Světovou fotografickou soutěž HUAWEI NEXT-IMAGE Awards 2021 vyhrál Čech

Publikováno: 12. ledna 2022 | autor Redakce
Světovou fotografickou soutěž HUAWEI NEXT-IMAGE Awards 2021 vyhrál Čech

Je to již po páté, co se mohli amatérští fotografové z celého světa zúčastnit fotografické soutěže pro chytré telefony NEXT-IMAGE Awards společnosti Huawei. Letošního ročníku, který provázelo téma „Spolu jsme lepší“, se zúčastnil Zdeněk Dvořák, který v rámci své přihlášky poslal celý set fotografií dokumentující porod jeho dcery. Jeho snímek „Jsem otec!!!“ získal v soutěži hlavní cenu a byl vyhodnocen odbornou porotou jako fotografie roku.

Příležitost pro všechny amatérské talenty

NEXT-IMAGE Awards je největší soutěžní událostí pro amatérské fotografy, kteří vytváří svá díla pomocí chytrého telefonu. Od založení v roce 2017 už oslovila přes 3 260 000 milionů nadšenců do fotografie a představuje tak ideální prostor pro kreativitu v rámci deseti soutěžních kategorií pro zájemce z celého světa.

Světovou fotografickou soutěž HUAWEI NEXT-IMAGE Awards 2021 vyhrál Čech

Tři výherci hlavní ceny s názvem „Global Prize“, z nichž jedním je právě Zdeněk Dvořák, kromě ocenění certifikátem získají vlastní NEXT-IMAGE Creation fund v hodnotě 10 000 amerických dolarů na podporu jejich budoucí umělecké tvorby a rozvoj fotografického potenciálu. Ačkoli jde o amatérskou soutěž, mezi porotci najdete opravdové špičky v oboru, jako je kanadský fotograf extrémních sportů Reuben Krabbe, zakladatel šanghajského centra fotografie a držitel Pulitzerovy ceny Liu Heung Shinga nebo uznávaná umělecká kritička z Velké Británie Karen Smith.

Světovou fotografickou soutěž HUAWEI NEXT-IMAGE Awards 2021 vyhrál Čech

Světovou fotografickou soutěž HUAWEI NEXT-IMAGE Awards 2021 vyhrál Čech

Světovou fotografickou soutěž HUAWEI NEXT-IMAGE Awards 2021 vyhrál Čech

Světovou fotografickou soutěž HUAWEI NEXT-IMAGE Awards 2021 vyhrál Čech

Světovou fotografickou soutěž HUAWEI NEXT-IMAGE Awards 2021 vyhrál Čech

Světovou fotografickou soutěž HUAWEI NEXT-IMAGE Awards 2021 vyhrál Čech

Fotograf samouk

Složení poroty bylo jedním z mnoha důvodů, proč se Zdeněk Dvořák do soutěže přihlásil. „Jsem fotograf samouk, který prošel několika kurzy, ale hlavně jsem se učil metodou pokus omyl. Nyní se živím převážně focením dětí ve školkách a fotografováním svateb. Globální soutěž Huawei NEXT-IMAGE Awards sleduji několik let. Do soutěže jsem se přihlásil zejména proto, že jsem již roky věrným uživatelem Huawei. Fotky dokumentující porod jsem pořizoval dnes již stařičkým Huawei P9. Byl to můj první dobrý fotomobil. Mám ho pořád doma a nikdy se ho nezbavím. Vždy když ho uvidím, připomene mi ten den a i toto vítězství. Na soutěži mě mimo jiné lákalo i to, že je porota složená z odborníků a nejde pouze o hlasy uživatelů,” říká.

Téma letošní soutěže bylo „Spolu jsme lepší” a fotografie pana Dvořáka toto téma naprosto vystihují. „Přihlásil jsem celý set, který zachycuje více jak 30 hodin, než se dcera narodila. To se jednou fotografií zachytit nedá. Měl jsem tu výhodu, že už jsem jednou u porodu byl, věděl jsem tak, co asi přijde,“ doplňuje pan Dvořák.

Fotografie by měly vyprávět příběh a vyvolávat emoce

Soutěž dává fotografům prostor ke značné kreativitě. Účastníci se mohou přihlásit do deseti kategorií, v rámci kterých mohou ukázat své dovednosti skrze zkoumání různých perspektiv, formátů a světelných podmínek. „Jedním z důvodů, proč jsem se do soutěže přihlásil bylo i to, že zde dostávají prostor jiné fotografie než dokonalé krajiny, portréty a jiné styly fotek, kterých je instagram přesycený. Kategorii Storyteller mám nejraději. Rád vykládám příběhy skrze sety fotografií. Baví mě pracovat na konceptu a více nad obsahem přemýšlet. S obsahem a příběhem jsem se naučil skvěle pracovat díky projektu Week of Life, ve kterém jsou zapojeni fotografové z cca 50 zemí včetně Číny. Díky nabraným zkušenost jsem kompozičně uvažoval tak, abych zachytil emoce a prostředí. Chtěl jsem jít do většího celku a zároveň i do detailu, aby byl set fotografií pestrý a vypovídající. Využil jsem zde hlavně svoje vidění světa a spoléhal se na telefon, který narozdíl od profesionálního fotoaparátu zachoval intimitu těchto okamžiků. “ vysvětluje pan Dvořák.

