Praha fotografická 2022 – 26. ročník

Publikováno: 17. dubna 2022 | autor Redakce
1.cena-nedele-v-praze-jan-jirkovsky-nedele-v-lesoparku-kbely.jpg

Mezinárodní soutěžní přehlídka Praha fotografická nazvaná v duchu velkého fotografa Prahy Josefa Sudka již přes 25 let pravidelně soustřeďuje nejlepší snímky hlavního města, které vznikly v minulém roce.

Každoroční výstavy jsou nejen odrazem proměn metropole, ale i tvůrčích aktivit a směřování jednotlivých fotografů. Do 26. ročníku soutěže bylo přihlášeno 979 fotografií. Zaslané fotografie hodnotila v roce 2022 osmičlenná porota v čele s  fotografkou a kurátorkou Danou Kyndrovou.

pozvanka-1.jpg

Fotografie jsou porotě předkládány a vystavovány v originální autorské podobě (zvětšeniny minimálně 30×40cm). Soutěží se tradičně ve čtyřech stálých kategoriích - Krása Prahy a její proměny, Lidé v Praze, Problémy Prahy a Kronika hlavního města. Proměnlivé kategorie v tomto ročníku byly Neděle v Praze a Staré Město. Ve všech kategoriích se udělují ceny a čestná unání. Kritériem jejich výběru  je originalita záběrů a individuální tvůrčí přístup k fotografickému ztvárnění tématu.

cena-primatora-richard-horak-dama-s-psickem.jpg

Hlavní cenou napříč kategoriemi je Cena primátora hlavního města Prahy, kterou letos získal Richard Horák za snímek z covidové Prahy Dáma s psíčkem. Dále byla udělena Cena Foma Bohemia za nejlepší černobílou fotografii (Pavol Kmeťo: Zasněžená Praha), Cena Svazu českých fotografů (série Vítězslav Říha: Chodci Václaváku deštěm odění ), Cena Zväzu slovenských fotografov ( Pavol Kmeťo: Pražské mosty). Starosta Městské části Praha 1 Petr Hejma ocenil jako každoročně fotografii vybranou návštěvníky výstavy loňského covidem 19 ovlivněného roku (Martin Schubert: Na Můstku).

Letošní výstava představující 213 vítězných a porotou vybraných snímků od 59 fotografů je příspěvkem k vizuální kronice města. Většina přihlášených fotografů neprecizovala známé pražské motivy, ale snažila se najít nové, neobyčejné pohledy na obyčejných zapomenutých místech.

1.cena-nedele-v-praze-jan-jirkovsky-nedele-v-lesoparku-kbely.jpg

Dokazuje to, že Praha je viděna zevnitř, že jde o skutečný obraz, nikoliv vylepšené pohlednice. Fotograf jako dobrý pozorovatel vnímá nálady a pocity, které vzbuzují nejen obyvatelé metropole a další živí účastníci jejího divadla, ale i řeč artefaktů, prostředí a okolních neživých věcí, které ožívají naším pozorováním a poznáním.

Fotografie Prahy spojují neopakovatelnost zobrazené skutečnosti s osobním přístupem autora, jeho hodnocením, prožitkem, emocemi. Tvoří kroniku města pro budoucnost. Pouhá paměť nestačí na rychlé přeměny a právě tady je fotografie ideálním pomocníkem, nástrojem, partnerem historie. Dokáže zachytit, co by stálo mnoho slov.

2.cena-kronika-hlavniho-mesta-petr-kalouse-k-humanitarni-sbirka-pro-ukrajinu-ve-skautskem-institutu-na-staromaku-5.jpg

Soutěž i výstavu Praha fotografická pořádá Společnost Praha fotografická, z.s. za finančního přispění hlavního města Prahy a Ministerstva kultury ČR s podporou Městské části Praha 1, organizací Svaz českých fotografů,z.s. a Nipos Artama. Poděkování za ceny do soutěže patří firmám Centrum FotoŠkoda, Foma Bohemia, Nikon, Sanco, Ultralab&syn a Zväzu slovenských fotografov.

Kurátorka výstavy: Věra Matějů
Design: Dana Bleyová
Překlad: Jana Hejsková
Realizace: Karolína Huňady Hanušová  a Lukáš Kalivoda

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.