Canon uvedl EF-M 28mm f/3,5 Macro IS STM

Publikováno: 11. května 2016 | autor Redakce
Objektiv

Společnost Canon uvedl nový makro objektiv EF‑M 28mm f/3,5 Macro IS STM určený pro fotoaparáty systému EOS M. Kompaktní a lehký objektiv přináší nebývalé možnosti pro oblast makrofotografie a má jako první na světě vestavěné světlo[1], díky kterému jsou výsledné snímky bez stínů, souvisle nasvícené.

Nový objektiv se může pochlubit také prvotřídním zvětšením i schopností zaostřit objekty ze vzdálenosti pouhých 15 mm a hmotností těla pouhých 130 gramů, díky níž je nový EF‑M 28mm f/3,5 Macro IS STM současně nejlehčím makro objektivem pro systémové fotoaparáty[1]. Nejnovější objektiv společnosti Canon je ideální pro zachycení i velmi složitých detailů a barev, a to bez ohledu na to, zda jde o snímky oblíbeného jídla ke sdílení na Instagramu nebo o překrásně detailní záběry jarních květin.

Vestavěné  světlo, pod označením Macro Lite, umožňuje maximální přiblížení fotoaparátu ke snímanému objektu bez jakýchkoli kompromisů na kvalitu nasvícení. Pomocí přepínače mohou uživatelé při blízkém osvětlování malých objektů ovládat na jedné nebo obou stranách blesku jak intenzitu, tak i směr osvětlení. Fotografové tak mohou dosáhnout působivě dramatického nasvícení a díky konstrukci objektivu se současně při focení detailů vyhnout nežádoucím stínům od fotoaparátu a objektivu. Vlastnosti nového modelu předurčují jeho využití všude tam, kde uživatelé chtějí pořídit vysoce kvalitní snímky vhodné ke sdílení – od fotografií třpytících se šperků a složitých struktur látek pro módní blogy až po opravdu detailní portréty.

Zvětšení každičkého detailu

Nový objektiv se může pochlubit jednonásobným zvětšením do skutečné velikosti objektů i 1,2násobným zvětšením v režimu Super Macro. Canon EF-M 28mm f/3,5 Macro IS STM tak dostane fotografy k objektům jejich zájmu opravdu velmi blízko a pomůže jim se zvětšením i perfektním zachycením všech detailů díky zaostření od pouhých 15 mm.

Nový přírůstek do rodiny objektivů systému EOS M využívá optickou stabilizaci obrazu z dílny společnosti Canon a výsledné snímky jsou tedy ostré a nerozmazané i při focení z ruky. Navíc ve spojení s hybridní stabilizací obrazu koriguje objektiv i chvění způsobované náklonem objektivu, tedy negativní vlivy běžné právě při fotografování v makrorežimu.

Canon EF-M 28mm f/3,5 Macro IS STM je prvním objektivem s automatickým zaostřováním na světě, které je funkční jak v případě ostření na nekonečno, tak i při 1,2násobném zvětšení[2]. Excelentní výkon pro oblast makrofotografie však není jedinou výhodou nového objektivu. Canon EF‑M 28mm f/3,5 Macro IS STM se může pochlubit kruhovou clonou se sedmi lamelami, jenž zajišťuje příjemně rozostřené pozadí. Výhodou je i ohnisková vzdálenost 45 mm (ekvivalent k 35mm filmu), která umožňuje univerzální použití EF-M 28mm f/3,5 Macro IS STM – od focení portrétů až po pořizování širokoúhlých snímků na cestách bez nutnosti výměny objektivů. Navíc díky technologii pohonu STM nemusí mít uživatelé žádné obavy z nechtěných zvukových artefaktů, k nimž dochází během natáčení filmů při změně zaostření nebo pohybu objektivu. Výsledné záběry pořízené novým objektivem jsou tak velmi stabilní a plynulé.

Více informací najdete zde.

Klíčové vlastnosti objektivu EF-M 28mm f/3,5 Macro IS STM:

  • Naprosto skvělé makrofotografie díky jedinečnému vestavěnému světlu Macro Lite
  • Fotografové mohou být objektům mnohem blíže a docílit tak nové míry podrobností
  • Perfektně ostré snímky díky hybridní stabilizaci obrazu a jedinečnému designu
  • Kompaktní stylové provedení, které přesně zapadá do rodiny zařízení systému EOS M
  • Snadné a plynulé natáčení filmů


[1] Mezi fotografickými výměnnými makro objektivy (pro zrcadlovky i systémové fotoaparáty). Údaj platný ke květnu 2016, na základě průzkumu společnosti Canon.

[2] Mezi fotografickými výměnnými objektivy s automatickým zaostřováním (pro zrcadlovky i systémové fotoaparáty). Údaj platný ke květnu 2016, na základě průzkumu společnosti Canon.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.