Jak fotit rychlá auta či motorky do 7. kola FOTOGRAFA ROKU

Publikováno: 24. dubna 2020 | autor Kateřina Davidová
Jak fotit rychlá auta či motorky do 7. kola FOTOGRAFA ROKU

Vlastně, jak fotit pohyb obecně… Tedy například i sport z pohledu diváka. Je jasné, že to chce každopádně jistý cvik, a je potřeba znát triky, jak na to.

Prvním trikem je něco, co na první pohled vypadá, že mnoho nesouvisí s fotografováním, a sice: znalost prostředí. Pokud chcete fotit například na závodech, je dobré vědět, kde jsou na trati překážky, horizonty či zatáčky. Speciálně zatáčky jsou zajímavé, neboť v nich auto či motorka přibrzdí a vy máte šanci zvýšit expoziční čas a zmenšíte riziko rozmazání snímku. Když se objekt blíží k vám, můžete za dobrého světla použít i kontinuální (servo) ostření, kdy zaostřovací bod drží přibližující se předmět stále ostrý.

Dravec z dávných let, Jiří CetkovskýDravec z dávných let, Jiří Cetkovský

Panning neboli švenk

Ve fotografii se panning používá k zachycení rychlého pohybu, a optického odlišení předmětu od pozadí. Při panningu se snažíte v hledáčku udržet pohybující se fotografovaný objekt stále na stejném místě. Je tedy zapotřebí nejprve dostat fotografovaný objekt do záběru a poté jej plynule sledovat a ve vhodnou chvíli zmáčknout spoušť. Délka expozice musí být dostatečně dlouhá, aby bylo pozadí přiměřeně rozostřené pohybem fotoaparátu. Kolem auta či motorky se v podstatě vytvoří jedna souvislá šmouha, kterou způsobil pohyb fotoaparátu během expozice a výsledek je tak ostrý objekt na rozmazaném pozadí, což působí velmi efektně. Při fotografování metodou panning můžete postupovat dvěma způsoby ostření. Buď si zaostříte v předstihu třeba na silnici a vypnete autofokus (automatické ostření) nebo použijete kontinuální ostření (u Nikonu AF-C, u Canonu Al Servo). Při kontinuálním ostření bude po namáčknutí spouště do poloviny zaostřeno na právě zvolený zaostřovací bod. Tento bod se bude fotoaparát snažit zaostřit, dokud spoušť nepovolíte anebo naopak nedomáčknete, kdy dojde k vyfocení snímku. Ne každý snímek se technikou panningu vždycky podaří, navíc málokdy napoprvé, a zvláště když začínáte. Když to ale vyjde, tak výsledek jistě bude stát za to.

20 Fabio Quartararo - PETRONAS YAMAHA SRT, Petr Pazdírek20 Fabio Quartararo - PETRONAS YAMAHA SRT, Petr Pazdírek

Nebo naopak…

Rovněž můžete zvolit postup, kdy budete mít na snímku ostré okolí, avšak auto či motocykl rozmazaný. Když jako pozadí zvolíte diváky, vyvoláte dojem nebezpečnosti – rozmazané auto se řítí kolem statických diváků…

Výjezd z galerie, Jiři KolářVýjezd z galerie, Jiři Kolář

Tip na závěr: řada nejnovějších fotoaparátů je také vybavena funkcí násobné expozice. Tu lze ve spojení s režimem kontinuálního snímání použít k zachycení více fází akce v jednom snímku.

Malý cyklista, Kateřina PolákováMalý cyklista, Kateřina Poláková

Do galerie tématu se podívejte: ZDE.

Už máte dubnové FOTOVIDEO? Podívejte se, co vše si můžete přečíst v tištěném (nebo také elektronickém) dubnovém vydání FotoVideo.

Pohodové dubnové FOTOVIDEO pro vás…

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji, a ještě k tomu jen za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! PŘEDPLATNÉ I S DÁRKY vybírejte: ZDE.

Časopis FotoVideo

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.