Canon má nový systém EOS R

Publikováno: 5. září 2018 | autor Redakce
06-eos-r.jpg

Za osobní účasti našeho šéfredaktora byl pátého září ráno v Londýně, představen nový systém EOS R. Jedná se vlastně o první velkou změnu po třiceti letech, a tak si všichni příznivci této značky jistě přijdou na své… tedy nejen v diskuzích na sociálních sítích!

V čem je nový?

  • Velký optický výkon a nové možnosti konstrukce objektivů.
  • Nejnovější systém komunikace mezi tělem přístroje a objektivy.
  • Kvalitní kompatibilita s existujícími EF and EF-S objektivy a příslušenstvím.
  • Vyšší schopnost snímání snímků i videa i ve zhoršených světelných podmínkách.

Copak nám bylo v této první fázi představeno?

  • Nový full frame fotoaparát EOS R
  • Objektiv RF 50 mm f/1.2L USM
  • Objektiv RF 24-105 mm f/4L IS USM
  • Objektiv RF 28-70 mm f/2L USM
  • Objektiv RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM
  • Tři nové adaptéry pro využití všech dosavadních objektivů
  • Battery Grip BG-E22
  • Blesk Speedlite EL-100
  • Objektiv EF-M 32 mm f/1.4 STM
  • Objektiv EF 400 mm f/2.8L IS III USM
  • Objektiv EF 600 mm f/4L IS III USM

Nový bajonet byl vyvinut z toho nejlepšího, co nabízí dědictví EOS

Od jeho počátku v roce 1987 se systém EOS – včetně Cinema EOS systému – stal jedním z nejužívanějších zobrazovacích systémů na světě. Nový R systém posouvá EOS systém do nových rozměrů, zachovává to nejlepší z existujícího a zlepšuje výkon, možnosti konstrukce objektivů a rozšiřuje vlastní tvořivost fotografů a filmařů. Nový RF bajonet byl zkonstruován na kvalitních základech existujících EF bajonetů a je výsledkem pečlivého a dlouhodobého vývoje Canon inženýrů, kteří navrhli optický systém s bajonetem o průměru 54 mm vzdáleným 20 mm od snímače. Tato konstrukce jim dává mnohem větší svobodu při dalším vývoji objektivů. Nový bajonet s 12 konektory umožňuje pokročilou komunikaci a přenos energie mezi objektivy a těly fotoaparátů, čímž dále vylepšuje možnosti vývoje nových objektivů s kvalitnějším výsledným obrazem a vylepšeným uživatelským rozhraním.

Můžeme v klidu a tichu tvořit?

Díky technologii Dual Pixel CMOS AF umožňuje nový EOS R systém svým uživatelům fotit a točit v prostředí s extrémně nízkým množstvím světla za udržení přesného zaostřování. Malý a decentní, EOS R systém nabízí flexibilitu a poskytuje intimitu skrze velmi tichou závěrku. Dále nabízí nejvyšší standard formátu videa z jakéhokoliv Canon EOS zařízení, mimo řadu EOS Cinema, umožňující kameramanům vytvářet filmové příběhy v kvalitě 4K (10-bit) skrze HDMI. Celý tento systém má vylepšenou ergonomii, elektronický hledáček a nabízí možnosti dalších úprav dle vlastních potřeb, což umožňuje fotografovi či kameramanovi, aby se soustředili zejména na tvorbu, a nikoliv na své zařízení.

Nové objektivy! Jde tedy hlavně o objektivy do budoucna?

Systém EOS R dědí všechny kvalitativní výhody existujícího systému EOS, zejména plnou kompatibilitu s existujícími EF a EF-S objektivy a příslušenstvím, vylepšuje své možnosti použitím jednoho ze tří nově vyvinutých adaptérů, a tím rozšiřuje hranice pro snímání obrazu. Canon také představil 4 nové objektivy, kompatibilní se systémem EOS R – RF 28-70mm f/2L USM, RF 50mm f/1.2L USM, RF 24-105mm f/4L IS USM a RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM. Uživatelé existujícího systému EOS s full frame či APS-C zrcadlovkami navíc mohou využít své objektivy EF a EF-S v systém EOS R díky adaptérům, které objektivům umožní stejný výkon a kvalitu jako při používání na zrcadlovce.

Takže přírůstek do rodiny full frame

Canon odhalil své první full frame zařízení, které nese jméno EOS R a bajonet RF. Tím nastavil nové měřítko pro své a třeba i další fotoaparáty budoucnosti. Mimo nejrychlejší systém automatického zaostřování je také nový stroj prvním na světě, který má schopnost zaostřit v prostředí s nízkým množstvím světla (až – 6EV4) a může se pochlubit velmi tichou závěrkou. EOS R má i dobře upravenou ergonomii a uživatelsky upravitelného ovládání.

I systém EOS se nadále rozvíjí

Canon současně představil také nové objektivy EF-M 32mm f/1.4 STM – nový objektiv pro bezzrcadlovky v rámci systému EOS M; EF 400mm f/2.8L IS III USM a EF 600mm f/4L IS III USM, dva revoluční, velmi lehké profesionální super teleobjektivy v rámci systému EF.

A ceny?

Samotné tělo by mělo stát 64.990Kč

Set: Tělo + objektiv 24-105 mm + adaptér bude stát 90.990Kč

Objektiv RF 50 mm f/1.2 L USM by měl stát 64.990 Kč ...

Více informací naleznete přímo zde.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.