Zoner Photo Studio X přichází s perfektním color managementem

Publikováno: 16. dubna 2020 | autor Kateřina Davidová
Zoner Photo Studio X přichází s perfektním color managementem

Fotoeditor Zoner Photo Studio X je na trhu od roku 2016, kdy se brněnská vývojářská společnost rozhodla změnit cenovou politiku a namísto jednorázové licence přišla s pravidelným předplatným, které je třeba uhradit jednou ročně. Text a foto (archiv): Petr Březina, petr.brezina@gmail.com

V návaznosti na tuto změnu se uživatelé dočkali také dalších změn, souvisejících s pravidelnými aktualizacemi. Zatímco v dřívějších dobách byla každoročně začátkem podzimu uvedena nová verze Zoner Photo Studia s novými funkcemi, s příchodem ZPS X se četnost aktualizací zvýšila a uživatelé se tak mohli na nové funkce těšit častěji.

Nadále jsou novinky uváděny přibližně v půlročních intervalech, a zatímco dříve se jednalo zejména o celkové zrychlení práce s fotografiemi, jejich správou či nedestruktivními úpravami, poslední aktualizace programu přináší zcela zásadní novinky, které se týkají color managementu.

Color management v praxi

Co je color management a proč je důležitý? V posledních letech je digitální fotografie (tedy digitální fotoaparáty a jejich výstup) natolik dokonalá, že již z pohledu amatérského fotografa prakticky není moc co vylepšovat. I základní zrcadlovky a bezzrcadlovky mohou bez problémů obrazovou kvalitou konkurovat profesionálním přístrojům a hlavní rozdíly jsou zejména v rychlosti ostření či v odolnosti těla.

Také objektivy prošly zásadní změnou a i levné setové kousky už mají poměrně slušnou kresbu, o světelnějších modelech nemluvě. Výsledkem této proměny jsou fotografie, které jsou vzájemně prakticky zaměnitelné, respektive zaměnitelné je jejich autorství. Snaha výrobců o co nejdokonalejší záznam scény pomocí objektivů s minimem optických vad na snímač a šumu vede k tomu, že fotografie nemají originální rukopis, který je dnes vlastní z většiny pouze profesionálním fotografům.

A tak jediným způsobem, jak se od ostatních odlišit (pokud to není zrovna využívání specifických objektivů, úhlů záběru, kompozice či ateliérové aranžování) bývá originální barevnost výsledných snímků, která většinou vzniká při postprodukci v rámci úprav.

Color management je poměrně obsáhlá grafická (či fotografická a video) disciplína, jejímž cílem je úprava obrazu a jeho následný tisk ve věrných barvách, jak jej vidíme na monitoru. V širším měřítku je však možné do color managementu zahrnout i barevné úpravy v rámci postprodukce. Nejrozšířenější jsou tyto úpravy při editaci videa, kdy je třeba sjednotit barevnost jednotlivých záběrů a při snímání do plochých profilů (logů) je to jediná cesta, jak dosáhnout přirozeně barevného videa. U digitální fotografie…

Celý článek – na 4 stranách – si můžete přečíst v tištěném (nebo také elektronickém) dubnovém vydání FotoVideo.

Pohodové dubnové FOTOVIDEO pro vás…

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji, a ještě k tomu jen za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! PŘEDPLATNÉ I S DÁRKY vybírejte: ZDE.

Časopis FotoVideo

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.