Vyznejte se v USB, konektory a rychlosti nejsou totéž

Publikováno: 11. března 2022 | autor Petr Březina
vesa-dp-alt-mode-photo-2.jpg

Asi jeden z nejznámějších a nejpoužívanějších konektorů nejen ve světě digitální fotografie a videa, ale obecně ve sféře počítačů nese označení USB. Postupem času se však objevila celá řada variant, ve kterých si zkusíme udělat trochu jasno.

Zkratka USB vychází z plného slovního označení universal serial bus, což je možné přeložit jako univerzální sériová sběrnice. Toto rozhraní bylo navrženo v roce 1995 pro levné a snadné připojení externích zařízení. Z velké části USB rozhraní nahradilo do té doby používané porty sériový, paralelní, PS/2 apod. a v oblasti připojování periférií proběhla viditelná snaha o sjednocení.

pexels-markus-winkler-4072683.jpg

Výhody USB spočívají v univerzálnosti a širokých možnostech nasazení. Využít jej totiž můžete od přenosu dat přes napájení až po přenos zvuku nebo videa. Podstatnou výhodou je také možnost připojení externího zařízení za chodu, kdy jej hostitelský počítač prakticky okamžitě detekuje a zpřístupní.

Můžete si říct, že je to prkotina, ovšem kdo si pamatuje myši a klávesnice s konektorem PS/2, moc dobře ví, že při jejich připojení bylo třeba počítač restartovat, aby je detekoval.

Proč to dělat jednoduše

Hned na začátku je třeba si přiznat, že ačkoli je USB rozhraní vskutku univerzální, do jeho ergonomie se to až donedávna prakticky nepromítlo. Projevila se ale nutná úspora nákladů při výrobě. Výsledkem je tedy konektor, který je tvarově symetrický, avšak jeho vnitřní část je rozdělená a bez toho, abyste se detailně podívali na orientaci konektoru a také na orientaci zásuvky, se strefíte jen a pouze náhodou.

pexels-rann-vijay-7742582.jpg

Toto pochybení – absence reverzibility – při návrhu po letech přiznal i jeho autor, ovšem odůvodnil jej právě osekáváním nákladů při výrobě. Ačkoli u zrodu původního návrhu stály společnosti Compaq, HP, Intel, NEC, Microsoft, Lucent a Philips, následná...


Celý článek najdete v březnovém čísle časopisu FotoVideo


fv03-22-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.