Sony Future Filmmaker Awards ocenila pestrou škálu vítězů prvního ročníku celosvětové soutěže

Publikováno: 16. března 2023 | autor Redakce
-pedro-furtado,-sffa-2023-(3).jpg

Společnost Creo v kalifornském Culver City vyhlásila vítěze prvního ročníku soutěže Sony Future Filmmaker Awards. Do užšího výběru šesti kategorií se dostalo třicet filmařů a během večera proběhlo vyhlášení šesti vítězů.

Všichni filmaři získali zájezd do Los Angeles, kde se zúčastnili slavnostního ceremoniálu, po němž následovala exkluzivní dvoudenní exkurze do filmového průmyslu v doprovodu vedoucích pracovníků společnosti Sony Pictures. Vítězové navíc získají řadu peněžních cen a digitální foto/video vybavení Sony.

FILMMAKER (FILMAŘ)

Soutěž Filmmaker vyzdvihuje originální osobnosti, které přinášejí nový pohled na vyprávění příběhů. Kromě cesty do L.A. a účasti na workshopu obdrží každý z vítězů tří kategorií kameru FX9 Cinema Line (plus objektiv) a 5 000 USD.

V kategorii Fiction předala cenu Nicole Brownová, prezidentka společnosti TriStar Pictures:

Dan Thorburn (Velká Británie), Salt Water Town – Když se nad upadajícím parkovištěm karavanů vznáší hrozba uzavření, dojde ke střetu majitele a jeho syna kvůli budoucnosti. Tento střet má tragické následky.

-dan-thorburn,-sffa-2023-(2).jpg

V kategorii Non-Fiction cenu předala Nekesa Moodyová, ředitelka redakce časopisu The Hollywood Reporter:

Daniela Lucato (Itálie), The Things You Don't Know About Me, Mom (Věci, které o mně nevíš, mami) – Žena, která přežila Pinochetův režim v Chile, si představuje, jak své matce vypráví všechny věci, které její matka nechtěla vědět.

-daniela-lucato,-sffa-2023-(1).jpg

Kategorie Environment je pořádána ve spolupráci s iniciativou „Picture This“ společnosti Sony Pictures Television. Ta podporuje kreativní tvorbu, která informuje o pozitivní budoucnosti planety. Cenu předala Andi Gitowová, vedoucí oddělení propagace, zábavního průmyslu a zapojení občanské společnosti v Organizaci spojených národů (OSN):

Pedro Furtado (Brazílie), The Good Dolphins (Dobří delfíni) – Rybáři v Brazílii bojují za záchranu skupiny delfínů, kteří jim po generace pomáhali lovit ryby.

-pedro-furtado,-sffa-2023-(1).jpg

STUDENT FILMMAKER (STUDENT FILMU)

Soutěž studentských filmařů oceňuje talenty, které budou brzy formovat filmový průmysl. Kromě cesty do L.A. a účasti na workshopu obdrží každý z vítězů dvou kategorií kameru FX6 Cinema Line (plus objektiv).

V kategorii Fiction cenu předala Cynthia Littletonová, šéfredaktorka časopisu Variety:

Mateo Salas (Kolumbie, Universidad de Antioquia, Colombia), The Sun of the River – Cesta jedné rodiny nabere znepokojivý směr, když je zastaví skupina polovojenských jednotek.

V kategorii Non-Fiction cenu předal Yosuke Aoki, ředitel divize Imaging Products & Solutions Marketing, Sony Corporation:

Seonghoon Eric Park (Korejská republika, Boston University, USA), In Cod We Trust – film je sondou do ohroženého rybářského obchodu v novoanglickém městě Gloucester, kde žije jedna z nejstarších a největších rybářských komunit ve Spojených státech.

-daniela-lucato,-sffa-2023-(2).jpg

FUTURE FORMAT (BUDOUCÍ FORMÁT)

Soutěž Future Format vyzývá filmaře, aby každý rok reagovali na nové technické zadání. Letos měly být příspěvky natočeny výhradně na chytrý telefon. Vítěz kategorie získá kromě cesty do L.A. a účasti na programu workshopu také řadu digitální foto/video výbavy Sony a 2 500 dolarů (USD).

