ASUS Zenbook Pro 14 OLED – Přesně to, co na fotky a video potřebujeme

Publikováno: 11. listopadu 2023 | autor Redakce
5-hlavni-zenbook-pro-14-oled-ux6404-scenario-photo-04.jpg

Pokud si ho pořídíte, připravte se na výkon, který vás pořádně usadí do sedačky na cestách i v klidné pracovně, na notebook, se kterým zvládnete opravdu hodně. Můžete s ním být opravdu velmi kreativní, zvládnete multitasking, rychlé spouštění náročných aplikací a ty nejtěžší úkony při zpracování fotografií a videa. Dokonce i profi grafik může v klidu opustit svou oblíbenou stanici a předvést s ním svou kreativitu třeba na druhém konci světa.

Úvodem

Bylo těžké rozhodnout, čím se u tohoto špičkového notebooku dříve zabývat. Umí toho moc. Když si ho šťastný majitel přinese domů v několikanásobném obalu (jak už je u firmy ASUS zvykem), má najednou v rukou designově příjemného pomocníka nabitého nejmodernějšími funkcemi, s vysokým výkonem.

Navíc je certifikovaný podle velmi přísných norem, resp. standardů americké armády, v tomto případě konkrétně dle MIL-STD-810 H, kdy dotyčný výrobek musí projít přísnými dvanácti testovacími metodami a dalšími cca šestadvaceti testovacími postupy. Jaké to jsou metody, se můžete dočíst na stránkách výrobce. „Osmnáct nárazů při provozu“, tedy zapnutého přístroje bez obalu, jsme opravdu nezkoušeli a uvěřili certifikátům o splnění uvedené normy Naše následující recenze je čistě uživatelská.

6-doprovod-zenbook-pro-14-oled-ux6404-product-photo-glass-3k-tech-black-web-01.jpg

Pojďme přes displej na barvy

Díky velmi modernímu procesoru Intel Core 13. generace řady H, grafice NVIDIA GeForce RTX řady 40, rychlé operační pamětí DDR5, vysokorychlostnímu rozhraní Thunderbolt 4, pevnému disku SSD M.2 PCIe NVMe a dalším dokonalostem, které se výrobci podařilo vecpat dovnitř tohoto útlého těla, si po rychlém nainstalování příslušných a vašich oblíbených aplikací a programů (prostoru na to máte dost) ověříte na pár svých fotkách, že nový displej tohoto přístroje je opravdu vynikající. Hned na počátku našeho krátkého používání tohoto notebooku nás naprosto dostalo podání černé, a tedy černobílých fotek.

3-dsc5810-copy.jpg

A barva? Pro někoho jsou tyhle OLED displeje až příliš zářivé, ale ty detaily, to vykreslení, to je prostě a lidově „za všechny prachy“. Displej je naprosto nový, u nás zatím bezkonkurenční, 14,5″ / 2,8K / 120 Hz OLED NanoEdge. Za vše mluví mimo jiné jeho 100% barevný gamut DCI-P3. Obraz je jasný a krásně čistý, a jak již bylo zmíněno, černá je opravdu hluboce černá. Displej má 120 Hz (takže fakt žádné čekání – odezva 0,2 ms), rozlišení 2880 × 1800 px, maximální jas až 550 nitů (je to OLED) a poměr stran 16:10. V doprovodných informacích mimochodem najdete, že je samozřejmě Pantone Validated a VESA CERTIFIED Display HDR True Black 500, ale to už je dnes u takové špičkové techniky téměř samozřejmost, že?

Jak funguje ProArt Creator

Zastavme se u této (pro nás) novinky, od které se kolega Jiří nemohl odtrhnout. Považujeme ji za velký přínos a usnadnění při opravdové kreativní práci, i když než se pustíte do ostré spolupráce s ním, je fajn mít dost času předem na prostudování a vyzkoušení. Jedná se vlastně o nainstalovanou aplikaci, která vám nabídne jednotné prostředí i ve všech připojených zařízeních a vy si tak můžete snadno kalibrovat barvy, upravovat nastavení, sledovat výkon a optimalizovat pracovní postupy.

8-zenbook-pro-14-oled-ux6404-product-photo-glass-3k-tech-black-web-04.jpg

Obsahuje nové nastavení barev, které vám pomůže optimalizovat barevné nástroje. Vše je vytvořeno ve spolupráci se společností Pantone, která do této aplikace poskytla digitální barevná data. Po její instalaci máte na displeji k dispozici jakousi přehlednou tabulku v hnědozlaté barvě, na které můžete sledovat většinu parametrů vašeho zařízení, včetně zatížení procesoru, využití paměti nebo stavu ventilátoru. Vzhledem k tomu, že odvod tepla je zásadní pro umožnění plného výkonu notebooku, ProArt Creator má například v tomto případě čtyři nastavení profilu, která jsou přizpůsobena tak, aby vyhovovala různým typům práce. Třeba při tvorbě náročné grafiky použijte režim plné rychlosti pro nejvyšší efektivitu nebo můžete přepnout do režimu šepot atd.

