ONDŘEJ VRBSKÝ

Publikováno: 31. srpna 2012 | autor Redakce
Ondřej Vrbský

Jmenuji se Ondřej Vrbský, narodil jsem se v roce 1985 a fotografii se věnuji zhruba posledních 5 let.

Ač vlastním i digitální zrcadlovku, digitální fotografie s co nejmodernější technikou a počítačovými úpravami  mě nikdy příliš neoslovila, a tak jsem stále věrný fotografování na roličku filmu, a to zejména na nízkocitlivé barevné diapozitivní materiály.

Jsem veliký milovník přírody a tudíž i toto je téma, které fotografuji - krajiny, rostliny, zvířata, cestování. Mým mottem je "v jednoduchosti a poctivosti je krása" a tomu i odpovídá volba techniky a způsob práce, který jsem si zvolil. Jednoduchost reprezentuje mé fotografické vybavení - konzervativní a asketické modely Leica R. Stačí pouze nastavit čas, clonu, ručně zaostřit a vše je připraveno.

Poctivost je zastoupena přístupem k samotnému procesu fotografování - vše, co vidíte na fotografii, je realita. Žádné digitální montáže, úpravy barev, kontrastu, HDR, klonování. Jediná digitální úprava, kterou provádím, je skenování diapozitivu či přidání rámu, či zmenšení snímku na vhodné požadované rozměry.

Rád bych na svých fotografiích ukázal krásy přírody, které jsou kolem nás, a také, že i v dnešní digitální době, kdy se výrobci předhánějí s co nejvyšším a nejkvalitnějším ISO a nejrychlejším autofocusem, se dají pořizovat snímky i prostou plně manuální technikou a filmem s citlivostí ISO 50.

Své fotografie se snažím pojímat jako jakési fotoobrazy, jelikož každý snímek je v podstatě jediný originál, který vlastním na roličce filmu. Mou další tvorbu naleznete na webu www.imagenatura.cz, které věnuji fotografii přírody zcela klasickou cestou a analogovou technikou.


Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.