FOTOGRAF ROKU 2020 – 5 rad na ČERNOBÍLÝ PORTRÉT

Publikováno: 6. února 2020 | autor Kateřina Davidová
Dana Klimešová, Pruhovaná

Každý člověk chce na fotografii vypadat úžasně, avšak ne každý fotograf zvládá pořizovat opravdu dobré portréty. Představujeme vám 5 doporučení, které se týkají různých aspektů fotografování.

1/

Při fotografování v interiéru posaďte model poblíž okna. Rozptýlené světlo minimalizuje ostré stíny a umožňuje získat atraktivnější obraz. Slunce by ale nemělo svítit přímo do okna. Požádejte fotografovanou osobu, aby se obrátila směrem ke světlu. Důležité je, aby obličej nebyl ve stínu. Vypněte všechna osvětlení, neboť jinak získá fotografie žlutý nádech.

2/

Chcete fotit portrét venku? Ideální je podvečer při západu slunce, kdy je světlo velmi teplé a relativně měkké. Nebo těsně po západu slunce, kdy je světlo také stále teplé a velmi měkké. Další variantou je ráno při východu slunce, kdy světlo bývá teplé a částečně měkké. Či kdykoliv během dne, pokud je zataženo – pak je světlo také měkké.

3/

Můžete zkoušet fotografovat i v protisvětle. Je to sice výrazně složitější, avšak výsledky mohou být také zajímavější. Zásadním trikem je naměřit si expozici na obličeji focené osoby a počítat s tím, že pozadí bude přepálené (zejména obloha). Pro naměření expozice na obličeji focené osoby se vám bude hodit bodové měření expozice (Spot Metering). Zjištěné hodnoty si zapamatujte a přeneste ho do manuálního režimu M. Při focení v protisvětle je M režim nutností, neboť automatika by se zalekla moc světlého pozadí a focená osoba by potom byla moc tmavá. Tento postup zaručuje zcela měkké světlo na obličeji portrétované osoby. A to i třeba ještě před západem Slunce, kdy je světlo stále relativně tvrdé.

4/

Věnujte velkou pozornost vzhledu vašeho objektu, tedy oblečení, účesu, případně líčení. Stylizace může být atraktivní, ale zároveň existuje velmi tenká hranice mezi tím, co je ještě zajímavé a co už nevkusně výrazné. Pro začátek se držte jednoduchosti a přirozenosti, postupně můžete začít experimentovat.

5/

Ukažte příběh. I v jediné fotografii lze pořídit děj, událost, historku či vtip. Nebojte se toho…

Podívejte se, co najdete v únorovém vydání: ZDE.

fv-vice-casopisu-2020-02-v2-.jpg

fotovideo-02-19-fotoskoda-1000px.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.