Sony World Photography Awards 2016 zná své vítěze a náš šéfredaktor byl u toho

Publikováno: 25. dubna 2016 | autor Redakce
Asghar Khamseh_Iran_Photographer of the Year_2016 Sony World Photography Awards

Minulý týden byli Světovou fotografickou organizací (World Photography Organisation) vyhlášeni vítězové největší světové fotografické soutěže Sony World Photography Awards 2016.

Slavnostního vyhlášení této dnes již slavné, fotografické velkosoutěže se již tradičně jako host zúčastnil i náš šéfredaktor. Měl možnost si nejen v klidu a před jejím zahájením prohlédnout celou výstavu v obou křídlech slavného Sommerset house, pohovořit s vítězi, navázat kontakty, podělit se o dojmy s novináři z celého světa, ale i se zúčastnit onoho, dlouho očekávaného slavnostního večera a sedět u jednoho stolu společně s vítězi. V sále slavného londýnského hotelu Hilton nechyběl ani červený koberec, pánové v black tie a dámy v dlouhých róbách, ale vládla zde i dobrá a veselá nálada prošpikovaná humorem přímo anglickým.

Do devátého ročníku soutěže bylo přihlášeno rekordních 230 130 snímků, ze kterých hodnotící komise vybrala jako vítěze nejprestižnějšího ocenění L’Iris d’Or Photographer of the Year íránského fotožurnalistu Asghara Khamsehe z tiskové agentury Mehr. Khamseh se narodil v Teheránu roku 1963 a jeho fotografie se věnují zejména sociálním tématům. Vítězná série Oheň nenávisti je sadou silných portrétů obětí kyselinových útoků. Jedná se o krásnou a podnětnou práci, která se zabývá sociálními problémy spojenými s těmito násilnými trestnými činy. Kromě fyzického a psychického utrpení se soustředí na sociální stigma a sebeobviňování obětí, jimiž jsou především ženy a děti.

„Portréty znetvořených lidí jsou bezesporu úderným tématem, jemuž se dlouholetá tradice dokumentární fotografie nemůže vyhýbat. Síla impozantní série Asghara Khamseha Oheň nenávisti spočívá v tom, že nabízí divákovi intimní obraz vzbuzující empatii a respekt, díky čemuž se z diváka stává svědek, nikoliv pouhý pozorovatel. Porota shodně vyjádřila obdiv k práci fotografa roku a zároveň také vyjádřila obdiv k světlu, které autor vrhá na tragičnost praktik, jež jeho dílo odhaluje,“ komentuje vítěznou sérii předseda dokumentární poroty Dominique Green.

Khamseh obdržel během slavnostního vyhlášení v Londýně i finanční odměnu ve výši 25 000 $.

Vítěze vám přineseme a představíme

Díky navázaným kontaktům s dalšími mnoha slavnými fotografy se můžete těšit na zajímavé fotografie i rozhovory v našich příštích vydáních a to nejen díky Wold Photo Organisation a Sony.

Výherci a finalisté kategorií profesionálních fotografů

Výherci sedmi dokumentárních a sedmi uměleckých kategorií pochází z 10 zemí světa a vůbec poprvé se jeden fotograf stal vítězem dvou kategorií profesionálů v témže roce. Fotografové byli hodnoceni na základě série snímků.

Kategorie Art:

  • Výherce kategorie Architecture: Amélie Labourdette, Francie

2. místo - Hui Zhang, Čína / 3. místo - Stephan Zirwes, Německo

  • Výherce kategorie Candid: Kirstin Schmitt, Německo

2. místo - Nick Ng, Malajsie / 3. místo - Andrea Rossato, Itálie

  • Výherce kategorie Conceptual: Julien Mauve, Francie

2. místo - Alejandro Beltran, Venezuela / 3. místo - Barbaros Kayan, Turecko

  • Výherce kategorie Landscape: Maroesjka Lavigne, Belgie

2. místo Maoyuan Cui, Čína / 3. místo Stefan Schlumpf, Švýcarsko

  • Výherce kategorie Portraiture: Marcello Bonfanti, Itálie

2. místo Fauzan Ijazah, Indonésie / 3. místo Rubén Salgado Escudero, Španělsko

  • Výherce kategorie Staged: Alberto Alicata, Itálie

2. místo Cristina Vatielli, Itálie / 3. Místo Kristoffer Eliassen, Norsko

  • Výherce kategorie Still Life – Francesco Amorosino, Itálie

2. místo Oliver Schwarzwald, Německo / 3. místo Hiroshi Watanabe, Japonsko

Kategorie Documentary:

  • Výherce kategorie Campaign: Jetmir Idrizi, Kosovo

2. místo - David Chancellor, Spojené království / 3. místo - Antoine Repessé, Francie

  • Výherce kategorie Contemporary Issues: Asghar Khamseh, Irán

2. místo - Kevin Frayer, Kanada / 3. místo - Simona Ghizzoni, Itálie

  • Výherce kategorie Current Affairs: Angelos Tzortzinis, Řecko

2. místo - Andrea and Magda, Itálie / 3. místo - Andrew Burton, U.S.A.

