Canon vyrobil už 90 miliónů fotoaparátů série EOS a 130 miliónů objektivů řady EF

Publikováno: 26. října 2017 | autor Redakce
Canon

Canon dosáhl dvou významných milníků – počet vyrobených fotoaparátů systému EOS s výměnnými objektivy překonal hranici 90 miliónů a řada výměnných objektivů EF se může pochlubit dokonce130 milióny vyrobených kusů. V případě systému EOS patří pořadové číslo 90 000 000 zrcadlovce EOS 5D Mark IV a 130milióntým výměnným objektivem značky Canon se stal model EF16‑35mm f/2.8L III USM.

  • Systém EOS i řada objektivů EF je na trhu už od března roku 1987
  • Produktovou řadu objektivů EF dnes tvoří celkem devadesát tři modelů

Systém fotoaparátů EOS se na trhu objevil společně s řadou objektivů EF v březnu 1987. Canon tak tehdy jako první na světě nabídl fotoaparáty s elektronickým přenosem dat mezi tělem a objektivem. Tato revoluční technologie umožnila elektronicky ovládat fotoaparát jako celek, tedy nejen samostatně objektiv a tělo. Během následujících let se obě produktové linie rozšiřovaly a získávaly stále větší oblibu. Ke zrychlení výroby došlo na počátku nového tisíciletí, a to v souvislosti s růstem zájmu o digitální zrcadlovky. Na trhu digitálních fotoaparátů s výměnnými objektivy se Canon v roce 2003 stává jedničkou a od té doby si tuto pozici udržel 14 let v řadě.

Canon svůj EOS neustále zdokonaluje, a to prostřednictvím revolučních technologií, které ctí základní myšlenku tohoto systému – „rychlost a pohodlí“. Od roku 1987 si Canon vyvíjí všechny klíčové součásti systému EOS sám, od snímačů CMOS přes obrazové procesory až po výměnné objektivy. Objektivy EF získaly za dvacet let jejich výroby řadu prvenství v oblasti technologických inovací. Za všechny lze uvést například ultrazvukový motor USM, technologii stabilizace obrazu nebo vícevrstvý difrakční optický prvek.

Canon i nadále pokračuje ve zdokonalování technologií pro zpracování obrazu a prostřednictvím hledání nejlepší možné kombinace optických, fotografických, filmových a síťových technologií bude i v budoucnu usilovat o další vylepšování a rozšiřování systému EOS i objektivů řady EF.

Mezi výměnnými objektivy pro jednooké zrcadlovky. Údaje vycházejí z průzkumu společnosti Canon.

Společnost Canon začala psát historii systému EOS v březnu 1987, a to uvedením jednooké zrcadlovky EOS 650. Tento model jako první na světě přinesl nejen mechanismus uchycení objektivu využívající elektroniku, ale také plně digitální přenos dat mezi tělem fotoaparátu a objektivem a umožnil tak technologii automatického zaostřování nové generace.

V reakci na stále rostoucí zájem o filmové zrcadlovky uvedl Canon několik modelů, které pokrývaly širokou škálu požadavků nejrůznějších uživatelů. Za pozornost stojí zejména model EOS-1 z roku 1989 určený pro profesionály a EOS 500, který roku 1993 nabídl kompaktní a lehký design s intuitivní ergonomií a stál za značným rozšířením uživatelské základny značky Canon. Během počátečního období věku digitálních fotoaparátů se zrcadlovky Canon v roce 2003 otvírají díky modelu EOS 300D veřejnosti. Tato digitální zrcadlovka byla určená pro širokou veřejnost a zájem vzbudila nejen díky kompaktnímu a lehkému tělu, ale také konkurenceschopnou cenou. Canon EOS 300D tak byla zrcadlovkou, která vedla k masivní expanzi celého segmentu digitálních fotoaparátů a umožnila společnosti Canon, aby se ještě téhož roku stala na trhu jedničkou. Epochální fotoaparáty uvádí Canon i následujících obdobích: například modelovou sérii EOS-1D pro profesionály nebo EOS 5D, která pomohla zpopularizovat natáčení filmů pomocí digitálních zrcadlovek – a zcela oprávněně si udržela pozici jedničky na trhu fotoaparátů s výměnnými objektivy od roku 2003 až do roku 2016.

Canon od uvedení svého prvního objektivu EF, který představil spolu s řadou EOS již v roce 1987, přinesl na trh řadu modelů nabízejících ty nejmodernější technologie. Mezi milníky řady EF patří například objektiv EF75-300mm f/4-5.6 IS USM se stabilizací obrazu uvedený v roce 1995, objektiv EF400mm f/4 DO IS USM s difrakčním optickým prvkem uvedený v roce 2001 a objektiv EF24mm f/1.4L II USM, který v roce 2008 přinesl vysoce antireflexní povrchovou úpravu Subwavelength Structure Coating (SWC). V roce 2015 Canon uvedl model EF11-24mm f/4L USM, který jako první ultra širokoúhlý objektiv na světě nabídl ohniskovou vzdálenost 11 mm.

Mezi výměnnými objektivy pro jednooké zrcadlovky a kompaktní systémové fotoaparáty s výjimkou objektivů typu rybí oko. Údaje vycházejí z průzkumu společnosti Canon.

Včetně dvou telekonvertorů systému EF, dvou modelů dostupných mimo japonský trh a 14 objektivů EF Cinema.

Produktovou řadu objektivů dnes tvoří celkem 93 modelů a patří sem například ultra širokoúhlý objektiv s ohniskovou vzdáleností 8 mm, super teleobjektiv s ohniskovou vzdáleností 800 mm a objektivy EF Cinema určené pro filmovou produkci. Díky širokému sortimentu různorodých objektivů včetně objektivů se zoomem, objektivů se stabilizací obrazu, objektivů s vysokou světelností, makro objektivů a dokonce i tilt-shift objektivů TS-E může společnost Canon skvěle naplňovat požadavky nejrůznějších typů uživatelů a vždy jim nabídnout objektiv, který bude nejlépe odpovídat jejich konkrétním tvůrčím představám.

Více informací naleznete zde.

 

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.