Jak fotit JÍDLO – 9. téma FOTOGRAFA ROKU

Publikováno: 12. dubna 2020 | autor Kateřina Davidová
Jak fotit JÍDLO – 9. téma FOTOGRAFA ROKU

Fotografie pokrmů, které známe z časopisů, fotografických databank nebo z reklam se pořizují v profesionálně vybaveném studiu za asistence profesionálního fotografa, foodstylisty a retušuje je zkušený grafik. Avšak můžete to zkusit i vy doma.

Jak na to? V první řadě foťte na denním světle. Fotoaparát na denním světle zachytí mnohem větší množství detailů i barev. Věřte, že na umělém světle, pokud tedy nejste v ateliéru, vypadá na fotkách jídlo jako bez chuti. Můžete například využít světlo od okna. Do něj ale nesmí svítit slunce přímo, protože by to vedlo k příliš ostrým stínům. Je lepší, když je venku lehce zataženo nebo když slunce nesvítí do místnosti napřímo. Světlo je pak mnohem měkčí a rozptýlenější. Rovněž můžete „clonit“ záclonou nebo obkreslovacím papírem.

Pozor na kovové či skleněné prvky, například skleničky, kořenky nebo příbory, aby se v nich neodrážely nějaké věci z místnosti. Opět pomůže obložit scénu kartony, papírem…

K tomu nejtěžšímu při focení jídla patří jeho aranžování. Rozmyslete si vždy dopředu kompozici celkového snímku. K doladění můžete použít i nejrůznější zajímavé dekorace a rekvizity tvořené například jídelním servisem, ubrousky, prostíráním nebo surovinami, které obsahuje vařený pokrm. Důležité je, aby doplňky nějakým způsobem korespondovaly s jídlem a vytvářely jeden harmonický celek. Scénu mohou tvořit barvy příbuzné, nebo naopak ty, které jsou v přímém kontrastu. Nejvýraznější však musí být vždy jídlo.

Ale fantazii se meze nekladou, o čemž nás neustále přesvědčujete aa je to vidět i v následující galerii…

Já bych tančil, Lenka RondevaldováJá bych tančil, Lenka Rondevaldová

Jablka, Robert PíšaJablka, Robert Píša

Louskáček, Josef LoudaLouskáček, Josef Louda

Příroda v květu, Soňa ŠeráPříroda v květu, Soňa Šerá

Rajčatová, Jasmína VachováRajčatová, Jasmína Vachová

Skořicové odpoledne, Lucie LízlerováSkořicové odpoledne, Lucie Lízlerová

Snídaně, Lenka VaňkováSnídaně, Lenka Vaňková

Sušenku?, Galina GordeevaSušenku?, Galina Gordeeva

Víno červené, Jasmína VachováVíno červené, Jasmína Vachová

Banány, Attila ZinčakBanány, Attila Zinčak

Na další fotografie JÍDLA se podívejte: ZDE.

Už máte dubnové FOTOVIDEO? Mrkněte se, co vše si můžete přečíst v tištěném (nebo také elektronickém) dubnovém vydání FotoVideo.

Pohodové dubnové FOTOVIDEO pro vás…

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji, a ještě k tomu jen za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! PŘEDPLATNÉ I S DÁRKY vybírejte: ZDE.

Časopis FotoVideo

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.