A zase ta Laowa – 90 mm f/2,8 2× Ultra Macro APO a 58 mm f2,8 2× Ultra Macro APO

Publikováno: 4. prosince 2022 | autor Redakce
-bsr5179.jpg

A tenhle znáte? Přijde chlápek do fotoprodejny a ptá se: „Dobrý den, máte něco nového?“ Prodavač ani nezvedne oči od monitoru, ukáže na vitrínu přeplněnou objektivy a lakonicky procedí mezi zuby: „Laowu…“

Ano, až takto by se dala shrnout situace, která již několik let panuje na trhu. Laowa nejenom že zdokonalila technologie, ale její tlak na ostatní výrobce je obrovský. Začalo to tím, že přinesla dostupné objektivy v žádaných ohniscích, pak si přisvojila dominanci v širokých ohniscích s korigovanými svislicemi.

Poté se rozhodla, že je jedno, jestli máte snímač full-frame, nebo APS-C. Pak si osvojila svět makrofotografie. Pak se rozhodla, že makro 1:1 je nuda, takže má snad každé její makro zvětšení 2:1. Pak Laowě zákazníci vyčetli, že její 100 mm f/2,8 2× Ultra Macro APO, co dostalo ocenění TIPA, má krátký a blbý chod. Odpověď přišla v podobě jednoho z dnešních účinkujících, objektivu Laowa 90 mm f/2,8 2× Ultra Macro APO, který má chod v pořádku, dostatečně dlouhý a navrch dostal hned ocenění EISA… Pár dnů nato dorazil další objektiv, Laowa 58 mm f2,8 2× Ultra Macro APO.

58-28-canonr-6.jpg

Rybí oka, šíra, světelná monstra s f/0,95, makroobjektivy s přesahem do ostrého teleobjektivu se skvělým bokehem, objektivy pro drony a samostatná videonabídka, za kterou by se nestyděla ani prémiová značka z nejprémiovějších. Pokud přijmete fakt, že objektivy nemají kontakty a matematici najdou v EXIF pouze čas a ISO, od ultra širokého ohniska po střední teleobjektiv vám nic nebude chybět.

90-mm-dsc-6447.jpg

S korekcí zkreslení, dvojnásobným zvětšením, apochromatickými členy nebo světelností, jež donedávna měla jen Leica. První byla Laowa Argus 35 mm f/0,95 FF, se kterým jsem se nějaký čas mazlil. Pak dorazil jeho mladší bratr, Argus 45 mm f/0,95 FF a mě jako první napadlo, že přesvědčím šéfa z FotoŠkody, aby mi půjčil pro srovnání Leicu 50 mm f/0,95 Noctilux – M. Opravdu by mě zajímalo, jestli má ten slavný německý sen 11× lepší obraz než tento „číňan“ – když má tedy jedenáctinásobnou cenu. Odpovím si sám: v mnoha parametrech bude fenomenální, ale 11× lepší prostě nebude.

58-dsc-0987.jpg

To je přesně hlavní tah Laowy – nabídnout masám fotografů to, po čem touží, a nenutit je k prodeji ledviny, neplacení energií nebo k půjčkám se smrtícím úrokem. Ať si každý myslí, co chce, ale já radím: běžte a vyzkoušejte si to. Budete velmi překvapeni, jak Laowa kreslí a kolik stojí.

90-dsc-6444.jpg

K dnešnímu krátkému představení: pokud máte sklo, co má dvojnásobné zvětšení, ostatní vás samozřejmě nezajímá. Tentokrát to ale nebylo o lehkém stativu, musel jsem vytáhnout hodně těžký kalibr. Potřeboval jsem totiž absolutní stabilitu, takže jsem okamžitě degradoval myšlenku z předchozího odstavce o dostupné ceně a k objektivům za ceny kolem 15 tisíc korun jsem přihodil stativ s hlavou za 35 tisíc korun.

image-3.jpg

Fungovalo to skvěle, ale ostření bylo peklo. Tímto děkuji přátelům z FotoŠkody za zapůjčení fantastických makrosáněk s mikroposuvem Novoflex Castel-Q, které sice přihodily dalších pět tisíc do rozpočtu, ale umožnily společně s fantastickou stabilitou stativu Gitzo GT3533LS Systematic a nekompromisní hlavou Gitzo GH4383QD dotlačit oba objektivy k maximálnímu výkonu.

image-11.jpg

Souhlasím, stativ extrémní, ale jak jsem napsal, stabilita maximální. Pokud máte nějaký stolní forichtung, jakýkoliv mikroposuv umožňující jemnou práci, je to samozřejmě stejně účinné, nikoliv však přenositelné.

