ANTONÍN NOVOTNÝ

Publikováno: 25. října 2012 | autor Redakce
Antonín Novotný

Zdravím všechny, kteří propadli kouzlu fotografie. Jmenuji se Antonín Novotný a k focení mě přivedla v podstatě shoda okolností. V létě 2010 jsem si na pár dní půjčil zrcadlovku od kamaráda a na podzim si pořídil vlastní.

Jedním z důvodů bylo, že jsme čekali se ženou prcka a chtěl jsem mít něco, čím bych mohl zachytit jeho příchod na svět.

První fáze focení, tj. fáze, kdy se cvaká naprosto všechno a samozřejmě na automatiku, byla spojená s mými týdny na WeekOfLife. To je začátek, který můžu každému jen doporučit. Někdo tvrdí, že je problém vyfotit 9 fotek denně, já jsem měl problém vybrat jen 9 fotek denně z toho množství obrazů, které jsem přes den zachytil.

V okamžiku, kdy jsem začal používat i jiné režimy než automatiku, jsem usoudil, že přišel čas fotografie někde zveřejnit. Vytvořil jsem si proto profil na stránkách iFotoVideo, kde je možné má raná závažná díla typu "Západ a pták" spatřit i teď. Kromě toho jsem začal ukládat fotky i do soutěže Fotograf roku 2011 a u březnového čísla jsem zůstal v němém úžasu. Našel jsem v něm svoji fotku a navíc na hodnoceném místě. Dvakrát jsem kontroloval na webových stránkách, jestli to není tisková chyba, jestli tam není jiný fotograf stejného jména.  Závěr byl ale jasný - vybrali moji fotku. To mě posunulo dál.

Manželka na následující období vzpomíná tak, že mě nebylo možné odtrhnout ani od foťáku, ani od počítače. Náš prcek si na následující období nevzpomíná, protože byl v té době ještě hodně maličký. Já jsem si ale fotografování užíval naplno spolu s mým druhým velkým koníčkem - létáním na větroních.

Litoval jsem, že nemám ještě jednu ruku navíc, abych mohl bezpečně létat i fotit. Hledal jsem inspiraci u jiných fotografů, abych se od toho následně vnitřně odrazoval s tím, že je přeci blbost někoho kopírovat. Pak skončil Fotograf roku 2011 a já jsem s překvapením zjistil, že jsem se nakonec neumístil úplně nejhůř. Tohle hektické období vystřídalo další, které trvá až doteď.

Fotím sice míň, ale pokouším se o to, aby fotografie byly aspoň trochu předem promyšlené, abych použil tu nejlepší možnou expozici a abych výsledek už nemusel upravovat v počítači. Na focení se teď prostě dívám jinak. Snažím se, abych do fotek vtisknul něco svého, ale zatím nejsem moc přesvědčený o tom, že se mi to úplně daří. Uvidíme, jak to půjde dál. Každopádně musím říct, že focení je pro mě skvělá relaxace a to je na tom asi to nejlepší.

Mě fotografie jsou k vidění na mé osobní stránce v rámci soutěže Fotograf roku časopisu iFotoVideo zde a také na mých vlastních stránkách www.antoninnovotny.com.

Přeji dobré světlo všem Antonín Novotný


Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.