Canon EOS R8 – nejlehčí plnoformátový fotoaparát řady EOS R

Publikováno: 16. února 2023 | autor Redakce
eor-r8-(4).jpg

Společnost Canon Europe představila nový plnoformátový bezzrcadlový fotoaparát s výměnnými objektivy EOS R8, který přebírá některé osvědčené technologie špičkového fotoaparátu EOS R6 Mark II.

Díky kompaktnímu provedení podobnému fotoaparátu EOS RP nabízí tento výkonný fotografický a filmový přístroj nadšencům a studentům nástroj, jaký potřebují k tomu, aby se ve své zálibě posunuli na vyšší úroveň.

eor-r8-(1).jpg

Fotoaparát EOS R8 je vybavený 24,2megapixelovým plnoformátovým snímačem typu CMOS s vysokou citlivostí ISO a širokým dynamickým rozsahem. Je ideální volbou pro fotografování portrétů, akcí a krajiny, kde nabízí širší, umělečtější perspektivu. Společně s nově uvedeným malým a lehkým objektivem s proměnnou ohniskovou vzdáleností RF 24-50mm F4,5-6,3 IS STM tvoří EOS R8 kompaktní, ale velmi schopné vybavení, které umožňuje fotografům dávat průchod kreativitě v plném formátu.

eor-r8-(2).jpg

Plnoformátová kvalita v lehkém těle

Fotoaparát EOS R8 je vybavený plnoformátovým snímačem typu CMOS s rozlišením 24,2 milionu bodů, který poskytuje stejně prokreslené snímky jako fotoaparát EOS R6 Mark II. Jedná se o špičkový snímač ve své třídě, který nabízí vysokou rychlost čtení a umožňuje tak řadu pokročilých funkcí, včetně omezení zkreslení vlivem pohybu závěrky, průběžné snímání rychlostí 40 sn./s a citlivost ISO až 102 400 s nízkou úrovní šumu.

eor-r8-(3).jpg

Díky tomu je fotoaparát EOS R8 ideální pro fotografování v prostředích se slabou úrovní osvětlení, kde se objekty pohybují. Rozšířený dynamický rozsah také umožňuje zachytit působivé snímky s výraznou barevností. Plnoformátový snímač zároveň nabízí menší hloubku ostrosti, která kreslí měkké pozadí a pomáhá vyniknout fotografovanému objektu.

EOS R8 s hmotností přibližně 461 g (s kartou a baterií) je dosud nejlehčím plnoformátovým fotoaparátem systému EOS R společnosti Canon. Fotoaparát o rozměrech 132,5 x 86,1 x 70 mm je velikostí srovnatelný s modelem EOS RP, avšak nabízí v kompaktním těle řadu dalších funkcí profesionální úrovně.

eor-r8-(5).jpg

Fotoaparát EOS R8 je vybavený elektronickým hledáčkem (EVF) s vysokým rozlišením 2,36 milionu bodů se snímkovou frekvencí až 120 sn./s a podporuje paměťové karty typu SD UHS-II. Díky intuitivnímu rozhraní se fotoaparát v terénu snadno ovládá. Přispívá k tomu i praktický volič režimů s 12 možnostmi pro statické snímky i video a samostatný přepínač mezi fotografováním a filmováním.

Zachyťte život v pohybu

Pokročilý snímač fotoaparátu EOS R8 pořizuje ostrý a detailně prokreslený videozáznam v rozlišení 4K 60p v plné šířce převzorkovaný z 6K, a také v rozlišení Full HD 180 sn./s pro zpomalená videa. Fotoaparát podporuje interní záznam Canon Log 3 v 10bitovém formátu YCbCr 4:2:2 H.265, který nabízí větší dynamický rozsah a větší flexibilitu při postprodukci. Alternativně lze zvolit režimy HDR PQ nebo HDR Movie, které vyhovují pracovním postupům HDR a poskytují čistý výstup přes HDMI do kompatibilních zařízení.

eor-r8-(6).jpg

Fotoaparát EOS R8 je vybavený funkcí kompenzace změny zorného úhlu při úpravě zaostřovací vzdálenosti. Nabízí také prodlouženou dobu filmování, a to až dvě hodiny v normálním režimu videa, což je ideální pro pořizování vlogů nebo natáčení na akcích.

