Praha fotografická 2023 – 27.ročník

Publikováno: 9. května 2023 | autor Redakce
cena-foma-bohemia--josef-parma-na-ulici---psi-pratelstvi.jpg

Mezinárodní soutěžní přehlídka Praha fotografická nazvaná v duchu velkého fotografa Prahy Josefa Sudka již přes 25 let pravidelně soustřeďuje nejlepší snímky hlavního města, které vznikly v minulém roce. Navštívit můžete výstavu v Galerii Ambit až do 21.5.2023.

Každoroční výstavy jsou nejen odrazem proměn metropole, ale i tvůrčích aktivit a směřování jednotlivých fotografů. Do 27. ročníku soutěže bylo přihlášeno 1168 fotografií od 91 autorů. Fotografie jsou porotě předkládány a vystavovány v originální autorské podobě (zvětšeniny minimálně 30x40cm).

cena-foma-bohemia--josef-parma-na-ulici---psi-pratelstvi.jpg

Soutěží se tradičně ve čtyřech stálých kategoriích - Krása Prahy a její proměny, Lidé v Praze, Problémy Prahy a Kronika hlavního města. Proměnlivé kategorie v tomto ročníku byly Pražské proměny a Malá Strana. Kritériem výběru všech cen je originalita záběrů a individuální tvůrčí přístup k fotografickému ztvárnění tématu.

Zaslané fotografie hodnotila v roce 2023 porota v čele s fotografem Petrem Šálkem, vydavatelem internetového časopisu Artmagazi.eu ve složení: Karol Klváček – fotograf, tajemník Zväzu slovenských fotografov, předseda organizačního výboru mezinárodního Fotosalonu Strom, Jaroslav Kučera – fotograf, Dana Kyndrová – fotografka a kurátorka, Josef Louda – fotograf, Věra Matějů – předsedkyně Svazu českých fotografů, organizátorka soutěže, kurátorka výstavy, Milan Sedláček – odborný pracovník NIPOS-ARTAMA, Dušan Veselý – publicista a pedagog, Dana Vitásková, fotografka, nakladatelství Fotomida.

2023---cena-starostky-mestske-casti-praha-1--jan-jirkovsky-v-lesoparku-kbely.jpg

V kategoriích Krása Prahy a její proměny, Lidé v Praze a Kronika hlavního města vybrala 1., 2. a 3. cenu, v dalších kategoriích první cenu. Celkově bylo rozděleno 19 čestných uznání. Hlavní cenou napříč kategoriemi je Cena primátora hlavního města Prahy, kterou letos získal Richard Horák za snímek Demonstrace na podporu Ukrajiny.

Dále byla udělena Cena Foma Bohemia za nejlepší černobílou fotografii (Josef Parma: Na ulici – série ), Cena Svazu českých fotografů (Pavol Kmeťo: Mosty do mlhy zahalené - série ), Cena Zväzu slovenských fotografov (Richard Horák: Labutí přelet nad Týnským chrámem v mlze). Starostka Městské části Praha 1 Terezie Radoměřská ocenila jako každoročně fotografii vybranou návštěvníky výstavy loňského roku (Jan Jirkovský: Neděle v lesoparku Kbely).

cena-primatora-1.-cena-kronika-horak--demonstrace-na-podporu-ukrajiny-850-0932.jpg

Letošní výstava představující okolo dvou set vítězných a porotou vybraných snímků od 75 fotografů je dalším příspěvkem k vizuální kronice města. Je výzvou pro další fotografy, jimž se hlavní město stane základním tématem v nejrůznějších projektech.

Pro diváky se stává příležitostí k zamyšlení nad historií i současností městského prostředí, smyslem života ve městě, aktivitou jeho obyvatel a výsledky jejich snah o drobné i velké změny. Fotografie nejsou nahodilou sbírkou záběrů, ale se znalostí souvislostí analyzují situaci. Prozrazují delší zájem o vybraná témata, soustavnost fotografování a schopnost vidět to podstatné. Nechybí humor jako nezbytná součást zdravého pohledu na svět.

Postupně vzniká rozsáhlý soubor fotografií dokumentujících změny historické podoby, vývoj a rozvoj hlavního města. Kronika města je otevřená, každý se může zapojit.

1.-cena-krasa-s1-nema-krasa-lukastrgina.jpeg

Soutěž i výstavu Praha fotografická pořádá Společnost Praha fotografická, z.s. za finančního přispění hlavního města Prahy a Ministerstva kultury ČR s podporou Městské části Praha 1, organizací Svaz českých fotografů,z.s. a Nipos Artama. Poděkování za ceny do soutěže patří firmám Centrum FotoŠkoda, Foma Bohemia, Nikon, Sanco, Ultralab&syn, Eizo a Zväzu slovenských fotografov.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.