V Česku startuje první ročník soutěže Fujifilm Photo Awards

Publikováno: 24. října 2022 | autor Redakce
FujiFilm Photo Awards uv

Fujifilm Česká republika spouští premiérový ročník soutěže Fujifilm Photo Awards. Fotosoutěž, která bude zahájena již 24. října, je určena amatérským i profesionálním fotografům a není nijak omezena použitou fototechnikou. Zájemci mohou přihlašovat své fotografie online na webu soutěže v celkem sedmi různých kategoriích až do 31. ledna 2023. Jedinou podmínkou je, aby od pořízení soutěžního snímku neuběhly více než dva roky. Slavnostní vyhlášení vítězů za účasti Fujifilm ambasadorů a porotců proběhne 9. března 2023 v Praze.

Nad každou ze sedmi soutěžních kategorií drží patronát několik ambasadorů značky Fujifilm a dalších profesionálních fotografů, kteří jsou špičkami ve svém oboru a zároveň tvoří porotu jednotlivých kategorií. Mezi porotci prvního ročníku Fujifilm Photo Awards se sešla skutečně známá jména, jako jsou Dan Vojtěch, Lukáš Dvořák, Stanislav Petera nebo Jan Březina.

FujiFilm Photo Awards

V rámci kategorie Pouliční život mohou účastníci zachytit každodenní život na veřejných místech v nearanžovaných situacích. Pouliční fotografie dává příležitost fotit portréty cizích lidí, architekturu, náhodné detaily i dokumentární scény. Excelovat v pouliční fotografii znamená být skvělý pozorovatel náznaků, emocí a drobných příběhů, které se kolem dějí a podněcují divákovu zvědavost a představivost.

Kategorie nazvaná V pohybu je zaměřena na sportovní události. Fotbalová utkání, sjezdy na lyžích nebo třeba taneční trénink – to všechno jsou příležitosti k pořízení výjimečných snímků. V tomto žánru má fotograf jen zřídka kontrolu nad pózou a prostředím. Zásadní je proto unikátní úhel pohledu.

Dan Vojtěch _ FujiFilm Photo Awards

Třetí soutěžní kategorií jsou Momenty. Během svateb, oslav, koncertů a dalších životních i kulturních událostí se fotografovi nabízí možnost zachytit lidské momentky nabité emocemi. Síla fotografie spočívá v zastavení času a převyprávění neopakovatelných příběhů osobitým způsobem. Zaostřete na lidi ve chvílích spontánního projevu radosti, překvapení, ale třeba i stesku.

Chybět nemůže ani kategorie Portrét, protože vyfotit portrét znamená nejen zpodobnění člověka, ale i ztvárnění esence jeho osobnosti, identity a přístupu. Na fotografii může být jedna, ale i více osob. Portrétní fotografie vyžaduje, aby fotograf uměl pracovat s pozadím, nasvícením, pózami a dalšími prvky. To mu umožní vyprávět příběh jeho objektu jedinečnou formou.

FujiFilm Photo Awards in

Další tradiční fotodisciplínou je Krajina, tedy umění zachytit snímky přírody a exteriéru takovým způsobem, který divákovi navodí pocit, jako by byl sám jeho součástí. Od velkolepých scenérií po intimní detaily, od vrcholků hor až po vyprahlé prérie – nejlepší fotografie demonstrují fotografovo osobní sepětí s přírodou a zachycují podstatu světa kolem něj.

Abstraktně založení fotografové mají příležitost přihlásit své snímky do kategorie Kreativní fotografie. Zde se uplatní umění hry se světlem a texturami či konceptuální snímky. Na scénu se dostávají různé tvary, barvy a nové podoby každodenních okamžiků, které fotograf svými dovednostmi přeměňujete v kreativní umění. Tento typ fotografie vyžaduje vidět věci jedinečným způsobem a schopnost promítání inovativního obrazu, pozměněného od reality.

FujiFilm Photo Awards banner

Poslední kategorií Gastro vycházíme vstříc všem, kteří milují focení jídla třeba ve své oblíbené restauraci. Zachytit jídlo tak, aby vypadalo atraktivně pro oko i chuťové pohárky, si žádá trpělivost a cit pro detail. Důležitou roli zde hrají tvary, textury, barvy a správné světlo.

Soutěž Fujifilm Photo Awards je otevřena všem profesionálním i amatérským fotografům bez ohledu na věk, pohlaví nebo národnost. Uzávěrka soutěže je 31. ledna 2023. Již 28. února oznámí poroty jednotlivých kategorií celkem 21 nominovaných fotografů, resp. snímků, ze kterých vzejdou absolutní vítězové. Ty se dozvíme 9. března 2023 při slavnostním vyhlášení v Praze za účasti porotců, nominovaných fotografů, zástupců společnosti Fujifilm a dalších partnerů soutěže.

Vítězové Fujifilm Photo Awards se mohou těšit na ceny v podobě individuálních konzultací, kurzů nebo vstupu na workshop pořádaný patronem konkrétní kategorie. Odměněni budou také poukazem na nákup fototechniky Fujifilm, ateliérového vybavení Fomei či vybavení Peak Design.

Více informací a přesná pravidla soutěže, včetně přihlašovacího formuláře, najdete na: https://fujifilm-x.cz/photoawards/

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.