9-zenbook-pro-14-oled-ux6404-product-photo-bezel-2k-tech-black-03.jpg

Velmi nás zaujala již výše uvedená správa barev, tak důležité pro práci s obrazem. Můžete s ní snadno analyzovat jakoukoli barvu na obrazovce pomocí dialogu pro výběr barvy obrazovky a okamžitě zobrazit všechna barevná data pomocí analýzy barev. Je to například důležité při vytváření vlastních barevných preferencí nejen u videa, ale také u fotografických sérií a různých designových návrhů. K tomu jsou právě využívána (dle sdělení výrobce) aktuální digitální barevná data společnosti Pantone. O využití této optimalizující aplikace by se dalo napsat několikastránkové pojednání. Každopádně ProArt Creator je takové malé, ale výkonné ovládací centrum pro ty, kteří si chtějí perfektně vyladit nastavení počítače, externích monitorů a dalších věcí pro efektivní a kreativní práci – a nic to nestojí.

Připraven na vše s perfektním vybavením

Základem je baterie s velkou kapacitou. V případě tohoto krásného monstra máte k dispozici 76 Wh a výdrž až 10 hodin náročného provozu. Nedílnou součástí našich potřeb je nejmodernější komplexní konektivita, na které se mnozí světoví výrobci snaží poslední dobou šetřit. Ne v tomto případě, u firmy ASUS je to naopak – a tak to má být.

7-zenbook-pro-14-oled-ux6404-product-photo-bezel-2k-tech-black-02.jpg

Na pravoboku najdete tolik potřebnou čtečku rychlých SD karet (UHS-II, 312 MB/s), USB 3.2 Gen 2 Type C a hlavně Thunderbolt 4 USB-C (přenos dat rychlostí až 40 Gb/s) a další. Na levoboku třeba HDMI 2.1, kombinovaný audio konektor, hlavní přívod, USB 3.2 Gen 2 Type A a další. (Poznámka autorů: Wi-Fi jde jak „z praku“.)

Další tři vlastnosti, které nás zaujaly

Díky již výše jmenovanému Studiu NVIDIA máte k dispozici velkou rychlost pro náročné úpravy a v případě videa pro tvorbu nejpokročilejších efektů vylepšených umělou inteligencí, navíc můžete rychleji exportovat a následně úspěšně a rychle řešit další úpravy.

Pro tyto náročné práce nezapomněl výrobce na další posun v chlazení. Jeho systém ASUS IceCool Pro je vybaven dvěma ventilátory a čtyřmi externími ventilačními otvory na boční a zadní straně, které odvádějí teplo do exteriéru. Dodává se také s prachovým filtrem pro oba ventilátory, který zabraňuje nasávání prachu a nečistot do šasi. Jen tak mimochodem: Zenbook Pro 14 OLED je tenký 17,9 mm a váží pouze 1,6 kg!

5-hlavni-zenbook-pro-14-oled-ux6404-scenario-photo-04.jpg

Závěrem

Plusy – nový notebook od aktivního výrobce, který se prý i v příštím roce hodlá ještě více věnovat nabídce pro videonadšence, fotografy a kreativce vůbec, vyniká nad stávající konkurencí. Jeho výrazně exkluzivní, barevně přesný a ostrý dotykový displej v kombinaci se špičkovým Intel Core 13. generace a velmi oblíbenou grafikou NVIDIA GeForce RTX řady 40 (psali jsme o ní na webu v několika článcích) se nám zdál jako z jiného světa. Má vlastně vše, co má mít, k tomu je ještě příjemně elegantní, jinými slovy má „vyčinčaný“ design. Jeho budoucí majitelé si užijí rychlost, super kvalitní zobrazení a kreativní možnosti podpořené novým DialPadem a softwarem ProArt Creator.

Minusy – snad jen to, že se nejedná o notebook pro úplné začátečníky, ale pro zkušené fotografy, designéry a video a filmové kreativce, kteří ho pak plně využijí. V době přípravy této recenze ještě nebyl v prodeji a očekávaná cena byla odhadována kolem 63 tisíc Kč.


Celý článek najdete v listopadovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv11-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.