EOS R8 je vybavený stejnou technologií automatického ostření se zdvojenými body Dual Pixel CMOS AF II jako modely EOS R5 a EOS R6 Mark II a ostří již za 0,03 sekundy i při snímání rychlostí 40 sn./s s elektronickou závěrkou. Tento inteligentní systém dokáže detekovat a sledovat řadu různých objektů včetně zvířat, vozidel a lidí a umožňuje zvolit detekci hlavy, obličeje nebo očí pro přesné zaostření.

eor-r8-(7).jpg

Pro ještě lepší kontrolu nad snímkem je dokonce možné vybrat, které oko bude upřednostňováno. Pro zjednodušení detekce při tak široké škále podporovaných objektů mohou uživatelé zvolit automatické nastavení, které vybere objekt na základě kompozice snímku. Funkce je použitelná i při slabém osvětlení již od -6,5 EV.

Vylepšená konektivita

Díky vestavěnému připojení 2,4 GHz Wi-Fi® a Bluetooth® mohou uživatelé snadno sdílet svou práci a využívat aplikaci Camera Connect, přičemž ověřování WPA/WPA2/WPA3 zajišťuje bezpečné připojení. Pro majitele iPhonů má EOS R8 certifikaci iOS MFI, což umožňuje přímé stahování a ovládání.

EOS R8 lze díky podpoře standardů USB třídy video zařízení (UVC) a USB třídy audio zařízení (UAC) používat jako webovou kameru. Uživatelé s předplatným služby image.canon mohou využívat nástroj pro zpracování obrazu založený na neurální síti k pokročilé redukci šumu a moiré a získávat tak přirozeně vypadajících snímky ve formátu JPEG a HEIF.

eor-r8-(8).jpg

Společnost Canon také aktualizovala web služby image.canon, kterou nyní může využívat širší okruh uživatelů díky podpoře videa Adobe® Lightroom® a firemního využití, s kompatibilitou s řadou služeb včetně Frame.io a účtů Google Photo.

Malý a lehký zoomový objektiv pro každodenní použití

RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM je malý a lehký objektiv s 2x zoomem a ohniskovou vzdáleností 24-50 mm, který je skvělou volbou pro zlepšení fotografických a filmových dovedností, zejména u portrétní, interiérové nebo cestovní fotografie. Nabízí pokročilou stabilizaci obrazu až o 4,5 EV, která se ve spojení s funkcí IBIS v těle fotoaparátu EOS R zvyšuje na 7 EV, což znamená, že fotografové a filmaři mohou pracovat i za špatných světelných podmínek bez potřeby stativu.

rf-24-50mm-f4,5-6,3-is-stm-(1).jpg

Motor automatického ostření STM je rychlý a tichý, s dodatečnou možností ovládání pomocí přizpůsobitelného prstence na objektivu. Ten uživatelům umožňuje přepínat mezi různými režimy, takže mohou fotografovat a natáčet jako profesionálové. Objektiv RF 24-50 mm F4,5-6,3 IS STM těží z výhod bajonetu RF. Spolupracuje s fotoaparáty řady EOS R a podporuje širokou škálu funkcí pro vylepšení obrazu ve fotoaparátu, včetně panorámování ve scénickém režimu a korekce změny zorného pole při změně ohniskové vzdálenosti u videonahrávek.

rf-24-50mm-f4,5-6,3-is-stm-(2).jpg

Doporučené maloobchodní ceny

EOS R8 tělo – 43 990 Kč
EOS R8 tělo + RF 24-50 mm F4,5-6,3 IS STM – 48 790 Kč

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.