Rinko Kawauchi – ocenění za mimořádný přínos fotografii 2023

Publikováno: 28. listopadu 2022 | autor Redakce
-rinko-kawauchi,-untitled,-from-the-series-ametsuchi,-2013.jpg

Světová fotografická organizace s potěšením oznamuje, že ocenění za mimořádný přínos fotografii udělované v rámci soutěže Sony World Photography Awards 2023 získala uznávaná japonská fotografka Rinko Kawauchi.

Tato fotografka, která patří k nejvýznamnějším japonským fotografům současnosti, získala mezinárodní proslulost díky svým intimním a jasným snímkům zachycujícím prchavé okamžiky každodenního života.

-rinko-kawauchi,-untitled,-from-the-series-illuminance,-2009-(1).jpg

Na výstavě Sony World Photography Awards 2023, která se vrací do londýnské galerie Somerset House od 14. dubna do 1. května 2023, bude k vidění přes dvacet snímků této fotografky. Výběr, který autorka sestavila, obsáhne více než dvacet let její kariéry a vyzdvihne významné milníky a témata některých z jejích nejikoničtějších sérií: Illuminance (2011), AILA (2004), Utatane (2001) a Ametsuchi (2012).

Kawauchi se narodila v roce 1972 v japonské prefektuře Šiga a fotografovat poprvé začala, když jí bylo 19. Na začátku 90. let pracovala jako fotografka pro reklamní agenturu, poté se přestěhovala do tokijského ateliéru a začala se věnovat vlastní tvorbě. Mezinárodní pozornost si poprvé získala v roce 2001 po vydání tří fotografických knih Utatane, Hanabi a Hanako. Dvě z těchto kolekcí získaly nejprestižnější japonské ocenění pro začínající fotografy Kimura Ihei Award.

-rinko-kawauchi,-untitled,-from-the-series-illuminance,-2009-(2).jpg

Kawauchi se nechává inspirovat šintoismem, podle něhož má vše svého ducha nebo energii, zvanou kami. Proto přistupuje také její objektiv trpělivě a s empatií k všednodenním objektům: mihotavým světlům odrážejícím se v zrcadle, páru rukou splétajících nitě, slunečním paprskům pronikajícím korunami stromů v lese.

Její fotografie jsou přirovnávány k haiku, krátkému básnickému útvaru pocházejícímu z Japonska, který se prostřednictvím veršů často zamýšlí nad širším významem nebo pravdou. Podobně dodává také Kawauchi svým střídmým vizuálním jazykem těmto zdánlivě malým okamžikům velkou váhu a význam.

-rinko-kawauchi,-untitled,-from-the-series-illuminance,-2011.jpg

Soubor prací, které na výstavě Sony World Photography Awards 2023 představí, zahrnuje stěžejní soubory fotografií z celé její kariéry. Série Utatane (2001), AILA (2004) a Illuminance (2009) jsou příkladem jejího osobitého stylu, v němž se objevují záblesky každodenních výjevů, které se zamýšlejí nad koloběhem života a jeho křehkostí – roztřepená síť, ústa otevřená tak, že odhalují řadu zubních výplní, stéblo trávy s kapkami ranní rosy.

Na výstavě jsou k vidění také díla z cyklu Ametsuchi (2013), která znamenají odklon jak z hlediska techniky, tak stylu. Na základě jednoho snu se Kawauchi nechala uchvátit „noyaki“ (hořícím polem), řízeným vypalováním plodin před opětovným zasazením. Podnikla řadu cest do jižního Japonska, kde pomocí velkoformátového fotoaparátu umístěného na stativu zachycovala tyto požáry. Tyto fotografie představují reflexi myšlenky rituální očisty země a vlastního znovuzrození.

-rinko-kawauchi,-untitled,-from-the-series-utatane,-2001.jpg

Rinko Kawauchi ke svému ocenění uvedla: „Toto ocenění je uznáním mé práce a povzbuzením do budoucna. Výstava přináší soubor děl, který nejen charakterizuje mou práci, ale také představuje ambiciózní sérii vytvořenou odlišnou metodou a přístupem. Svými fotografiemi se snažím vytvářet umělecká díla, která mi slouží jako rozcestník pro bližší zkoumání zážitků, které prožívám, a toho, na co se dívám.“

rinko-kawauchi.jpg

Cena za mimořádný přínos fotografii je udělována osobě nebo skupině osob, které významně přispěly k rozvoji fotografie jako média. Rinko Kawauchi se jako šestnáctá laureátka připojila k seznamu ikonických jmen, mezi něž mezi jinými patří například William Eggleston (2013), Mary Ellen Mark (2014), Martin Parr (2017), Candida Höfer (2018), Nadav Kander (2019), Gerhard Steidl (2020), Graciela Iturbide (2021) a Edward Burtynsky (2022).

Celkoví vítězové soutěží pro studenty fotografie, mladé fotografy, otevřené soutěže a profesionální soutěže Sony World Photography Awards 2023 budou vyhlášeni 13. dubna 2023. Další informace o nadcházejících vyhlášeních a vítězích najdete na adrese www.worldphoto.org

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.