Testovat objektivy na podzim může být velmi krásná práce, ale to je musíte dostat ve dnech, kdy je krásně, ne o víkendu, kdy jeden den celý prší a druhý je mlha a zima, jaká na podzim může být. Jediné, co vás rozehřeje, jsou dotazy z redakce, jestli už to máte. Pojďme tedy na to – krátké představení.

Laowa 90 mm f/2,8 2× Ultra Macro APO

Oba objektivy nabízejí stejné možnosti, každý má však z mého pohledu trochu jiné použití. Devadesátku vidím jako výborného pomocníka pro makro v klasickém pojetí, ale díky plynulému zvětšení v různých ostřících vzdálenostech jde o výtečný objektiv na produktové fotografie, ale i pro práci s lidským obličejem. Produkty si opravdu nafotíte v různých situacích s cizelérsky izolovanou hloubkou ostrosti.

-bsr5180.jpg

Představa fotografování líčení nebo make-up v kombinaci s kadeřnickými kreacemi, to je ovšem opravdu paráda. Portréty hezky postaru: připravit si osobu do kýženého výrazu, doladit svícení, zaostřit a vyfotit – jasný, budete to sklo milovat, je to velký pomocník pro vydělávání peněz. Ani ve videu vás nezklame, hlavně při izolovaných záběrech bez rušivého okolí, v tom je těžko překonatelné. A je to pěkný střední teleobjektiv.

-bsr5212.jpg

Laowa 58 mm f2,8 2× Ultra Macro APO

Naproti tomu 58 mm je spíše z rodiny záklaďáků a bude si s vámi lebedit na výletě. Je to plus minus pohled lidského oka, podpořený dvojnásobným zvětšením. Umí se chovat způsobně jako padesátka, s trochu nižší světelností, ale umí být i velmi detailní, pokud jí dáte prostor. Umí se dostat stejně jako devadesátka velmi blízko, a to tak, že sluneční clonu, kterou dostanete v obou případech zdarma jako součást balení, budete muset sundat, abyste využili potenciál.

-bsr5208.jpg

Budete bojovat se světlem, protože vám bude objektiv stínit. Tento malý prostor však spolehlivě zasvítíte LED na mobilu, ovšem to je nouzovka. Jednodušší bude LED na stativu s možností nasměrovat si světlo a věnovat se focení. Tím však nechci říci, že by se 58 mm nehodila na stejné disciplíny jako devadesátka. Jen to odtržení od pozadí nebude až tak citelné.

-bsr4375.jpg

Oba objektivy mají tak velké zvětšení, že otevírají úplně nový svět širokému spektru fotografů, kteří nejsou nakloněni řešením typu reversního objektivu a dalším specialitám. Pokud budete mít fotoaparát s vysokým rozlišením a budete si moci dovolit oříznout nějaké to hluché místo, jste na správné cestě ke štěstí. Mně se poprvé podařilo zabrat fantastickou strukturu plísně s kapkami vody. Opět jsem se přesvědčil díky neuvěřitelným detailům o tom, že naše série bankovek je opravdu nádherná, ale i o tom, že staří klenotnici a rytci dělali své řemeslo vskutku přesně a jemně.

-bsr5202.jpg

Co dodat? S trochou námahy s ostřením, co se nároků na přesnost týče, tu máme další dvě Laowy, další dvě makra. Každé z nich na jiném konci využitelnosti, přesto obě dost podobné. Pokud byste ani tentokrát nenašli, co hledáte, nezoufejte. Laowa určitě uvede pár nových skel i v dalším kvartále.

P. S.: Ale bez mikroposuvu a opravdu pevného stativu o nich ani nepřemýšlejte.

-bsr5179.jpg


Celý článek najdete v prosincovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv12-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.