1.ročník Mapového okruhu NISA

Publikováno: 10. září 2023 | autor Redakce
fv-05.jpg

A zase se zpožděním se dostávám k dalšímu ukončenému mapovému okruhu. Ale než se mu budu více věnovat, tak bych se chtěl vrátit trochu do historie a jistě tedy pochopíte proč.

V roce 1975 byl z iniciativy členů, a především Jirky Bartoše z hejnického fotokroužku, založen nový mapový okruh, který nesl název „3×3 Interfoto přátelství“. Zakladatelé vycházeli ze své dlouholeté účasti v MO Český ráj a získaných zkušeností a z víceleté spolupráce s Fotoklubem Jena z tehdejší NDR. Současně projednali i účast kolegů z Polska.

fv-01.jpg

Z naší strany tu trojici tvořily stabilně fotokroužky z Hejnic a Liberce a jako třetí se vystřídal Jičín a Česká Lípa. Pořadatelství se tradičně střídalo. Podle mnou získaných materiálů proběhlo celkem 15 ročníků a skončilo to v roce 1989. Výjimkou byl 8.ročník, kterého se v důsledku místních událostí nezúčastnily polské fotokroužky.

fv-02.jpg


Pořadí fotoklubů

1. Sbor dobrovolných fotografů Desná
2. Fomaklub Liberec
3. Fotoklub Nekras Jablonec n.Nisou
4. Camera Boleslawiec
5. Fotoklub Safír Turnov


fv-03.jpg

Nejúspěšnější byli Liberečáci, kteří vyhráli minimálně 8 ročníků a druhým nejúspěšnějším účastníkem byli kolegové z Jeny. Bohužel přes veškerou snahu se mi moc materiálů nepodařilo získat a třeba katalog mám jen z jednoho ročníku. Samozřejmě jsem to zkoušel jen u českých účastníků, protože do bývalého NDR a Polska žádné kontakty nemám. Mělo by se snad ještě něco najít v Hejnicích.

fv-04.jpg

Toto jsem uvedl z toho důvodu, že minulost se vrací a svůj podíl na tom má hlavně známý kolega Břetislav Jansa z Fotoklubu Safír Turnov. Vznikl tak nový elektronický Mapový okruh NISA i díky spolupráci s Euroregionem NISA, ale je pouze pro naše fotokluby a fotokluby z Německa a Polska, které působí právě jen v tomto regionu.

fv-05.jpg


Pořadí jednotlivců

1. H.Palečková - Liberec - Letní přeháňka
2. H.Bičišťová - Jablonec n.N. - Zátiší
3. H.Palečková - Liberec - Pokora
3. V.Indráček - Desná - Zub moře
4. P.Bičíková - Turnov - Hřejivé doteky podzimu
4. S.Pecka - Liberec - Dívka u okna
4. Z.Holubec - Jablonec n.N. - Inverze
4. I.Indráček - Desná - Letka
4. P.Šenekel - Desná - Norsko
5. S.Pecka - Liberec - Tři světla a tři stíny
5. S.Pecka - Liberec - Memento mori


fv-06.jpg

Prvního ročníku se bohužel zúčastnily jen čtyři fotokluby od nás a jeden z Polska. Byl vydán katalog, ale závěrečné setkání se neuskutečnilo. Nyní je snaha získat pro další ročník další účastníky, aby se pokračovalo po vzoru výše zmíněného předchůdce. Přání je, aby se to podařilo a fungoval nový mapový okruh.

fv-07.jpg

Tentokráte uvádím pořadí i přiložené kopie fotografií jen do 5.místa. S ohledem na malý počet klubů je do 10.místa při tomto způsobu přidělení pořadí těch fotografií značně mnoho tj. 43 fotografií.

fv-08.jpg

Závěrem patří poděkování Břéťovi Jansovi za založení nového mapového okruhu a přání, aby se podařilo do 2.ročníku získat více účastníků, a to hlavně z Polska a z Německa. Břéťo, vytrvej!

Josef Podvalský

fv-09.jpg

fv-10.jpg

fv-11.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.