brýle jako podpora obchodu

Ve vnímání veřejnosti bývají různé technologie často zaměňovány. Přitom jsou mezi nimi výrazné rozdíly. Pro ponoření do virtuální reality se používá tak zvaný Head Mounted Display k zachycování pohybů. Uživatel je tak velkou měrou nebo také zcela izolován od okolního světa.   Aplikace Augmented-Reality naproti tomu obohacují reálné prostředí digitálními objekty a obsahy.  Datové brýle k tomu nejsou bezpodmínečně nutné. Pro snadnější použití stačí AR-App na smartphonu. Tímto megatrendem se zabývali někteří vystavovatelé už na letošním veletrhu CeBIT.  Největší potenciál však experti spatřují v řešeních  Mixed-Reality. Tímto způsobem je možná nejen koexistence, ale také interakce fyzických a digitálních objektů.  Takovým příkladem jsou HoloLens od Microsoftu, které by měly po USA a Kanadě přijít nyní na trh i v Německu a dalších evropských zemích.

„Virtual & Augmented Reality” - nová stěžejní oblast veletrhu CeBIT

Právě ve věku průmyslu 4.0 a internetu věcí představují řešení VR a AR obrovské šance. Rozhodovatelé jsou nyní postaveni před velké výzvy: Které aplikace se stanou součástí produktového a marketingového portfolia, jaká bude jejich cena a jaký scénář je vhodný pro jejich zavedení v podniku? Jasné odpovědi na tyto a všechny další otázky týkající se megatrendu virtuální vizualizace  dostanete na veletrhu CeBIT 2017.

Poprvé bude na veletrhu CeBIT od 20. do 24. března 2017 pro vývojáře, profesionální uživatele VR a AR a výrobce hardwaru a softwaru vlastní ekosystém. Nová výstavní oblast veletrhu CeBIT  „Virtual & Augmented Reality“ bude založena především na prezentaci nových, specifických aplikacích určených pro podniky.

V bezprostředním sousedství výstavních částí věnovaných tématům     Drones & Unmanned Systems v hale č. 17 mohou návštěvníci sami rozpoznat potenciál trendových technologií a spojit se online s vývojáři, inovátory a uživateli VR a AR.  Nové místo setkání této komunity nabízí kromě výstavy a živé přehlídky vlastní konferenci a prostory pro jednání - Lounges a Meetup-Areas.

Nová veletržní oblast „Virtual & Augmented Reality“ bude mít mimo jiné podporu centra Virtual Dimension Center (VDC), prvního německého odborného svazu pro Virtual Reality (EDFVR) a softwarové a konzultační společnosti SALT AND PEPPER.

„Virtual a Augmented Reality není krátkodobý trend herního průmyslu, nýbrž představuje obrovský potenciál pro celou ekonomiku.  Jsme rádi, že můžeme společně s našimi partnery vytvořit místo pro setkání kreativních expertů v oblasti VR a AR s představiteli mezinárodní ekonomiky, které současně podporuje vznik disruptivních obchodních modelů,“ říká Oliver Frese, člen představenstva veletržní správy Deutsche Messe AG zodpovídající za CeBIT.

„Jako partneři veletržní správy Deutsche Messe bychom chtěli, aby se téma virtuální realita (VR) dostalo intenzívněji k uživatelům v prostředí byznysu. Právě pro rostoucí téma jako je VR,  je velmi důležitý networking všech aktérů.  Chceme digitálně propojit kontaktní partnery v podnicích s výrobci hardwaru a softwaru, poukázat na možnosti využití v praxi a důrazně ukázat možný směr,“ prohlásil Dr. Christoph Runde, jednatel centra Virtual Dimension Center (VDC).

„Technologie VR & AR způsobují revoluci v celých hospodářských odvětvích a jsou stále důležitější pro komplexní projekty, jako je například plánování výroby.  Tato technologie může být velmi dobře využívána rovněž pro školení pracovníků, kteří se musejí vyrovnávat se stále se měnícími pracovními podmínkami. Jako partneři veletrhu CeBIT chceme společně s veletržní správou Deutsche Messe podpořit oblast VR a AR  pro   Serious Content v Evropě a jsme rádi, že budeme moci pokud možno co nejvíce návštěvníkům ukázat naživo přidanou hodnotu této neobyčejné technologie,“ řekl Timo Seggelmann, jednatel společnosti SALT AND PEPPER Software GmbH & Co. KG a zakladatel Virtual Spice.

CeBIT – The Global Event for Digital Business

Veletrh CeBIT v Hannoveru je nejvýznamnější světová akce věnovaná digitalizaci hospodářství, správy a společnosti. Každým rokem se na veletrhu CeBIT schází přes 3 000 firem a asi 200 000 návštěvníků. V centru pozornosti jsou nejnovější technologie jako Artificial Intelligence, autonomní systémy, Virtual & Augmented Reality, humanoidní roboty a drony. Digitalizaci je možno na veletrhu CeBIT zažít prostřednictvím uživatelských scénářů. Toptéma veletrhu CeBIT 2017 „d!conomy - no limits“ uvádí do středu pozornosti možnosti a šance digitální transformace. Protože je veletrh CeBIT spojením výstavy, konference a  networkingu, je povinným termínem pro celou digitální ekonomiku. Ve velkém počtu je na veletrhu CeBIT zastoupena také mezinárodní scéna startupů.  V rámci přehlídky SCALE 11 se představí přes 400 startupů.  Veletrh CeBIT 2017 se koná 20. - 24. března 2017. Partnerskou zemí veletrhu je Japonsko.

Další informace jsou k dispozici na www.cebit.de.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.