Řada, řady

Publikováno: 23. července 2021 | autor Fotograf Roku
JAN STRIA - Trojproud

Napadlo vás, že téma Řada, řady vede přímo do tajemství kompozice? K pravidlům, která dokáží fotografii učinit nepřehlédnutelnou a přitáhnout pozornost diváka. Zajímavé fotografie vznikají v případě, že hlavní motiv nebo pozadí tvoří řada opakujících se předmětů, přímky, diagonály, linie a perspektiva.

JANA AERTSOVÁ - Do jamkyJANA AERTSOVÁ - Do jamky

Řada/řady opakujících se předmětů tvoří rytmus nebo vzor, kterým je možné vytvořit iluzi nekonečna. V případě, že dohlédnete na to, aby nebyl vidět konec řady, divák má pocit, že opakování nikdy neskončí.

JANA NICOLAS - What elseJANA NICOLAS - What else?

Fotografie tak obsahuje rytmus, který je možné přerušit vhodně umístěným hlavním motivem a tím hlavní motiv učinit dominantním.

BOB GAJDOŠ - Před marketemBOB GAJDOŠ - Před marketem

Řadu/řady lze využít i v dalším velmi silném a efektním kompozičním prvku - v diagonále. Záměrným nakloněním obrazu přidáte fotografii dynamiku.

JAN STRIA - Vlana za vlnou

Řadu/řady uplatníte i jako vodicí linie, sbíhající se linie, ke zvýraznění perspektivy a hloubky obrazu nebo ke zdůraznění symetrie.

MONIKA SANDROVÁ - SlunečníkyMONIKA SANDROVÁ - Slunečníky

Linie a křivky vyznačují směr a vizuální cestu, která vede divákovo oko obrazem.

DANA KLIMEŠOVÁ - Bejvávalo - ještě před koronaviremDANA KLIMEŠOVÁ - Bejvávalo - ještě před koronavirem

Řady jsou opakování a právě tím jsou poutavé. Řady mohou mít účinek pouze dokumentární, ovšem dokážete-li je nápaditě zachytit, máte velkou šanci na vznik velmi působivé fotografie.

SOŇA ŠERÁ - Opuštěné řady sedadelSOŇA ŠERÁ - Opuštěné řady sedadel

Své snímky vkládejte zde.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.