Užší výběr soutěže Sony World Photography Awards 2018

Publikováno: 1. března 2018 | autor Redakce
Pedro Jarque Krebs-peru-open-wildlifeopencompetition-2018.jpg

Sony World Photography Awards 2018 přinesl výjimečnou kvalitu, různorodost a rekordní počet přihlášených

Vyhlášení naznačuje, že nejrůznorodější mezinárodní fotografickou soutěž na světě čeká impozantní rok

  • Přihlášeno bylo téměř 320 000 snímků z celého světa
  • Celkový vítěz soutěže bude vyhlášen 19. dubna 2018 (ve 23:00 středoevropského času) a v londýnské galerii Somerset House se bude konat zvlášť připravená výstava

V poslední únorový den byly vyhlášena jména fotografů, kteří jsou v rámci soutěže Sony World Photography Awards 2018 nominováni do užšího výběru, a jména fotografů, kteří byli doporučeni porotou.

V letošním roce byl do všech 10 kategorií profesionální soutěže, v níž se posuzují série snímků, přihlášen úctyhodný počet snímků. Porotci se shodli na tom, že přihlášené práce byly výjimečně silné, zejména pokud jde o dvě nové soutěžní kategorie – kreativní a objevitelskou. Mezi sériemi snímků, jež se dostaly do užšího výběru, naleznete od takových, které ukazují posedlost lidstva bohatstvím, přes snímky dokumentující uprchlickou krizi Rohyngů, až po osobité portréty psů a jejich majitelů. Fotografové se nyní utkají o vítězství ve svých kategoriích a o titul fotografa roku.

Do deseti kategorií otevřené soutěže, v níž se posuzují jednotlivé snímky, byly také přihlášeny snímky pokrývající širokou paletou témat. Nejvíce fotografií bylo přihlášeno do kategorií streetová fotografie, krajina a příroda. Mezi díla v užším výběru patří nádherné snímky zamrzlých jezer, sluncem zalitých pouští či skrytých lesů, úchvatné portréty tváří z celého světa, unikátní pohledy na kultury a tradice, které by jinak zůstaly skryty. Mnoho snímků z otevřené soutěže bylo oceněno jako „doporučené“ a zařazeno mezi 50 nejlepších prací ve své kategorii, od snímků industriálních elektráren, přes hejna labutí, po handicapované sportovce soutěžící v dešti.

Soutěž Sony World Photography Awards je anonymně hodnocena mezinárodně uznávanými profesionály z oboru. Porotě posuzující soutěž profesionálů 2018 předsedal Mike Trow (bývalý obrazový redaktor časopisu British Vogue) a zastoupeni v ní byli představitelé mezinárodních muzeí, nakladatelství a médií jako Philip Tinari (porotce a ředitel Ullens Centre for Contemporary Art, Čína, Naomi Cass (porotkyně a ředitelka Centre for Contemporary Photography v Melbourne, Austrálie) a Clare Grafik (porotkyně a ředitelka výstav The Photographers' Gallery v Londýně, GB).

Všechny snímky z profesionální a otevřené kategorie, které se dostaly do užšího výběru, budou dále v soutěži pokračovat. Budou z nich vybráni vítězové jednotlivých kategorií. Jeden z nich dostane možnost získat titul fotografa roku a výhru$25 000 (USD), nebo titul fotografa roku otevřené soutěže a výhru $5 000 (USD).

Do soutěže pro mladé fotografy byla přihlášena rozmanitá paleta snímků od fotografů ve věku 12-19 let. Ti posílali vždy jeden snímek na téma „moje okolí“. Ve srovnání s loňským ročníkem bylo přihlášeno o 8000 snímků více.

Také do studentské soutěže Student Focus byly přihlášeny snímky z univerzit z celého světa. Deset studentů z VB, Indie, Francie, Nového Zélandu, Jižní Afriky, Argentiny, Kanady a Číny, kteří byli zvoleni do užšího výběru, vytvoří další práce a budou mít možnost vyhrát digitální fotovýbavu v hodnotě €30 000 (EUR) pro svoji universitu.

Vítězové jednotlivých soutěží budou vyhlášeni během slavnostního ceremoniálu, který se bude konat 19. dubna v Londýně.

Více informací naleznete zde.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.