Fotografie pana Dvořáka vybočují i tím, že jsou černobílé. Černobílá barevnost je symbolická v tom smyslu, že je pan Dvořák milovníkem dokumentárních filmů a fotografování skoro třicetihodinového porodu své dcery pro něj bylo velkým životním dílem. Protože, jak sám říká, co je na světě víc, než že se stanete otcem a vaše žena matkou. „Nejprve jsem si chtěl nechat fotografie pro sebe, ale přišlo mi škoda je neposlat dál. Vyvolávaly ve mě emoce a já tím chtěl ocenit svoji ženu, která to celé snášela i v takto napjatých okamžicích. Když držíte ženu za ruku a ona má zrovna kontrakce, pere se ve vás role partnera, otce a zároveň fotografa, který je duší dokumentarista. Fakt, že fotografie zaujaly, je asi dobré znamení kladných emocí,” dodává.


Už jste četli nové vydání časopisu FotoVideo leden 22 | iFotoVideo.cz?

Šéfredaktor ve svém úvodníku děkuje všem, kteří nám píšou, kteří nás čtou a hodně i těm, kteří přispívají. Vždyť se na stránkách FotoVideo bavíme o našich společných koníčcích, které se nedají dělat se zamračenou tváří ani násilím, ať už se jedná o fotku či video. I ta sebemenší chmura či nepokoj by se hned do těch našich výtvorů promítla a přenesla na čtenáře, a to by opravdu nebylo dobře.

Časopis FOTOVIDEO 2022 obsah 01

Výborným příkladem je třeba Petr Jan Juračka (přečtěte si ho určitě v tomto vydání), který si i v drsných podmínkách velehor zachovává věčný úsměv a vtip, který nezamrzá, i když coby fotograf přestane na chvíli vidět. Nebo třeba Luděk Bouška s Michalem Houdkem v jejich dokonalých živých streamech ze studia Centra FotoŠkoda (taky je sledujete jako my?), kteří se dokonce na svůj nedávný pořad „Jak si vybavit domácí i profesionální studio pro natáčení videa“ nechali dokonale ostříhat, aby tak ještě více vylepšili již vysoce estetickou stránku jejich zajímavého a pro nás všechny jistě objevného povídání.

Je fajn, když se smějeme, nebo alespoň usmíváme a svým kolegům přejeme úspěch a chceme, aby to tak bylo i nadále! Ostatně o všech foto a video úspěších rádi píšeme, tedy i v tomto vydání…

V nastávajícím roce toho máme v plánu opravdu hodně a náladu nám nezkazí ani drastické zvýšení cen papíru a dalších věcí kolem výroby časopisu, které chceme spolu s vámi zvládnout. Budeme se těšit, že si nás i na další období předplatíte (to vás vyjde mnohem nejlevněji a nejpohodlněji) a přečtete si tak v klidu své FotoVideo každý měsíc.

Časopis FOTOVIDEO 2020 01 obsah

Mějte hodně zdraví, spousty úsměvů a krásných zážitků, ke kterým vám všem přeji vám Dobré světlo po celý rok 2022.

Určitě si nezapomeňte prohlédnout některé z videí, která vám v našich článcích nabízíme formou QR kódu už naprosto pravidelně. Dozvíte se další zajímavé věci!

Věnujte se také pokud možno pilně hned dvěma tématům 22. ročníku soutěže Fotograf roku.

Černobílý příběh – má uzávěrku 31. 12. 2021

Portrét je o lidech – má uzávěrku 30. 1. 2022

Více na: http://fotografroku.ifotovideo.cz

Vybírejte s námi z prvního vydání časopisu FotoVideo roku 2022:

OUTDOOR: FOTOGRAFEM NA OSMITISÍCOVCE

Aneb když fotograf najednou nevidí!

FOTOGRAFEM NA OSMITISÍCOVCE

ROZHOVOR: FILIP NAGY NEMÁ RÁD POLOVIČATOU PRÁCI

Jak zvládá několik činností najednou tento aktivní fotograf?

FILIP NAGY NEMÁ RÁD POLOVIČATOU PRÁCI

SOUTĚŽ: VYHRÁLI JSTE FOTOAPARÁT CANON?

Úplné výsledky fotografické soutěže Mysli na lesy.

VYHRÁLI JSTE FOTOAPARÁT CANON

PRAXE: FOŤTE KRAJINU POMALU!

Marek Ondráček doprovází rady svými fotografiemi.

FOŤTE KRAJINU POMALU

TECHNIKA: BORIS STOJANOV – GITZO INSPIRUJE

Rande s baletkou-Gitzo Traveler GK1545T-82TQD.

GITZO inspiruje – JIŘÍ KRÁLOVEC

FOTOGRAF ROKU: MÁME PRO VÁS NOVOU SOUTĚŽNÍ KATEGORII

Přečtěte o nádherných cenách na stranách, které věnovali naši partneři.

… a samozřejmě další na jeho stránkách…

Nové předplatné časopisu FotoVideo a další nové dárky. Chcete fotografickou knihu, batoh, tašku? Vyberte si některou ze čtyřčlenných sad brašniček Lowepro, módní tašku, knihu, nebo předplatné sofrware ZONER? Vybírejte rychle, jednotlivé dárky jsou v omezených počtech! Objednání předplatného FotoVideo stejně jednoduché, jako v jiných e-shopech!

FotoVideo leden 22

 

 

 

 

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.