Fotograf roku v přírodě 2020 – aktuální stav

Publikováno: 18. března 2020 | autor Kateřina Davidová
Fotograf roku v přírodě 2020

Příroda je výtvarný i fotografický žánr. Krajinky jsou poměrně vhodným tématem i pro začátečníky. O to složitější je, abyste pořídili super snímek…

Při fotografování krajiny musíte vnímat světlo, rozložit scénu, správně komponovat a pracovat s vhodnou hloubkou ostrosti. Vzhledem k tomu, že krajinky patří ke klasickým statickým žánrům, budete potřebovat především množství času a především trpělivosti.

Krajina není detail

Tento žánr, má velice dané požadavky na technické vybavení. Základním předpokladem je širokoúhlý objektiv. Krajinu se tedy snažíme divákovi zprostředkovat jako celek a díky objektivu s krátkým ohniskem mu nabídneme onu pomyslnou možnost rozhlédnout se ve snímku. Jakým fotoaparátem fotit? To asi je na tom, jak velké máte požadavky na výslednou kvalitu fotografie a případně kvalitu tisku. Běžné kompakty či ultrazoomy a EVF přístroje jsou vhodné nejspíše pro rodinné fotografování krajinek. Vzhledem k malému snímači, fotoaparát dostatečně nevykreslí detaily, a obzvláště textury, jako jsou pole, tráva, listy stromů, nebo vodní hladina jsou pro tento typ přístroje velký problém.

Jaký zvolit přístroj?

Serióznějšího výsledku dosáhnete se systémovým kompaktem, u něhož jdou měnit objektivy a samozřejmě se zrcadlovkou. Profesionální fotografové i dnes dávají přednost většímu formátům, tedy fotoaparátům s digitální zadní stěnou, nebo klasickým velkoformátovým analogovým kamerám. U nich lze pracovat s velkou hloubkou ostrosti, a navíc s velkoformátovým zvětšením snímku bez ztráty obrazové kvality.

Nedostanete se do trafiky? Objednejte si náš časopis s výhodami, které si sami vyberete: ZDE.

Časopis FotoVideo – Předplatné

 

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.