Sony World Photography Awards – vyhlášení vítězů kategorií a užšího výběru

Publikováno: 6. dubna 2023 | autor Redakce
-zhenhuan-zhou,-china-mainland,-winner,-open-competition,-motion,-sony-world-photography-awards-2023.jpg

Světová fotografická organizace (World Photography Organisation) s potěšením představuje vítěze jednotlivých kategorií a užšího výběru otevřené soutěže Sony World Photography Awards 2023, jež oceňuje nejlepší jednotlivé snímky, které v 2022 vznikly.

Do soutěže Sony World Photography Awards 2023 bylo přihlášeno přes 415 000 snímků z více než 200 zemí a regionů, přičemž přes 200 000 snímků bylo přihlášeno do otevřené soutěže. Každý z vítězů obdrží digitální foto výbavu od společnosti Sony a bude dále soutěžit o prestižní titul Open Photographer of the Year a cenu 5 000 USD.

Celkový vítěz otevřené soutěže bude vyhlášen na slavnostním předávání cen 13. dubna v Londýně. Vybrané vítězné snímky a snímky z užšího výběru se představí v rámci výstavy Sony World Photography Awards v galerii Somerset House od 14. dubna do 1. května 2023.

Deset vítězů jednotlivých kategorií:

ARCHITEKTURA

Mark Benham (Spojené království) za snímek The Silos, který připomíná koláž sil a okolních budov v poutavých růžových barvách v přístavu Brest ve Francii.

-mark-benham,-united-kingdom,-winner,-open-competition,-architecture,-sony-world-photography-awards-2023.jpg

KREATIVNÍ KATEGORIE

Boris Eldagsen (Německo) za PSEUDOMNESIA | The Electricia, podmanivý černobílý portrét dvou žen různých generací, připomínající vizuální jazyk rodinných portrétů ze 40. let.

-boris-eldagsen,-germany,-winner,-open-competition,-creative,-sony-world-photography-awards-2023.jpg

KRAJINA

Giorgos Rousopoulos (Řecko) za snímek řecké horské krajiny s turistou stoupajícím na horu Tymfi, která se majestátně tyčí v pozadí a nabízí výhled na národní park Pindus.

-giorgos-rousopoulos,-greece,-winner,-open-competition,-landscape,-sony-world-photography-awards-2023.jpg

ŽIVOTNÍ STYL

Azim Khan Ronnie (Bangladéš) za snímek Childhood zachycující děti, které se proplétají mezi desítkami obřích kuželů (topas) v bangladéšské továrně na zpracování rýže a hrají si s vozíkem, který používají dělníci k převážení a sušení rýže.

-azim-khan-ronnie,-bangladesh,-winner,-open-competition,-lifestyle,-sony-world-photography-awards-2023.jpg

POHYB

Zhenhuan Zhou (pevninská Čína) za snímek Slam on the Brakes, který zachytil kovbojku v soutěži v závodech barrel racing v kanadském Ontariu. V těchto soutěžích jezdí kovbojky kolem sudů a nejrychlejší z nich je korunována jako vítězka.

-zhenhuan-zhou,-china-mainland,-winner,-open-competition,-motion,-sony-world-photography-awards-2023.jpg

PŘÍRODA A DIVOKÁ ZVÍŘATA

Dinorah Graue Obscura (Mexiko) za snímek Mighty Pair, černobílý portrét pořízený během výletu v jižním Texasu, na němž jsou dva ptáci, karakary chocholaté, kteří stojí bez hnutí a dívají se stejným směrem mimo fotoaparát, jako by fotografce pózovali.

-dinorah-graue-obscura,-mexico,-winner,-open-competition,-natural-world-&-wildlife,-sony-world-photography-awards-2023.jpg

OBJEKT

Mieke Douglas (Nizozemsko) za snímek Recycled, na němž fotografka zachytila objekt z plastových sáčků a tylu připomínající květiny ve stylu trompe l'oeil, naaranžovaných jako kytice. Tímto snímkem, na němž není vše, jak se zdá, nás vybízí fotografka k druhému pohledu.

-mieke-douglas,-netherlands,-winner,-open-competition,-object,-sony-world-photography-awards-2023.jpg

PORTRÉT

Sukhy Hullait (Velká Británie) za snímek Charlie, portrét mladého teenagera, který se spolu se svými přáteli rozhodl přeměnit opuštěné parkoviště u hospody na skatepark, protože většina z nich byla během pandemie uzavřena.

-sukhy-hullait,-united-kingdom,-winner,-open-competition,-portraiture,-sony-world-photography-awards-2023.jpg

STREETOVÁ FOTOGRAFIE

Andreas Mikonauschke (Německo) za snímek Exhausted, sugestivní černobílý portrét mužů na pokraji vyčerpání po zvedání a přenášení těžkých dřevěných rámů se sochami zobrazujícími biblické výjevy ulicemi Andalusie během tradičních velikonočních procesí Semana Santa.

-andreas-mikonauschke,-germany,-winner,-open-competition,-street-photography,-sony-world-photography-awards-2023.jpg

CESTOVÁNÍ

Max Vere-Hodge (Spojené království) za snímek Ghosts, dramatickou černobílou fotografii kmene Mundari v Jižním Súdánu, která vznikla mezi nočními ohni, jež zapalují, aby odháněli mouchy tse-tse a komáry od svých milovaných krav Ankole-Watusi.

-max-vere-hodge,-united-kingdom,-winner,-open-competition,-travel,-sony-world-photography-awards-2023.jpg

Letošní otevřenou soutěž hodnotil Eric Schlosser, umělecký ředitel Tbilisi Art Fair v Gruzii.

13. dubna 2023 budou vyhlášeni celkoví vítězové studentské soutěže, soutěže pro mladé fotografy, otevřené soutěže a profesionální soutěže Sony World Photography Awards 2023, kteří budou od 14. dubna do 1. května 2023 součástí výstavy v Somerset House v Londýně. Další informace o vítězích a užších nominacích naleznete na adrese www.worldphoto.org.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.