Jak fotit 9. téma FOTOGRAFA ROKU – rady na JÍDLO

Publikováno: 8. května 2020 | autor Kateřina Davidová
Jak fotit 9. téma FOTOGRAFA ROKU – rady na JÍDLO

Fotografovat jídlo je velmi těžké. Pro někoho, kdo nikdy nefotil jídlo, to může být docela oříšek. Vše je však jen o zkušenostech, praxi a samozřejmě o desítkách, stovkách až tisícovkách hodin strávených s okem na hledáčku. Přečtěte si pár tipů, jak na to…

U fotografií obecně platí, že nějaký pohyb, emoce či akce vždy dramaticky zvýší šanci, že snímek bude vypadat dobře. U focení jídla, které se jaksi z definice nehýbe, tedy možná překvapí tento tip: nějak tam dostaňte pohyb.

Žonglování s vajíčky, Galina GordeevaŽonglování s vajíčky, Galina Gordeeva

Světlo a kompozice je naprosto zásadní, vše ostatní (úpravy, typ či značka fotoaparátu, a další…) je podružné. Fotografa dělá fotografem právě schopnost vidět světlo a uspořádat prvky ve fotce tak, aby to prostě fungovalo.

Nálada na citrón, Andrea JakubcováNálada na citrón, Andrea Jakubcová

Doplňky a „drobnosti“ dají fotce s jídlem kouzlo. Zkoušejte kouzlit pomocí různých detailů. Pozadí, podložka, prostírání, ingredience, nádoby nebo v podstatě cokoliv, co vás napadne. Důležité je, aby doplňky nějak korespondovaly s jídlem a vytvářely jeden harmonický celek. Nezapomeňte ani na barevné sladění.

Podzimní koláč, Yuliia PashentsevaPodzimní koláč, Yuliia Pashentseva

Snídaně, Yuliia PashentsevaSnídaně, Yuliia Pashentseva

Snídaně, Jasmína VachováSnídaně, Jasmína Vachová

Láska k jídlu, Alexandra RyglováLáska k jídlu, Alexandra Ryglová

Perspektiva. Jídlo můžete fotit kolmo shora. Na snímku je pak všechno ostré, ale o to pečlivěji by měly být jednotlivé prvky nakomponovány. Takto však nevyfotíte například hamburger nebo pohár se zmrzlinou.

Dobrou chuť, Tomáš HoraDobrou chuť, Tomáš Hora

Další možností je pohled šikmo shora. Je více plastičtější, a i zde dobře kontrolujete hloubku ostrosti. A co čelní pohled? Tato varianta se hodí především pro jídla, které nemají více vrstev a jsou soustředěny do jedné roviny. Především v tomto případě – zoomujte.

Do galerie tématu JÍDLO se podívejte: ZDE.

Je na čase ušetřit, a ještě získat praktickou a potřebnou věc. Rok 2020 prožijte s naším časopisem, který vychází pravidelně koncem každého kalendářního měsíce. Objednáte si ho a dostanete po zaplacení výhodný dárek ZDARMA dle vašeho výběru. Objednejte si tedy raději hned a vybírejte v časopise na stranách 96 a 97 a také elektronicky například na:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

https://www.send.cz/casopis/779/foto-video/

https://foto-video.magaziny.cz/

https://predplatit.cz/detail/foto-video/200/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji, a ještě k tomu ta cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! UŠETŘÍTE!

 

Už máte voňavé květnové FOTOVIDEO? Podívejte se, co v něm najdete: ZDE.

Voňavé květnové FOTOVIDEOVoňavé květnové FOTOVIDEO – vychází 30. 4. 2020

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.