Zachycení rozhodujícího okamžiku

Publikováno: 15. ledna 2017 | autor Redakce
watermelon-2-captioned.jpg

Sportovní fotografové se vždy snaží zachytit rozhodující okamžiky, které ve skutečnosti trvají pouhý zlomek sekundy. Jednou to je vítěz triumfálně přetínající cílovou pásku jindy boxer, který zasadí rozhodující úder v ringu.

Tuto každodenní výzvu, které čelí sportovní fotografové, jsme dohnali do krajnosti a pomocí fotoaparátu Nikon D500 jsme zachytili, co se stane v rozhodujícím okamžiku, když světový šampion MMA Toma „Fire Kid“ Duquesnoy přesně cílenou ránou zasáhne obyčejný meloun a jiné běžné předměty a zkušený fotograf tento „rozhodující okamžik“ profesionálně zachytí.

Britský sportovní fotograf Tom Miles radí jak na působivou akční fotografii

Ve fotografii vzniká nejlépe zapamatovatelný snímek s velkou pravděpodobností v okamžiku vyvrcholení nějaké akce.

Je důležité fotografovat podrobnosti a klidné okamžiky, ale pro sportovního fotografa je zásadní získat snímky, které jsou hodně působivé – závodní vůz letící nad hrbolem cesty, první kontakt boxera se soupeřem, okamžik dopadu míče do sítě v brance přes úsilí brankáře gólu zamezit.

Abyste byli schopni takové okamžiky zachytit, potřebujete k tomu kombinaci svých vlastních idejí, tvůrčích představ a techniky. Použití vynikajícího vybavení vám poskytne zřejmou výhodu.

Tento snímek byl pořízen fotoaparátem Nikon D500 a objektivem AF-S NIKKOR 35 mm f/1,8G při nastavení následujících parametrů - 1/250 s,  f/6,3 a ISO 800. Snímek byl osvětlen osmi blesky Nikon, třemi v deštníku napravo od fotoaparátu, dvěma vlevo vzadu, dvěma vpravo vzadu a jedním přímo ve fotoaparátu. Chtěl jsem Toma oddělit od pozadí a zároveň vytvořit osvětlenou plochu na zadní stěně. Výkon blesků byl snížen na 1/16 plného výkonu nebo ještě méně, abych mohl fotografovat frekvencí 10 snímků za sekundu.

Můj myšlenkový proces pro dosažení tohoto snímku byl následující:

  • Potřebuji zmrazit pohyb objektu, do kterého se Tom chystá udeřit.
  • To znamená, že potřebuji krátký čas závěrky. Ale to také znamená mnoho světla.
  • Mohl bych fotografovat venku za jasného slunečného dne. Ale slunečné dny nelze v září ve Velké Británii zaručit. Pokud budu fotografovat uvnitř, mohu kontrolovat osvětlení, ale budu potřebovat mnoho světla, abych dosáhl na použitelný čas závěrky a clonu.
  • Chci použít sériové snímání fotoaparátu D500, které mi umožní fotografovat snímací frekvencí 10 snímků za sekundu. Ale pokud budu pracovat s blesky nastavenými na plný výkon, bude trvat každé dobití blesku pět nebo šest sekund, takže pořídím pouze jeden snímek.
  • Pokud snížím výkon záblesku u blesků, bude dobíjení mnohem rychlejší, ale nezískám tolik světla.
  • Mohl bych zvýšit citlivost ISO. Fotoaparát D500 pracuje perfektně při vysokých citlivostech ISO a neprodukuje téměř žádný obrazový „šum“.
  • Nastavím tedy dostatečně vysokou citlivost ISO, aby mi umožnila pracovat s blesky nastavenými na 1/16 plného výkonu, což mi současně umožní pořídit před vybitím blesků sérii minimálně 10 snímků. Nastavím fotoaparát na nejkratší synchronizační čas pro práci s bleskem (1/250 s) a použiji clonu f/5,6.
  • Přidaným bonusem snížení výkonu záblesků je výrazné zkrácení doby trvání záblesků – na hodnotu okolo 1/10 000 s. Toto zábleskové osvětlení je jediným světlem dopadajícím na Toma a věci, do kterých se trefuje, a tím se tak stává mým časem závěrky (dobou expozice). Takto krátký čas je dostačující pro zmrazení libovolného pohybu.

Velmi často pracuji s objektivy se zoomem, ale kdykoli mám možnost pracovat s objektivem s pevnou ohniskovou vzdáleností, upřednostním ho, protože má obvykle vyšší světelnost. Nemusím zde příliš clonit, abych dosáhl maximálního potenciálu objektivu – ten se obvykle pohybuje okolo tří clonových čísel od plné světelnosti, resp. okolo této hodnoty. Pokud bych použil zoom se světelností f/4, zaclonění o tři clonová čísla by mě posunulo k hodnotě f/11, ale u objektivu se světelností f/1,4 by šlo pouze o hodnotu f/4. To znamená, že mi pro dosažení slušné expozice stačí méně světla a mám více volnosti ve snižování výkonu záblesků, abych udržel frekvenci sériového snímání 10 snímků za sekundu.

Někdy si při fotografování živé události všimnete něčeho úžasného a zmeškáte to. Ale můžete být schopni znovu vytvořit daný okamžik za více kontrolovaných podmínek.

Na zaranžování okamžiku tak, aby bylo možné jej zachytit fotoaparátem, není nic ostudného – profesionální fotografové stráví těmito konstrukcemi mnoho času.

Při dostatečné přípravě, kontrole prostředí a robustním a rychlém fotoaparátu jsou vaše šance na zachycení optimálního okamžiku mnohem vyšší. Popřál bych vám hodně štěstí, ale čím více budete fotografovat, tím více štěstí budete mít.

Takže vám raději poradím – popadněte fotoaparát a trénujte!

Video

youtube-nikon-1.jpg

Podívejte se na videozáznam z celé akce, který byl filmován rovněž fotoaparáty Nikon D500 a je dostupný na následujícím odkazu: https://youtu.be/ZxbArllIf2E

Vybavení

Během focení projektu používal Tom Miles následující vybavení:

Tom Miles

Tom Miles je profesionální sportovní a portrétní fotograf žijící v Londýně ve Velké Británii. Fotografuje pro různé národní časopisy a komerční klienty.

Za více než 15 let praxe v oboru pracoval s různými známými atlety, mezi které patří Paula Radcliffe, Rory Mcllroy a Mo Farah.

Tom rovněž učí na více než 30 univerzitách ve Velké Británii a vedl kurzy v Nikon škole ve Velké Británii a také pro asociaci fotografů.

Tom Duquesnoy

Tom Duquesnoy, přezdívaný Fire Kid, je francouzský šampion smíšených bojových umění (MMA), narozený 21. června 1993 ve městě Lens ve Francii. Duquesnoy je od roku 2013 jedničkou v oblasti smíšených bojových umění v kategorii featherweight v Evropě.

Získal evropské pásy v turnajích Belgium Beatdown, Killacam, a v současnosti je držitelem světových titulů BAMMA Featherweight a Bantamweight. Své první dva zápasy v turnaji Killacam vyhrál za pouhých 35 sekund, což ho přivedlo do největší evropské organizace MMA, britské asociace smíšených bojových umění (BAMMA).

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.