Zeširoka nejen na street a reportáž

Publikováno: 4. září 2022 | autor Redakce
lake-3397784.jpg

V minulém čísle FotoVideo jsme se podívali detailněji na tilt-shift objektivy, tentokrát se zaměříme na univerzálnější skupinu širokoúhlých modelů. Jejich nabídka se za poslední roky značně rozšířila.

 

Pokud se budeme držet zažitého rozdělení objektivů na tři základní typy – širokoúhlé, standardní a teleobjektivy – pak můžeme říct, že skupina širokoúhlých objektivů zahrnuje všechny modely s ohniskovou vzdáleností do cca 35 mm. Delší ohniska se již řadí mezi standardní skla, jelikož nabídnou obrazové podání blízké vnímání lidským okem.

honfleur-1308020.jpg

Do hry vstupuje také to, na jakém fotoaparátu je objektiv nasazen, respektive jak velký snímač je v digitálu osazen. Vzhledem k různým velikostem snímačů a s tím souvisejícím crop faktorem se může širokoúhlý objektiv proměnit ve standardní pouze odlišnou volbou aparátu.

tokina-sz-8-mm-f2,8-fisheye.jpg

Fyzické vs. efektivní ohnisko

Ohnisková vzdálenost vyznačená na objektivu je tzv. fyzická ohnisková vzdálenost, která se udává v kombinaci se snímačem velikosti kinofilmového políčka (24 × 36 mm), což je dáno zejména z historických důvodů, když byl kinofilm nejrozšířenějším typem média pro fotografování.

background-bay-beach-1487031.jpg

V současné době ovšem nemají všechny fotoaparáty snímač stejně velký, jako je velikost kinofilmového políčka = plnoformátový snímač. Jejich velikost variuje v různém rozmezí – většina z nich je menších, některé jsou však i větší. Při nasazení konkrétního objektivu na větší/menší snímač se nemění ohnisko, ale mění se úhel záběru a tím pádem je na fotografii větší nebo menší část scény zachycené na plnoformátovém snímači.

puppy-140306.jpg

V důsledku této změny úhlu záběru se zavádí pojem efektivní ohnisková vzdálenost (někdy také přepočtená či ekvivalentní), což je ohnisková vzdálenost, jejímž úhlem záběru budete fotografovat při nasazení objektivu na menší/větší snímač. Zjistit tuto hodnotu je poměrně snadné, stačí ...


Celý článek najdete v záříjovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv09-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.