Z jiného soudku – s prachem je třeba bojovat

Publikováno: 29. prosince 2023 | autor Redakce
k-pruzkumu--cisticka-vzduchu-dyson-bp03-whole-room.jpg

Už jsme si zvykli, že řada foto- a videopřístrojů a spousta objektivů je nejen odolných proti stříkající vodě, vydrží někdy docela slušné minusové teploty, ale je i prachuvzdorných. To docela rádi v našich testech a technických informacích zdůrazňujeme. Jak je tomu ale v našem domácím či pracovním prostředí a jak jsme na tom s prachem například v ateliéru?

Zvládáme tento stále se rozšiřující a hlavně zdravotní problém? Letos už jsme si jednou „vypůjčili“ zajímavé informace od špičkového výrobce přístrojů zabraňujících prašnosti a rádi to na závěr našeho rozšířeného prosincového vydání činíme znovu. Nastal totiž čas topení (v řadě případů i pevnými palivy), zavřených oken a také zvýšeného počtu svátečních a přátelských návštěv i delšího vysedávání u počítače v pracovně či ateliéru.

Analýza úvodem

Celosvětová studie prachu, které se zúčastnilo více než 30 tisíc lidí z 39 zemí, ukazuje, že po pandemii se úklidové návyky na celém světě zhoršují. Plných 60 % nyní přiznává, že uklízí pouze tehdy, když je prach viditelný – toto číslo se od loňského roku zvýšilo o 20 %. Kromě toho 41 % respondentů tvrdí, že mají pravidelný rozvrh úklidu. Počet se od loňského roku snížil o 15 %. Tento fakt naznačuje, že se stáváme méně disciplinovanými. Tuto zvláštní, ale logickou studii si nechala vytvořit společnost Dyson a zveřejnila ji v říjnu tohoto roku.

submarine-6.jpg

Studie navíc ukazuje, že povědomí o tom, co se v prachu v našich domácnostech nachází – a co se tedy snažíme odstranit – je nízké. Ačkoli 55 % domácností na celém světě má někoho, kdo je postižen alergií, jen málokdo si je vědom přítomnosti běžných jejich původců v domácím prachu. Pouze 33 % dotázaných uvedlo, že ví o tom, že se v prachu může nacházet pyl, a 32 % ví o možné přítomnosti výkalů roztočů. V České republice je však povědomí o výskytu roztočů nejvyšší ze všech zemí v oblasti Evropy, Středního východu a Afriky (tzv. region EMEA): 46 % Čechů uvedlo, že se v domácnosti mohou vyskytovat roztoči, a 37 % se domnívá, že se v domácnosti mohou vyskytovat jejich výkaly.

Jak se prachu zbavit? Filtrace?

Studie společnosti Dyson týkající se prachu v prostorech, ve kterých žijeme a pracujeme, ukazuje, že povědomí o filtrech je celkově nízké. Pouze jeden ze čtyř respondentů se domnívá, že zná technologii HEPA (High Efficiency Particulate Air). Češi však mají druhé nejvyšší povědomí z regionu EMEA o HEPA filtrech (hned po Finech), výraz HEPA zná 42 %.

gen5detect-418-hallway-copy.jpg

Vysavače s pořádným filtrem jsou řešením

Inženýři společnosti Dyson strávili poslední tři desetiletí vývojem filtrů a těsnění, aby se ujistili, že zachycují nejen prach, který vidíte, ale také pouhým okem nepostřehnutelné nečistoty. Akumulátorové vysavače Dyson jsou plně utěsněné a vybavené pokročilým pětistupňovým filtračním systémem, který zachytí až 99,99 % částic o velikosti pouhých 0,1 mikronu.

Aktuálně nejvýkonnější bezkabelový vysavač Dyson Gen5detect

V tomto případě se jedná o vysavač s plně utěsněným filtračním systémem HEPA pro celý přístroj. Je zkonstruován tak, aby zachytil 99,9 % částic od velikosti 0,1 mikronu. Jedná se o první vysavač Dyson vybavený novou generací hyperdymiového motoru, který se otáčí rychlostí až 135 tisíc otáček za minutu a poskytuje bezkonkurenčně silný sací výkon.

dyson-gen-5-ii.jpg

Nové uživatelské rozhraní a další rozvoj softwaru

Zjistíte, kdy je čisto. Současné technologie osvětlení změnily způsob, jakým lidé uklízejí. Dyson Gen5detect má i díky tomu zcela přepracované uživatelské rozhraní (UI), které nyní uživatelům v reálném čase ukazuje, kdy je prostředí jejich domova čisté. Piezoelektrický senzor využívá akustické snímání. Počítá a kategorizuje velikosti částic a sloupce na LCD displeji v reálném čase stoupají a klesají podle objemu odstraněných nečistot. Majitelé tohoto přístroje díky tomu vědí, na kterých místech mají pokračovat a věnovat úklidu více času.

Až 70 minut sacího výkonu, to je nejdelší doba chodu u bezkabelového vysavače Dyson v historii. Pokročilá 10článková lithium-iontová baterie zajišťuje dlouhotrvající sací výkon bez poklesu sání.

dyson-gen-5.jpg

Nové technologie v Dyson V15s Detect Submarine

V tomto případě se jedná o první bezkabelový vysavač typu „vše v jednom“ pro mokré i suché vysávání. Dyson V15s Detect Submarine zkonstruovali vývojáři s cílem poradit si s problémy, s nimiž se mohli uživatelé dosud setkat při mokrém i suchém vysávání. Přístroj díky novým a unikátním technologiím přináší multifunkční a všestranné řešení. Dokáže snadno odstranit nejen prach, ale současně také rozlité tekutiny, nečistoty a odolné skvrny.

submarine-5.jpg

Čistotu tvrdých podlah posouvá Dyson Submarine díky inovativním technologiím na nový level, aniž by docházelo k přemokření podlahy. Za tímto účelem byl zkonstruován osmibodový hydratační systém, který využívá tlakovou komoru pro rovnoměrné rozložení vody a optimální nasycení po celé šířce válce. Osm vodních trysek pravidelně rozmístěných podél válce uvolňuje každou minutu přesně 18 ml vody, aby byla podlaha umytá rovnoměrně a nezůstávala nadměrně vlhká.

Motorizovaný mokrý válec z mikrovlákna odstraňuje rozlité tekutiny, odolné skvrny a nečistoty, které jsou při každé otáčce z válce průběžně odsávány. Znečištěná voda je ukládána do samostatné odpadní nádoby a lze ji následně snadno vyprázdnit.

submarine-1.jpg

Vysavač Dyson V15s Detect Submarine zvládne úklid podlahy o ploše až 110 m2 na jedno nabití. V hubici je zároveň ukryta o něco větší oddělená nádrž na špinavou vodu o objemu 360 ml. Zajišťuje, že se nečistoty a zbytky nepřenášejí zpět na podlahu a válec zůstává nasycený čistou vodou od začátku až do konce úklidu.


Celý článek najdete v prosincovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv12-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.