Cenu pro vítěze předal Neal Manowitz, prezident a provozní ředitel společnosti Sony Electronics, Sony US:

Pan Tianhong (pevninská Čína), Homework for Winter Vacation (Domácí úkol na zimní prázdniny) – Dítě, které připravuje sladké knedlíčky na čínský nový rok, dokončí svůj úkol velmi kreativním způsobem.

-pan-tianhong,-sffa-2023-(2).jpg

Třicet tvůrců a vítězů, kteří se dostali do užšího výběru, vybrala porota složená z předních odborníků v oboru, které předsedal oceňovaný britský divadelní, televizní a filmový režisér Justin Chadwick (Mandela: Long Walk to Freedom, The Other Boleyn Girl, Tulip Fever). V této inaugurační porotě navíc zasedly přední a uznávané osobnosti filmového průmyslu včetně Nicole Brownové, prezidentky společnosti TriStar Pictures ("The Woman King", "Whitney Houston": I Wanna Dance with Somebody, Muzikál Matilda Roalda Dahla), Jeremyho Barbera, partnera filmové literární a talentové agentury United Talent Agency, a Sira Rogera A. Deakinse, držitele Oscara za kameru (Blade Runner 2049, Skyfall, 1917).

Nicole Brownová, prezidentka společnosti TriStar Pictures, prohlásila: „Byla jsem ohromena šíří a rozmanitostí přihlášených filmů od tak neuvěřitelně talentované generace nových filmařů. Množství vášně a kreativity bylo ohromující a zúžení výběru bylo nelehkým úkolem! Těším se, kam se jejich kariéra posune, protože všichni mají velký potenciál, aby se ve své kariéře dostali dál.“

Sir Roger A. Deakins, držitel Oscara za kameru, chválí: „Bylo mi potěšením být letos v porotě Sony Future Filmmaker Awards. Se svou spolupracovnicí a manželkou James vždy rádi sledujeme práci nových filmařů. Trávíme hodně času podporou začínajících talentů prostřednictvím našich webových stránek, podcastu a kanálu na YouTube (Team Deakins). Rádi jsme se stali součástí tohoto programu, který, doufejme, přinese nové příležitosti začínajícím filmařům. Líbilo se nám, že rozsah přihlášených snímků byl tak široký, včetně příspěvků ze Spojeného království, Itálie, Koreje, Kolumbie a Brazílie. Jsme pevně přesvědčeni, že existuje spousta slibných talentů, a rádi jsme se podíleli na jejich ocenění prostřednictvím těchto cen.“

Jeremy Barber, partner pro filmovou literaturu a talent, United Talent Agency, dodal: „Byl jsem rád, že jsem se mohl zúčastnit prvního ročníku poroty Sony Future Filmmaker Awards a že jsem mohl vidět filmy od nadějných filmařů z tak různorodého prostředí. Doufám, že letošní vítězové budou inspirací pro vítěze příštího ročníku a dalších let.“

Po slavnostním ceremoniálu se tvůrci z užšího výběru a vítězové zúčastní dvoudenního programu s workshopy a panely, které povedou přední pracovníci společnosti Sony Pictures. Workshopy zahrnují produkci, střih a VFX, obchodní záležitosti, divadelní marketing, akvizice a další. Vítězové navíc získají exkluzivní přístup do nejmodernějšího produkčního centra digitálních médií společnosti Sony (DMPC).

Jeffrey Godsick, výkonný viceprezident pro globální partnerství a řízení značky, vedoucí divize Location Based Entertainment společnosti Sony Pictures Entertainment, k programu workshopu uvedl: „Jsme nadšeni, že společnost Sony Pictures povede účastníky sérií workshopů, které se zaměří na tvorbu a uvádění celovečerních filmů od procesu vývoje až po marketing a distribuci, a to s cílem inspirovat a povzbudit tyto budoucí filmaře.“

Soutěž Sony Future Filmmaker Awards, kterou založila společnost Creo a sponzoruje společnost Sony, si klade za cíl vyzdvihnout originální tvůrce z celého světa s novým pohledem na vyprávění příběhů. První ročník soutěže probíhal od 26. července do 13. prosince 2022 a zaznamenal obrovský ohlas: více než 4 000 filmů od více než 3 000 tvůrců ze 140 zemí. Do užšího výběru se dostalo třicet filmů v šesti kategoriích: Filmmaker Fiction; Filmmaker Non-Fiction; Filmmaker Environment; Student Filmmaker Fiction; Student Filmmaker Non-Fiction; a Future Format.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.