SWPA– OTEVŘENÁ SOUTĚŽ 2024 VYHLÁŠENÍ VÍTĚZŮ JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ A UŽŠÍHO VÝBĚRU

Publikováno: 25. března 2024 | autor Redakce
-liam-man,-united-kingdom,-winner,-open-competition,-landscape,-sony-world-photography-awards-2024.jpg

Světová fotografická organizace s potěšením představuje vítěze jednotlivých kategorií a jména fotografů postupujících do užšího výběru v otevřené soutěži Sony World Photography Awards 2024. Soutěž oceňuje nejlepší jednotlivé snímky z celého světa, které vznikly v roce 2023.

Do soutěže Sony World Photography Awards 2024 bylo přihlášeno více než 395 000 snímků z více než 220 zemí a regionů. Vítězové jednotlivých kategorií získají digitální fotografické vybavení od společnosti Sony a utkají se o prestižní titul Fotograf roku v otevřené kategorii a odměnu 5 000 dolarů (USD).

Celkový vítěz otevřené soutěže bude vyhlášen na slavnostním předávání cen 18. dubna v Londýně. Vybrané vítězné snímky a snímky z užšího výběru budou vystaveny v rámci výstavy Sony World Photography Awards v galerii Somerset House od 19. dubna do 6. května 2024 a poté se vydají na turné do dalších míst.

Deseti vítězi jednotlivých kategorií se stali:

ARCHITEKTURA (ARCHITECTURE)

Ana Skobe (Slovinsko) se snímkem Falling Out of Time, který zobrazuje maják na pozadí jasné oblohy za soumraku, jehož elegantní geometrický design kontrastuje s pobřežní krajinou a osamělou postavou.

-ana-skobe,-slovenia,-winner,-open-competition,-architecture,-sony-world-photography-awards-2024.jpg

KREATIVNÍ (CREATIVE)

Rob Blanken (Netherlands) za makrofotografii krystalů aminokyselin B-alaninu, L-glutaminu a glycinu, která ukazuje pozoruhodné barvy a textury těchto komplexních struktur.

-rob-blanken,-netherlands,-winner,-open-competition,-creative,-sony-world-photography-awards-2024.jpg

KRAJINA (LANDSCAPE)

Liam Man (Spojené království) se snímkem Moonrise Sprites over Storr, který zachycuje nejranější okamžiky vycházejícího Měsíce a několik světel z dronu nad kopcem Old Man of Storr na ostrově Skye ve Skotsku. Snímek byl pořízen během sněhové bouře a byl pořízen s velkou pečlivostí těsně předtím, než měsíční světlo příliš zesílilo.

-liam-man,-united-kingdom,-winner,-open-competition,-landscape,-sony-world-photography-awards-2024.jpg

LIFESTYLE

Alvin Kamau (Keňa) se studiovou fotografii Twende Ziwani (Pojďme k jezeru) inspirovanou módní fotografií, na níž modelka pózuje a dívá se mimo záběr.

-alvin-kamau,-kenya,-winner,-open-competition,-lifestyle,-sony-world-photography-awards-2024.jpg

POHYB (MOTION)

Samuel Andersen (Norsko) se snímkem Rider Getting Down and Dirty, akčním záběrem jezdce na horském kole projíždějícího blátivou částí trati na norském národním šampionátu v Hafjell Bike Parku, který rozstřikuje bláto do objektivu kamery.

-samuel-andersen,-norway,-winner,-open-competition,-motion,-sony-world-photography-awards-2024.jpg

SVĚT PŘÍRODY A DIVOKÁ ZVÍŘATA (NATURAL WORLD & WILDLIFE)

Ian Ford (Velká Británie) za snímek Caiman Crunch, na němž jaguár útočí na kajmana na břehu řeky. Fotograf sledoval, jak jaguár pronásleduje svou kořist, a zachytil přesně okamžik, kdy se na ni vrhá.

-ian-ford,-united-kingdom,-winner,-open-competition,-natural-world-&-wildlife,-sony-world-photography-awards-2024.jpg

OBJEKT (OBJECT)

Toni Rinaldo (Indonésie) se snímkem Coalition, pečlivě komponovaným záběrem dvou židlí v čekárně. Fotografka vysvětluje, že různé barvy židlí evokují sounáležitost různých kultur, které vedle sebe v indonéské společnosti existují.

-toni-rinaldo,-indonesia,-winner,-open-competition,-object,-sony-world-photography-awards-2024.jpg

PORTRÉT (PORTRAITURE)

Michelle Sank (Velká Británie) se snímkem Zenande, Sinawe, Zinathi and Buhle at Sea Point Pavilion, Cape Town, zobrazujícím skupinu teenagerů během dne stráveného na koupališti. Fotografka se zamýšlí nad tím, jak se město změnilo od konce apartheidu, a uvažuje o tom, jak se nyní oslavuje kulturní a sociální rozmanitost.

-michelle-sank,-united-kingdom,-winner,-open-competition,-portraiture,-sony-world-photography-awards-2024.jpg

STREETOVÁ FOTOGRAFIE (STREET PHOTOGRAPHY)

Callie Eh (Malajsie) se snímkem The Hand, který zachycuje prchavý okamžik ze svatebního průvodu v nepálském Bhaktapuru. Ženich je téměř úplně skrytý a přes okénko projíždějícího auta je vidět pouze mávající ruka.

-callie-eh,-malaysia,-winner,-open-competition,-street-photography,-sony-world-photography-awards-2024.jpg

CESTOVNÍ FOTOGRAFIE (TRAVEL)

Yan Li (pevninská Čína) se snímkem Between Calm and Catastrophe (Mezi klidem a katastrofou), který představuje klidnou plovoucí vesnici na tichém břehu jezera Titicaca v kontrastu s blížícím se nebezpečím požáru na nedaleké pevnině.

-yan-li,-china-mainland,-winner,-open-competition,-travel,-sony-world-photography-awards-2024.jpg

Letošní otevřenou soutěž hodnotil Daniel Blochwitz, kurátor švýcarského fotografického festivalu v Lenzburgu.

Celkoví vítězové studentské soutěže, soutěže pro mladé fotografy, otevřené a profesionální soutěže Sony World Photography Awards 2024 budou vyhlášeni 18. dubna 2024. Jejich práce se představí na výstavě v londýnské galerii Somerset House ve dnech 19. dubna až 6. května 2024. Další informace o vítězích a užším výběru naleznete na adrese www.worldphoto.org

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.