Blatenský fotofestival: Vlna barev zaplaví celé město

Publikováno: 4. července 2023 | autor Redakce
vladimir-birgus,-menton,-2022.jpg

18. ročník Blatenského fotofestivalu se tradičně koná třetí zářijový víkend. Přední tváře českéfotografické scény, uznávané jak v ČR, tak i v zahraničí, se sejdou s dalšími desítkamifotografů na jednom místě. Otevřená scéna, přednášky, neformální setkání, Ozvěny Fotojateka živá hudba – to, a ještě více vás čeká v jihočeské Blatné od 16. září do 17. září.

Letošním zastřešujícím tématem je BARVA, která nám posloužila jako zdroj inspirace pro výběr čtyř významných osobností české fotografie: Vladimíra Birguse, Václava Podestáta, Vladimíra Kozlíka a Josefa Hníka. Jejich výstavy jsou hlavním pilířem letošního festivalu, a to díky jejich invenčnímu využití barev ve fotografických dílech.

vladimir-kozlik---nalada-20.-2.-2011.jpg

Pánskou sestavu doplní ještě Michaela Kročáková, Zuzana Fajmonová, studenti ze SŠ a VOŠ reklamní a umělecké tvorby MICHAEL, a také více než 30 fotografů, jejichž soubory budou odbornou porotou vybrány do Otevřené scény. Na přednáškách se kromě hlavních vystavujících setkáte i s vizuálním umělcem Jiřím Davidem.

001-vaclav-podestat,-z-cyklu-privatni-pribehy-2008-u.jpg

Festival každoročně představuje několik výstav od řady autorů, které nejenže zaplní galerijní prostory, ale oživí i netradiční lokality po celém městě Blatná. Dvoudenní program také nabízí doprovodné aktivity, přednášky, živou hudbu a setkání s renomovanými umělci. Součástí festivalu jsou také site-specific projekty, které reflektují aktuální téma fotofestivalu a obohacují celkový zážitek z události.

fotofestival-2022,-foto-lenka-puzmanova.jpg

Tradiční projekce fotografických cyklů v rámci Ozvěn Fotojatek, jejichž autorem je Jan Flaška, nebudou chybět ani letos. To stejné platí i o vydání katalogu, který prezentuje výsledky každého ročníku a stává se cenným sběratelským předmětem. Hlavním cílem Blatenského fotofestivalu je představit významné osobnosti české fotografie a podpořit i mladé talentované umělce na začátku kariéry. Festival slouží jako prostor pro setkávání, komunikaci a diskuzi mezi profesionálními fotografy a širokou veřejností se zájmem o fotografii.

pavel-hudec-ahasver-a-zdenek-lhotak-na-lonskem-fotofestivalu,-foto-lenka-puzmanova.jpg

Celý program je návštěvníkům přístupný za dobrovolné vstupné. Podrobné informace najdete na www.fotofestival.cz

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.