Cena Praha fotografická 2019

Publikováno: 5. dubna 2019 | autor Redakce
pozvanka-2019-mail-1000px.jpg

Staroměstská radnice, Křížová chodba, Rytířský sál,
Praha 1, Staroměstské nám. 1.

9. 4. – 31. 5. 2019

Pod záštitou primátora hlavního města Prahy Zdeňka Hřiba

Soutěž Cena Praha fotografická nazvaná v duchu velkého fotografa Prahy Josefa Sudka již od roku 1996 každoročně soustřeďuje nejlepší snímky hlavního města, které vznikly v uplynulém roce.

Do 23. ročníku soutěže bylo přihlášeno 954 fotografií od  84 autorů. Soutěží se tradičně ve čtyřech stálých kategoriích - Krása Prahy a její proměny, Lidé v Praze, Problémy Prahy a Kronika hlavního města. Proměnlivé kategorie v tomto ročníku byly Strašnice a 100 let v Praze.

pozvanka-2019-mail-1000px.jpg

Zaslané fotografie hodnotila  devítičlenná porota v čele s  fotografem Andrejem Reiserem. V kategoriích Krása Prahy a její proměny, Lidé v Praze a Problémy Prahy udělila 1., 2. a 3. cenu, v proměnlivých první cenu. Celkově bylo uděleno i 9 čestných uznání. Hlavní cenou napříč kategoriemi je Cena primátora hlavního města Prahy, kterou letos získal  Zdeněk Velen za snímky Kejklíř, U tanku a Vedro v kategorii Krása Prahy a její proměny. Dále byla udělena Cena Foma Bohemia za nejlepší černobílou fotografii (Pavol Kmeťo: Cesta do práce ), Cena Olympus (Tanya Kirilova: Nový život komínů), Cena Svazu českých fotografů (Petra Bambásková: Na Ladronce), Cena Zväzu slovenských fotografov (Markéta Zachová: Orloj). Starosta Městské části Praha 1 ocenil jako každoročně fotografii vybranou návštěvníky předešlé výstavy (František Novák: Procházka po Kampě).

Kritériem výběru všech cen je originalita záběrů a individuální tvůrčí přístup k fotografickému ztvárnění témat. Fotografie jsou vystavovány v originální autorské podobě (zvětšeniny minimálně 30x40cm).

Výstava představující vítězné a porotou vybrané snímky 23. ročníku soutěže od 62 autorů je příspěvkem k vizuálním dějinám otevřeného města. Je výzvou pro další směřování fotografů, jimž se hlavní město stane základním tématem v nejrůznějších projektech. Je příležitostí k zamyšlení nad smyslem života ve městě, aktivitou jeho obyvatel a účelností jejich snah o drobné i velké změny, protože fotograficky zachycené situace ožívají silou prožitku a zaujetí pro věc. Kronika města je otevřená, každý se může zapojit.

Soutěž i výstavu Praha fotografická pořádá Společnost Praha fotografická za finančního přispění hlavního města Prahy a Ministerstva kultury ČR s podporou Městské části Praha 1, organizací Svaz českých fotografů a Nipos Artama. Poděkování za ceny do soutěže patří firmám Centrum FotoŠkoda, Foma Bohemia, Nikon, Olympus, Ricoh, Sanco a Ultralab&syn.

Kurátorka výstavy: Věra Matějů

Design: Dana Bleyová
Překlad: Jana Hejsková
Realizace: Gram Art

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.