LUCIE GREBÍKOVÁ

Publikováno: 4. ledna 2013 | autor Redakce
Lucie Grebíková

Jmenuji se Lucie Grebíková a narodila jsem se 24. 3. 1993. Bydlím ve Vracově na Jižní Moravě a už od malička žiji jen s maminkou.

K focení mě přivedla zvědavost. Myšlenka, že cokoli pro mě důležité a krásné můžu zamrazit v čase. Na konci 9. Třídy, aniž bych věděla o svém nadání, jsem se rozhodla studovat Ekologii a ochranu krajiny na SOŠ a Gymnáziu ve Starém Městě.

Můj talent a schopnost vnímat krásu začal klíčit už v prvním ročníku. Ve škole mě to příliš nebavilo, měla jsem jiné očekávání od oboru, ale jak se říká všechno zlé, je pro něco dobré. Našla jsem si ty nejlepší přátele a nebýt jich, asi bych do svých fotografií nevložila tolik lásky. Je pravda, že mi znalosti o dějinách fotografie a temné komoře chybí, ale snažím se je nějakým způsobem doučit samostudiem.

Během studia jsem zažívala těžké chvilky, měla jsem pocit, že se fotografování nepovažuje za tak hodnotné umění, jako je třeba malování, že lidé neocení mé fotografie. Ale pak jsem pochopila, že fotografie může mít stejnou hloubku jako malovaný obraz.

Při focení je pro mě důležitý nápad a inspirace. To co mám na srdci a vidím v hlavě, snažím se jakýmkoli způsobem zrealizovat do skutečného obrazu. Když bych měla vystihnout to, co fotím nejraději, byli by to lidé. Velkou část mé tvorby tvoří také autoportréty. Někteří lidé by mohli tvrdit, že fotografování sebe sama je něco neobvykle narcistního nebo sebestředného, ale také by se dalo namítnout, že veškeré umění je formou sebevyjádření. Do všeho, co vyfotím, vnáším něco ze sebe, můj vlastní názor, zkušenost a interpretaci života.

Celkově jsem se umístila už na třech prvních a jednom druhém místě ve fotografických soutěžích.

Momentálně se věnuji projektu „Periodická soustava prvků ve fotografiích" o kterém se můžete dozvědět na mém webu.  Mé další fotografie si můžete prohlédnout zde.

Doufám, že v budoucnu o mě a mém projektu ještě uslyšíte.

 


Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.