Zoner – Jak vytvořit rozmazané pozadí u portrétu

Publikováno: 9. června 2023 | autor Redakce
kopie-souboru-cely-vyber.jpg

Malá hloubka ostrosti fotografie a rozostřené pozadí je to, co fotkám dodává šmrnc. Tento efekt poskytuje zejména portrétům eleganci a zároveň pomáhá zbavit se nežádoucích detailů v pozadí.

Většina mobilních telefonů vám pozadí fotky rozmaže jedním kliknutím, ale kvalitou se to zatím nevyrovná profesionálním foťákům. Ukážeme vám, jak lze tohoto efektu dosáhnout v Zoner Photo Studiu X.

Základem článku je dvojice fotografií pořízených jednak zrcadlovkou Panasonic Lumix DC-S5 a také mobilním telefonem iPhone 12 Mini. Zde jsou fotografie pro srovnání:

kopie-souboru-zrcadlovka.jpgSnímek vyfocený zrcadlovkou Panasonic Lumix DC-S5, Lumix S 50 mm f/1,8, 1/400 s, f/2,8, ISO 100, ohnisko 50 mm.

kopie-souboru-mobil.jpgSnímek vyfocený mobilem Apple iPhone 12 Mini, 1/932 s, f/1,6, ISO 32, ohnisko 4 mm.

Přestože jsou snímky pořízené každá z jiného úhlu, je rozdíl v hloubce ostrosti zřejmý na první pohled.

Co se týče šumu nebo ostrosti, mobilní technologie se stále více zlepšují, a i když výsledky nejsou špatné, stále nejsou dokonalé. Navíc pokud se něco nepovede, nemáme možnost příslušnou část obrázku opravit. Pokud tedy chceme kvalitní rozostření, musíme se o něj postarat sami pomocí Zoner Photo Studia X.

Výběr oblasti pro rozostření

Tato část je nejdůležitější a také nejvíc časově náročná. Je to částečně i proto, že zbytek procesu je naopak extrémně snadný a rychlý.

Ve většině případů je snadnější nevybírat pozadí, ale naopak modelku, a až máme výběr hotový, tak jen provedeme jeho inverzi. Tento postup využijeme i tady.

Vše bude probíhat v modulu Editor, kde si nejprve otevřeme oddíl Nástroje pro práci s výběrem. Zde je několik možností, jak část fotografie vybrat. Jedním z nejuniverzálnějších a nejvíc použitelných je Magnetické laso (A)

kopie-souboru-magneticke-laso.pngMagnetické laso v panelu s nástroji pro práci s výběrem

Jde o nástroj, kterým postupně obkreslíme celou modelku. Onen magnetismus spočívá v tom, že se automaticky snaží přichytávat ke kontrastním hranám objektu a vy klikáním myši pouze přidáváte body k výběru.

Pokud přetáhnete a vyberete oblast, kterou nechcete, můžete se vrátit zpět pomocí kláves Delete nebo Backspace.

kopie-souboru-magneticke-laso---vyber.jpgUkázka výběru pomocí magnetického lasa

Pokud se na konci vybírání přece jen ukáže, že na hranách jsou nepřesnosti, můžete výběr doplnit Výběrovým štětcem (Shift + Q) a následně využít Zpřesnění výběru.

kopie-souboru-zpresneni-vyberu.jpgVybranou oblast si pak můžete lépe zobrazit pomocí ikony pro Zobrazení masky výběru, kterou najdete nad histogramem.

kopie-souboru-cely-vyber.jpgZnázorněný výběr po dokončení práce

Protože jsme celou dobu pracovali s modelkou, ale rozmazávat chceme pozadí, musíme na konci výběr obrátit. Tento krok je rychlý, stačí v menu Výběr zvolit Invertovat výběr (Ctrl + Shift + I).

Rozmazání pozadí

Zde už je věc jednoduchá, nad vrstvami zvolíme Úpravy a Rozmazat (Ctrl + 6). Jako typ rozmazání zvolíme Gaussovské o síle, která nám připadá odpovídající.

Je důležité mít zaškrtnuté Rozmazávat jen vybranou oblast, jinak se do našeho výběru rozmaže i část s modelkou a vytvoří kolem ní „špinavou auru“.

kopie-souboru-rozmazani---parametry.pngParametry použité pro rozmazání pozadí

A to je vše. V tomto případě jsme došli k dobrému výsledku snadno a efekt je velmi podobný originálnímu snímku ze zrcadlovky.

kopie-souboru-rozmazani-pred.jpg

kopie-souboru-rozmazani-po.jpg

Postupné rozmazání

Někdy nemusí stačit rozmazání aplikované stejnoměrně na celé pozadí. Pokud by za modelkou byly objekty výrazně bližší i vzdálené, správně by se měly rozmazávat různou měrou.

Přesná simulace je velmi obtížná, ale můžeme použít aproximaci, když místo běžného rozmazání použijeme Tilt-shift efekt z menu Efekty. Výběr pozadí se provede stejným způsobem, ale rozmazání je postupné. Záleží na tom, kam nakreslíme „dělicí čáru“, na které bude vše ostré a směrem od ní se bude rozmazání zvětšovat (oběma směry od čáry).

kopie-souboru-tilt-shift-efekt.pngParametry použité pro Tilt-shift efekt

Jelikož má Tilt-shift efekt jako výchozí zvýšené Zesvětlení a Saturaci, obě hodnoty jsem snížil.

kopie-souboru-tilt-shift-efekt-pred.jpg

kopie-souboru-tilt-shift-efekt-po.jpgOriginální snímek a verze upravená pomocí Tilt-shift efektu.

Stáhněte si Zoner Photo Studio X na stránkách www.zoner.cz na 30 dní zdarma se všemi funkcemi bez omezení a vyzkoušejte si rozmazání i na svých fotografiích.


Celý článek najdete v červnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv06-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.