Vítězem fotosoutěže Redline Challenge je Čech Jiří Durdík

Publikováno: 2. prosince 2022 | autor Redakce
vitezna-fotka-52456496688-b2484e9c2f-o.png

Příběh ve zlomku sekundy zachycuje mistrovství v motokrosu. Druhý ročník fotosoutěže Redline Challenge, ve které mohou amatérští fotografové prokázat svou zručnost i kreativitu, vyhrál Čech Jiří Durdík. Letošní téma Příběh ve zlomku sekundy vyžadovalo od účastníků preciznost, jedinečný úhel pohledu a smysl pro načasování.

durdik-jiri-nebanice.jpg

Jiří Durdík za snímek z mezinárodního mistrovství ČR v motokrosu získává nejen Canon EOS R5 a objektiv Canon RF 24–70 mm f/2,8L IS USM, ale i účast ve workshopu mentorky, oceňované dokumentární fotografky Laury El-Tantawy.

Jiří Durdík (70) žije v Praze, celý život byl stavbyvedoucím u firmy zabývající se výstavbou inženýrských sítí. Jeho cesta k fotografování je kuriózní. Fotit se naučil během dospívání, ale dlouhá léta se tomuto koníčku nevěnoval. „Ve 46 letech jsem přestal kouřit a za ušetřené peníze jsem si koupil fotoaparát Canon EOS 7D Mark II. Z koníčka se postupně stal pořádný kůň,“ vypráví vítěz.

durdik-jiri-grand-prix.jpg

Oceněná fotografie zachycuje závodníky mezinárodního mistrovství ČR v motokrosu, které se konalo v Pacově 28. srpna tohoto roku. Tolik tisková zpráva, ale nám to nestačilo, a tak jsme se vítěze zeptali:

Vážený pane Durdíku, po mnoha úspěších (například v naší soutěži Fotograf roku) tato skvělá zpráva. Jak jste se k soutěži Redline Challenge dostal a proč jste ji obeslal zrovna fotografií z motokrosu, když vás známe jako výborného fotografa dalších – klidnějších – fotografických žánrů?
Soutěž Redline Challenge jsem objevil z několika zdrojů, za prvé z vašeho časopisu a za druhé, jelikož jsem se zúčastnil již minulého ročníku, byl jsem kontaktován i přímo odtamtud. A proč jsem jim poslal fotografii z motokrosu, je otázka do pranice, neboť sám to považuji za zásah shůry.

Vysvětlím: původně jsem měl na výběr připravené úplně jiné dvě fotografie, první z ohňové show ve Zduchovicích, na druhé byla letící volavka s velikou rybou v zobáku. Ale připravoval jsem fotky na soutěž Premiéra (jedna z mála soutěží, kam se posílají tištěné fotografie) a teprve na tištěné fotografii jsem viděl, že se opravdu povedla.

vitezna-fotka-52456496688-b2484e9c2f-o.png

Fotografii jsem posílal šest hodin před uzavřením soutěže, v téže chvíli jsem se rozhodl pro fotku z motokrosu a tato změna se opravdu vyplatila. Fotka vznikla 28. srpna 2022 na mezinárodním mistrovství ČR v motokrosu na trati Pacovský propad.

Co pro vás takové vítězství a cena znamenají? Jak jste to oslavil?
Co pro mě znamená vítězství v soutěži? Musím říct, že když mi telefonicky videohovorem volal Kai Wong, tak se dostavila obrovská radost a euforie – získat první cenu z takového množství účastníků je prostě bomba. Když jsem později viděl video z rozhodování poroty, v jaké společnosti výborných fotografů při závěrečném výběru jsem se octl, je to o to cennější.

Výhra pro mě znamená moc, je mi 70 let a myslím, že bych si tak kvalitní fotoaparát ani objektiv asi už nekoupil. Digitální fotoaparát plného formátu jsem nikdy nevlastnil a doufám, že tato skutečnost a vysoké rozlišení snímače pomohou k jemnějším polotónům jak v barevné, tak černobílé fotografii. Také rychlost ostření a inteligentní zaostřování pohybujících se objektů mi hodně zlepší některé situace při focení sportů a přírody.

Doufám, že společné konzultace s Laurou El-Tantawy budou pro mé budoucí snímky přínosné. Vzhledem k tomu, že jsem výhru musel udržet skoro měsíc v tajnosti, kdy firma řešila marketing, jsem výhru oslavil pouze s několika nejbližšími přáteli.

durdik-jiri-portret.jpg

Soutěž je za námi, co aktuálně fotíte a jaké máte další fotografické plány?
Soutěž je za námi, svých pět minut slávy jsem si zažil a život jde dál. Celý svůj fotografický život jsem byl samouk, který absolvoval několik workshopů, jinak jsem své vědomosti čerpal z fotografických časopisů.

Co jsem v důchodu, snažím se teoretické i praktické znalosti rozšiřovat studiem na U3V VŠE, nejdříve pod vedením prof. Horného a později pod vedením MgA. Hovorky. Myslím, že kdybychom byli mladší, byla by to určitě líheň talentů. Sešlo se tu mnoho dobrých fotografů, vytvořili jsme výbornou partu nadšenců, kteří se navzájem povzbuzují i hecují, a co je nejdůležitější, všechny nás to ohromně baví a zároveň se stále hlouběji ponořujeme do tajů umělecké fotografie.

A jinak si budu pro radost a potěšení fotit své jak ostré, tak někdy i mázlé pohybové fotografie (sport, přírodu i ulici) a při výletech a pobytu v přírodě i krajinky a makro. Tak je to vždycky, když se z koníčka stane pořádný kůň.


Celý článek najdete v prosincovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv12-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.