TEREZA BENEŠOVÁ

Publikováno: 29. května 2017 | autor Redakce
Tereza Benešová

„Vše má mít svůj smysl“

Představujeme Vám mladou talentovanou fotografku, která studuje obor Užitá fotografie a média  ve čtvrtém ročníku Střední umělecké školy v Ostravě.

Tereza Benešová pochází z Havířova a fotografii se věnuje opravdu naplno. Neskrývá své nadšení pro inscenovanou fotografii, ráda pracuje s člověkem jako objektem, věnuje se také reklamní fotografii. Přes svou fyzickou subtilnost a křehkost je to autorka plná energie, odhodlání a nadšení pro věc. Své projekty dotahuje beze zbytku do konce a nic nedělá jen tak bez promyšlení.

„Objevovat svět hledáčkem objektivu je jednou z mých oblíbených činností. Po celou dobu studia na Střední umělecké škole v Ostravě, jsem si myslela, že bude mému srdci nejbližší dokumentární fotografie. Téměř po čtyřech letech a mnoha rozličných fotografických úkolech jsem došla k závěru, že mi stačí čtyři stěny, pár blesků, fotoaparát a touha po tom, ztvárnit své myšlenky, či pocity. Zapojit plně svou fantazii a začít tvořit celek lehce konceptuálních snímků, které svým příběhem dotvoří celý pohled diváka.

Tak vznikl například fotografický soubor bílých instalací na šedém pozadí – příběh o mně a mém otci. Snažila jsem se prostřednictvím asociací a symbolů vyjádřit to, co měl a možná stále má můj otec rád. Zhmotnit pocity a myšlenky, které může prožívat on i já...“

K dalším výrazným pracem této autorky patří kromě inscenovaných portrétů v ateliéru také soubor inverzních fotografií, ve kterých nám ukazuje, jak vidí svět kolem sebe.

Tereza kromě své autorské tvorby pracuje jako reklamní fotograf pro internetový e-shop s módou Wayfarer, kde se kromě fotografování také podílí na vzniku nových projektů. V minulosti fotografovala též pro značky jako BeeWooden nebo designérku Annu Marešovou a její značku Whoop.de.doo. V rámci školního projektu též spolupracovala s Moravskoslezským spolkem na ochranu zvířat jako fotograf a grafik. Má na svém kontě také několik fotografických cen a publikovaných fotografií v tisku.

„Vše má mít svůj smysl. Fotografie je určitým sdělením. Vyžaduje to pouze čas, aby každý k významu toho, proč a co vlastně fotí,  dospěl. Já jsem se pro tuto chvíli našla v inscenované fotografii, která je pro mě nejlepším prostředkem k sebevyjádření.“

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.