  • Výherce kategorie Daily Life: Espen Rasmussen, Norsko

2. místo Sandra Hoyn, Německo / 3. místo Stephanie Sinclair, U.S.A.

  • Výherce kategorie Environment: Kevin Frayer, Kanada

2. místo Li Feng, Čína / 3. místo Lucy Nicholson, Spojené království

  • Výherce kategorie People: Kevin Frayer, Kanada

2. místo Filippo Venturi, Itálie / 3. místo Alessandro D'Angelo, Itálie

  • Výherce kategorie Sport: Nikolai Linares, Dánsko

2. místo Jens Juul, Dánsko / 3. místo Annick Donkers, Belgie

Kategorie Open Photograph of the Year

Porota v čele s Jaelem Marchnerem, bývalým obrazovým editorem Time Out London/Sunday Times Travel, vybrala jako nejlepší snímek na světě fotografii Čarovný bambusový les od Kei Nomiyamy. Ten kromě titulu Open Photographer of the Year převzal během slavnostního ceremoniálu v Londýně i odměnu ve výši 5 000 $.

Nomiyama je držitelem titulu Ph.D. a je docentem v oboru environmentální chemie na univerzitě v Ehime v Japonsku. Má rád divokou přírodu a také rád fotografuje pod vodou. Výherní fotografie byla pořízená v horách na ostrově Shikoku a zachycuje světlušky rodu Luciola Parvula na začátku období dešťů.

Vítězný snímek byl vybrán z 10 finalistů Kategorie Open, kteří byli vyhlášeni 29. března.

Kategorie Youth Photographer of the Year

Nádherný portrét vlastní sestry zajistil vítězství 18letému studentovi Samu Delawareovi zisk titulu Youth Photographer of the Year. Fotograf se narodil ve Freeportu, ve státě Maine, a v současné době studuje v Angwinu v Kalifornii. Delaware je fotograf-samouk a fotografování se věnuje od svých 12 let. Součástí jeho výhry byla i letenka do Londýna na slavnostní ceremoniál.

Výherní snímek byl vybrán ze tří vítězů kategorie Youth, kteří byli vyhlášeni 29. března. Kategorie pro mládež je otevřena všem fotografům od 12 do 19 let.

Kategorie Student Focus

V kategorii Student Focus zvítězila Sofia Jern, 23letá studentka z finské univerzity aplikovaných věd Novia. Pro svou univerzitu získala fotografické vybavení Sony v hodnotě 30 000 €. Její vítězná práce sleduje životy „lepidlových kluků“; mladých mužů, kteří užívají drogy, aby unikli před každodenní realitou ulic města Kitale v Keni.

Projekt Student Focus funguje po celém světě a je do něho zapojeno přes 400 vzdělávacích institucí, které poskytují fotografické kurzy, a patří mezi přední světové programy pro studenty fotografie. Projekt je podporován fotografickým časopisem British Journal of Photography.

Cena za mimořádný přínos fotografii

Cena za mimořádný přínos fotografii byla v letošním roce udělena duu RongRong & Inri, vlivnému manželskému páru, který dal podobu současné fotografii nejen v Číně, ale i za jejími hranicemi. Uznání od Světové fotografické organizace se dostalo uměleckým kariérám obou manželů a také jejich významnému vlivu na asijskou fotografii.

Fotografický styl RongRong & Inri odráží intimní svět, který společně vytvořili, a posunuje hranice černobílé fotografie vyvolané klasickou metodou v prostorách temné komory. Manželé založili první galerii v Číně, která se zaměřuje na tuto oblast moderní fotografie, Three Shadows Photography Art Centre, a také Jimei x Arles Photo Festival 2015, na kterém spolupracovali s Les Recontres d’Arles.

V minulosti byla cena za mimořádný přínos fotografii udělena následujícím fotografům: Mary Ellen Mark, William Eggleston, Eve Arnold, Bruce Davidson, Marc Riboud, William Klein, Elliott Erwitt, Phil Stern.

Výstava a ročenka

Všechny snímky výherců a těch, kteří se dostali do užšího výběru, budou vystaveny od 22. dubna do 8. května v Somerset House v Londýně. Zvláštní pozornost bude na výstavě věnována držitelům ocenění za mimořádný přínos fotografii, manželům RongRong & Inri.

Výstava bude doplněna výroční knihou Sony World Photography Awards, ve které budou otištěny snímky vítězů a těch, kteří se dostali do užšího výběru. Knihu je možné zakoupit zde: www.worldphoto.org.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.