Canon uvádí na trh novou generaci objektivu RF 85mm F1,2L USM

Publikováno: 9. května 2019 | autor Redakce
canon-ef85-1-2-.jpg

Společnost Canon Europe, přední světový výrobce fotografické optiky, dnes představila novou generaci svého oblíbeného objektivu 85mm f/1,2L s označením RF 85mm F1,2L USM. Tento objektiv nabízí dosud nejvyšší rozlišení ze všech skel značky Canon a vyznačuje se mimořádně vysokou světelností a rychlostí ostření. Je proto ideální pro portrétní a svatební fotografii. Canon v únoru oznámil vývoj šesti objektivů systému RF pro letošní rok a RF 85mm F1,2L USM je první, který přichází na trh. Kvality tohoto objektivu oceňuje i známý český street fotograf a ambasador značky Canon Martin Schubert. Všech šest nových objektivů RF nabídne mimořádný výkon a užitnou hodnotu všem, kdo usilují o dokonalé snímky.

Extrémně vysoké rozlišení zachytí sebemenší detail

Bajonet RF vyvinutý pro systém EOS R posouvá hranice možností fotografické a video tvorby. Poskytuje uživatelům nástroje, které jim umožní zdokonalovat své dovednosti a tvořit bez omezení. Při vývoji objektivu RF 85mm F1,2L USM byly zohledněny připomínky uživatelů a využity nejnovější technologie a pokročilé možnosti bajonetu RF, které zlepšují obrazovou kvalitu a zrychlují komunikaci mezi objektivem a plnoformátovým bezzrcadlovým tělem.

canon-ef85-1-2-front.jpg

Krátký teleobjektiv s ohniskovou vzdáleností 85 mm vykresluje lidské tváře ve věrné perspektivě, a je proto ideální pro portrétní fotografii. RF 85mm F1,2L USM je po modelu EF 35mm f/1,4L II USM druhým objektivem Canon vybaveným unikátní optickou technologií BR, která účinně potlačuje longitudinální chromatickou aberaci, kterou nelze zcela odstranit kombinací tradičních optických prvků, a tím zlepšuje rozlišení a ostrost. Asférické optické prvky a prvky s velmi nízkým rozptylem (UD) korigují zkreslení a zajišťují mimořádně kvalitní kresbu.

Vysoká světelnost, vysoká kvalita

Objektiv RF 85mm F1,2L USM patří mezi nejsvětelnější objektivy Canon s automatickým ostřením určeným pro plnoformátové systémové kompakty této značky. Díky vysoké světelnosti tento krátký teleobjektiv ve spojení s technologií automatického ostření Dual Pixel CMOS AF umožňuje pořizovat působivé snímky s nízkou hloubkou ostrosti, atraktivním bokehem a odděleným pozadím. Fotografovaný předmět ostře vystupuje z obrazu a devítilamelová clona vytváří jemně rozostřené pozadí ideální pro portrétní fotografii. Objektiv propouští na snímač o 50 % více světla než objektiv se světelností f/1,4 a usnadňuje fotografování za náročných světelných podmínek s nízkou hladinou osvětlení – až na úrovni -6EV (EOS R), respektive -5EV (EOS RP). Umožňuje tak zachytit atmosféru skutečně každého okamžiku.

RF 85mm F1,2L USM je vybavený stejným kroužkovým ultrazvukovým ostřicím motorem typu USM jako objektiv RF 50mm F1,2L USM, který zajišťuje rychlé a přesné ostření včetně průběžného přeostřování při pohybu fotografovaného předmětu v záběru. Systém ostření spolupracuje s novým vysoce výkonným procesorem systému EOS R s vyšší rychlostí přenosu dat. Výsledkem je mimořádně rychlé ostření, které umožňuje zachytit i prchavé okamžiky.

Mimořádný komfort ovládání a odolnost

Součástí objektivů řady Canon RF je programovatelný ovládací prstenec, který může sloužit k nastavení času, clony, citlivosti nebo korekce expozice. Tím uživatel získává další možnost přizpůsobení celého systému svému stylu práce. Tuto funkci ocení zejména svatební fotografové, kteří potřebují široký rozsah nastavení pro působivé momentky i umělecky aranžované snímky. Objektiv je vybavený také prstencem pro ruční ostření, který lze použít za všech okolností i bez přepínání do manuálního režimu. Objektiv RF 85mm F1,2L USM je uzpůsobený i pro fotografování ve venkovních podmínkách. Před nepřízní počasí jej chrání utěsnění proti prachu a vodě, jímž jsou objektivy řady L vyhlášené.

Uznávaný fotograf a ambasador společnosti Canon Martin Schubert k novému objektivu uvedl: „Často fotím lidi a portéty, proto si musím být jistý, že se mohu spolehnout na své vybavení, abych se mohl soustředit na fotografované a jejich příběhy. Vynikající objektiv 85 mm f/1,2 od značky Canon používám už několik let díky rychlosti a vysoké světelnosti, které jsou zárukou nádherných snímků i za horšího osvětlení.

Nový RF 85mm F1,2L USM je lepší, než jsem si vůbec dokázal představit. Takové hloubky ostrosti a bokehu nedokáže dosáhnout žádný jiný objektiv a už teď vím, že si získá trvalé místo v mojí fotobrašně. Objekt v popředí dokáže oddělit od pozadí a dokonale zaostřit na oči. Umožňuje mi pořídit úžasné záběry neopakovatelných okamžiků.“

martin-schubert-01.jpg

Klíčové vlastnosti objektivu RF 85mm F1,2L USM:

  • Extrémně výkonný 85mm objektiv s pevnou ohniskovou
  • Ohnisková vzdálenost 85 mm poskytuje ideální perspektivu pro portrétní práci
  • Vysoká světelnost f/1,2 a clona s 9 lamelami zajišťují vynikající výkon za nízké úrovně osvětlení a příjemný bokeh
  • Optická technologie Blue Spectrum Refractive (BR) omezuje chromatické aberace a zajišťuje nejvyšší možnou kvalitu snímku
  • Asférické členy a členy s velmi nízkým rozptylem (UD) zajišťují maximální rozlišení na celé ploše snímku
  • Motor USM pro rychlé, plynulé a téměř neslyšné ostření
  • Ovládací prstenec umožňuje přímé nastavení času, clony a citlivosti
  • Antireflexní povrchová úprava ASC (Air Sphere Coating) předchází odleskům a duchům, které zhoršují kvalitu snímku
Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.