Zdeněk Bardon – Mojí milenkou je vesmír

Publikováno: 29. ledna 2024 | autor Redakce
mw-gems-dsc1448.jpg

Proč Mojí milenkou je vesmír? Protože podlehnout celoživotní vášni je sice slabost, ale zároveň i nesmírná radost. Jsem jen pouhým amatérem a na tom není nic hanlivého, neboť základ slova pochází z latinského slova amare.

V mém případě láska přerostla do posedlosti. Tato vlastnost mě dostala i do profesionální astronomie po celém světě.

Text a foto: Zdeněk Bardon, Facebook

Když už jsem se ocitl na vysněných místech, tak jsem samozřejmě nemohl odolat, abych si nějaké „tečky“ noční oblohy nevyfotil. Prostě jen tak pro radost. Krásy noční oblohy sleduji už půl století a téměř tak dlouho se snažím i zachytit to, co vidím. Pamatuji fotografické desky, ploché filmy, kinofilm a nakonec i elektronické čipy, které radikálně povýšily zobrazení doslova do hvězdných výšin.

01-dji-0044-lasilla-full.jpg

Nikoňákem jsem se stal už před drahnou dobou, kdy jsem si koupil první zrcadlovku D100. Tehdy se používaly CCD čipy, které docela dost šuměly. O pár let později jsem nemohl odolat a pořídil dnes již legendární D810a, kterou používám dodnes a nedám na ni dopustit. CMOS čip a upravený filtr pro astrofotografii = fantastický přístroj! Na podzim roku 2023 jsem dostal možnost otestovat vlajkovou loď společnosti Nikon Z 8. Zprvu jsem nebyl bezzrcadlovkou nadšený, protože jsem konzervativně laděný. Zrcadlem vidím realitu, ne obraz zprostředkovaný elektronikou.

Opak byl pravdou. Slovy klasika: každá revoluce posouvá hranice poznání o úroveň výše. V tomto případě je to svatá pravda.

e36-mw-bze8268.jpg

Evropská jižní observatoř (ESO) je největší a zároveň i nejprestižnější astronomickou institucí na světě. Česká republika je řádným členem od roku 2007. V chilské poušti Atacama obsluhuje tři vědecká pracoviště – Paranal, La Silla a Channator. V říjnu 2023 jsem při své patnácté misi navštívil tu nejstarší – La Silla. Hlavním cílem bylo fotografování jižní nebeské oblohy v doslovném astronomickém ráji bez světelného znečištění a Mléčnou dráhu, která se „pokládá“ na horizont.

Letenky se pochopitelně musí koupit s velkým předstihem. Přípravám jsem věnoval velkou pozornost. Prostudoval jsem horu meteorologických dat, statistik, vyslechl profesionální astronomy, prostě jsem udělal maximum. Ovšem do toho všeho mi hodilo vidle Slunce, respektive jeho aktivita, která způsobila masivní airglow. Světélkování atmosféry, které není viditelné očima, ale fotograficky se nebe zbarví do rudé anebo zelené, což výrazně komplikuje postproces.

startrails-dsc-2695-lasilla.jpg

Jako vždy jsem na opačnou stranu zeměkoule vezl rekordní množství vybavení: malý dron, hromadu „skla“, D810a a mimo jiné i bezzrcadlovku Nikon Z 8 plus objektiv NIKKOR 20 mm f/1,8 a teleobjektiv Tamron 100–400 mm.

Na observatoři La Silla v době mého desetidenního pobytu bylo možné pozorovat a samozřejmě i nasnímat částečné zatmění Slunce. To sice není nic mimořádného, ale bezesporu to byl vítaný bonus. K tomu jsem samozřejmě využil fotoaparát Nikon Z 8 spolu s teleobjektivem Tamron 100–400 mm, který mimo velmi nízké hmotnosti má velmi dobrý obraz i při...


Celý článek najdete v únorovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv02-24-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.