Představujeme vítěze EISA Maestro Photo Contest 2023

Publikováno: 12. září 2023 | autor Redakce
lappuggla.jpg

„Byla to pořádná divočina,“ poznamenal můj cizojazyčný kolega. V letošním ročníku světové soutěže EISA Maestro Photo Contest 2023 na téma The Animal Kingdom se sešlo hodně příspěvků, navíc hodně rozmanitých.

Samozřejmě opět bodovaly ty, které měly „ducha“, jak říkal jeden český klasik fotografie. Doba focení vlaštovek „bez přidané hodnoty“ je prostě pryč.

Ale názory byly různé, diskuse velké a hlasování nakonec klasicky tajné s využitím anonymních souborů a formulářů, kdy šéfredaktor z dané země zastoupené v EISA nesměl bodovat svého národního vítěze. Tak se pojďme podívat na výsledky a na to, co víme o těch nejlepších.

1. místo: Magnus Berggren, Švédsko

Získává 1500 eur a EISA Photo Maestro 2023 Trophy.

Magnus Berggren začal fotografovat v roce 2007, ale až v roce 2018 se rozhodl zaměřit na fotografování divoké přírody. „Začal jsem fotografovat malé ptáky a prostě mě to chytlo,“ říká. „Ale samozřejmě rád fotografuji i jiná zvířata.“

1st-magnusberggren.jpg

Jeho obrazový styl je osobitý až dramatický. „Snažím se plánovat, jak vypadá druhý plán, když odděluju zvíře od pozadí. Chci se vždy pokusit ukázat krásu zvířete tím, že fotky trochu dramaticky upravím a vyzdvihnu jeho duši,“ vysvětluje. „Na svém stylu pracuju už několik let a stále se vyvíjí.“

hokuggla.jpg

Magnus používá Sony Alpha A7 IV s objektivem Sony 400 mm f/2,8, ale doufá, že brzy upgraduje na Sony 600 mm f/4. „Bylo by to vhodnější pro menší ptáky,“ dodává. Upravuje své fotografie na PC s Lightroomem Classic a Topazem Sharpen.

kaja.jpg

lappuggla.jpg

mindre-hackspett.jpg

notskrika.jpg

sparvuggla.jpg


Celý článek najdete v zářijovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv09-23-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.