25. ročník Petzvalova mapového okruhu – nebo 24. ročník?

Publikováno: 10. listopadu 2019 | autor Redakce
fv-01.jpg

Dnes svůj příspěvek musím začít trochu jinak.
S překvapením jsem na titulní straně katalogu našel, že se jedná o 24. ročník. Dotazem jsem zjistil, že někdo přišel s informací, že 1. ročník byl vlastně 0. ročník, a proto je teprve 24. ročník. Já jsem kdysi dostal písemnou informaci vzniku Petzvalova MO.

Po rozdělení republiky nebyl na Slovensku samostatný MO a tak tehdejší přední slovenští fotografové přišli s návrhem na uspořádání vlastního MO pouze pro slovenské fotokluby.

Přihlásilo se jich však málo a tak byl uspořádán 0. ročník, jehož výsledky bohužel v Archivu MO nemám. Po jeho ukončení se podařilo získat několik dalších klubů a byl vyhlášen 1. ročník. Pořadatelem se stal Fotoklub Zvolen. U něho již výsledky mám. A tento mapový okruh se postupně rozrůstal o další členy, až dospěl do 25. ročníku. Tak jsou i všechny dosavadní ročníky, výsledky a katalogy číslovány. Snažil jsem se sehnat k tomu stanovisko, ale bohužel jsem zatím nic nesehnal. Já tedy pokračuji v dosavadním číslování a tak letos byl ukončen 25. ročník.

Pořadatelem 25. ročníku byl Fotoklub HELIOS Komárno a zúčastnilo se ho 15 fotoklubů. Závěrečné vyhodnocení proběhlo ve dnech 4. a 5. října 2019. Vlastní vyhodnocení a předání cen se uskutečnilo v pátek v Galérii LIMES, kde současně proběhla i příprava nového ročníku. Na sobotu pak pořadatel připravil workshop "Historická architektura a prohlídka pevnosti". Současně prostory jedné z největších evropských pevností posloužily nejen k fotografování ale i k ukázkám "Hry se světlem". Fotografie z celého programu najdete třeba na facebooku pořadatele www.facebook.com/heliosfotoklub/.

peter-fotep-pinter---kopie.jpgFoto: Peter FOtep Pintér www.facebook.com/peter.o.pinter


Pořadí fotoklubů:

1. Fotoklub HELIOS Komárno
2. Fotoklub ROKOŠ pri MsKS Bánovce nad Bebravou
3. Piešťanský fotoklub
4. Fotoklub GRANUS Podbrezová
5. Fotoklub RK 1824 Ružomberok
6. Fotoklub HEXAGON Nové Zámky
7. Fotoklub M.Plicku Martin
8. Fotoklub FÉNIX Považská Bystrica
9. Fotoklub pri KC A.Sládkoviča Detva
10. Fotoklub GAMA Žilina
11. Banskobystrický fotoklub
12. Združenie košických fotografov K–91
13. Fotoklub NITRA pri KOS Nitra
14. Fotoklub OBZOR pri KKS Žilina
15. Fotoklub AMFO Zvolen

Pořadí jednotlivců:


fv-01.jpg
1. T. Paule – Bánovce – Yoginka

fv-02.jpg
2. L. Blašková – Banská Bystrica – Na krídlach lásky

fv-03.jpg
3. B. Boďa – GAMA Žilina – Minimal

fv-04.jpg
4.–5. D. Čaniga – Bánovce – Po úspešnom love

fv-05.jpg
4.–5. J. Sádecký – Považská Bystrica – Muž a hora

fv-06.jpg
6. J. Gavura – Martin – Mysterium krajiny II

fv-07.jpg
7.–8. J. Salzmann – Ružomberok – Štyri kroky ku slobode

fv-08.jpg
7.–8. T. Varga – Komárno – Uhliar

fv-09.jpg
9. H. Poláček – Martin – Splendidula

fv-10.jpg
10.–13. T. Mlynárik – Ružomberok – V zime

fv-11.jpg
10.–13. L´. Čačko – Bánovce – V zápale boja

fv-12.jpg
10.–13. V. Kollárová – Banská Bystrica – Bez názvu

fv-13.jpg
10.–13. Z. Varga – Martin – Opona sa dvíha

Získání materiálů pro tento příspěvek nebylo letos zrovna jednoduché. Děkuji pořadateli za výsledky i elektronický katalog. Současně děkuji i autorům použitých fotografií za poskytnutí jejich kopií a souhlas s jejich použitím. Trochu byly problémy s navázáním kontaktu s některými z nich, protože jsem neměl jejich adresu. Až na jednu vyjímku se to nakonec podařilo. Doufám, že se mně ještě podaří do Archivu MO získat dodatečně kopie map všech zúčastněných fotoklubů a katalog v tiskové podobě tak, jak tomu bylo běžné v předcházejících ročnících. Zatím nemohu ani uvést pořadatele příštího ročníku protože se mně ho zatím nepodařilo získat.

A nakonec bych ještě chtěl požádat o vysvětlení, proč vlastně došlo ke změně číslování ročníku, protože to negativně zapůsobí v historii PMOF, jak jsem uvedl na začátku. Podle mnou uvedených archivních materiálů k tomu nebyl důvod. Ale to je výslovně záležitost účastníků.

Ing. Josef Podvalský, podvalsky@seznam.cz

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.