Užší výběr soutěžících Sony World Photography Awards pro rok 2017

Publikováno: 1. března 2017 | autor Redakce
Carl Jeffers_UnitedKingdom_Open_Portraits_2017

„V letošním ročníku měla soutěž Sony World Photography Awards skutečně globální dosah – snímky byly velmi rozmanité a měly širší záběr, než v kterémkoli předchozím ročníku. Mohu s jistotou říci, že se soutěži Sony World Photography Awards v jejím desátém roce existence i fotografickému umění daří velice dobře." Zelda Cheatleová, předsedkyně poroty soutěže profesionál/ kurátorka (VB).

Fotografická soutěž Sony World Photography Awards, která letos slaví desáté výročí, je největší fotografickou soutěží na světě. Soutěž vybírá a oceňuje nejlepší současné fotografie z loňského roku přihlášené do kterékoli ze čtyř soutěžních kategorií.

Soutěž pořádá organizace World Photography Organisation a v roce 2017 oslavuje nejen své desáté výročí, ale také dekádu trvající partnerství s hlavním sponzorem soutěže, společností Sony.

Užší výběr fotografií přihlášených do soutěže Sony World Photography představuje nejlepší současné fotografie z celého světa zachycené během uplynulého roku a ukazuje jejich výjimečnou rozmanitost, ať už jde o různorodost žánru, stylu nebo tématu. V užším výběru najdeme fotografy z 49 zemí. To potvrzuje, že soutěž má mezinárodní přitažlivost a unikátní schopnost představovat nejlepší snímky pořízené fotografy ze všech koutů světa, na opravdu globální úrovni. Do širšího výběru se dostaly práce fotografů z dalších jedenácti států. Fotografové, kteří postoupili do širšího výběru kategorií pro profesionály, mladé fotografy, otevřené kategorie nebo soutěže Student Focus, zaujali porotce silnými příběhy a skvělým vizuálním vyjádřením, který témata snímků doplňuje. Mezi snímky v užším výběru jsou úchvatné fotografie architektury i křehkých krajin společně s výjimečnými sériemi snímků, které zachycují nejdůležitější události loňského roku. Mezi nejvýraznější témata patří dojemný vhled do domácího života žen v Saudské Arábii, upřímné zpovědi čínských školáků, ruští kulturisté připravující se na pózování na pódiu a osobní série soukromých bitev se vzácnými onemocněními.

Fotografie, které se dostaly do širšího výběru, naleznete na www.worldphoto.org/winners-galleries

Když Scott Gray, výkonný ředitel organizace World Photography Organisation, komentoval letošní užší výběr, podotkl: „Letos vykazují fotografie přihlášené do soutěže Sony World Photography více než v kterémkoli jiném ročníku značnou integritu a charakterizuje je dobře promyšlený přístup. Porotcům byly předloženy nádherné ukázky fotografie jako umění, nikoli momentky, a jsem potěšen, když vidím, že mezinárodně uznávané poroty vybraly a ocenily opravdový um, uměleckou interpretaci a fotografovu hloubku myšlenky spíš, než pouze téma, které fotograf zachytil.“

Dále uvedl: „Soutěž Sony World Photography Awards oceňuje fotografy a oslavuje fotografii po celou dobu své desetileté historie. V současnosti nás těší, že zajišťujeme pro fotografii globální platformu a že je fotografie uznávána jako dynamické, vzrušující a přístupné médium, kterým také je.“

Soutěže Sony World Photography Awards jsou anonymně posuzovány mezinárodně uznávanými profesionály tohoto odvětví, kteří byli pečlivě vybráni organizací World Photography Organisation.

Porotci soutěže profesionálů byli: Zelda Cheatleová (předsedkyně poroty), kurátorka (VB); Aida Mulunehová, zakladatelka/ředitelka, Addis Foto Fest (Etiopie); Allegra Cordero di Montezemolo, kurátorka a ředitelka výstavy, Centro de la Imagen (Mexiko); Denis Curti, kurátor a žurnalista (Itálie); Russ O'Connell, obrazový editor časopisu The Sunday Times Magazine (VB) a Françoise Callierová, programová ředitelka festivalu Angkor Photo Festival & Workshops (Francie). Předsedou poroty otevřené kategorie a kategorie pro mladé fotografy byl Damien Demolder, fotograf a žurnalista (VB) a v porotě soutěže Student Focus zasedli: Andrea Kurlandová, šéfredaktorka časopisu Huck (VB); Dan Rubin, fotograf a umělecký ředitel (VB) a Jennifer Shawová, zakladatelka a kreativní ředitelka festivalu PhotoNOLA (USA).

Když se Damien Demolder vyjadřoval k užšímu výběru soutěžících otevřené kategorie a kategorie pro mladé fotografy, prohlásil: „Být vystaven takovému množství skvělých prací mi bylo potěšením a inspirací, ale také privilegiem, protože jsem mohl sdílet osobní okamžiky, radost i slzy, život a ztráty fotografů z celého světa, kteří je na svých snímcích zaznamenali. Zasednout v porotě kategorie pro mladé fotografy pro mě bylo neobyčejným potěšením a v mnoha případech jsem byl pohnut obrovskou otevřeností a odvážností výrazu přihlášených snímků.“

Andrea Kurlandová, porotkyně soutěže Student Focus, dodala: „Letošní užší výběr pomáhá dotvrdit, proč jsou soutěže, jako je tato ještě důležitější než kdy dřív. Práce přihlášené do soutěže byly originální, promyšlené a statečné – jsou zdravou připomínkou toho, že talent vždycky zvítězí a vynikne nad průměrností."

Fotografové, kteří se do užšího výběru nominovali, nyní soutěží o nejnovější digitální fotovýbavu, zahrnutí do ročenky soutěže pro rok 2017 a také o peněžité výhry, kdy fotograf roku získá 25 000 $ (USD), celkový vítěz otevřené kategorie získá 5,000$ (USD) a 30 000€ (EUR) na vybavení dostane univerzita, na které studuje vítěz soutěže Student Focus. Všichni vítězové budou představeni 20. 4. 2017 během slavnostního udílení cen v Londýně.

Vítězné fotografie, snímky, které se dostaly do užšího výběru a také snímky, které porota zařadila do širšího výběru, budou součástí výstavy Sony World Photography Awards & Martin Parr - 2017 Exhibition v londýnské galerii Somerset House. Velkolepá výstava bude zahájena 21. dubna a představí zřídka vystavované práce Martina Parra, který obdržel ocenění za výjimečný přínos fotografii pro rok 2017 udílené v rámci soutěže. Londýnská výstava potrvá do 7. května a poté se vydá na celosvětové turné. Vstupenky na výstavu je možné získat na: www.worldphoto.org/2017exhibition

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.