Vyvolávání filmů: proč je důležité vědět, komu své filmy svěříte?

Publikováno: 12. března 2024 | autor Redakce
-mg-1309-kopie.jpg

Zatímco digitální snímky má autor ve svých rukou během celého procesu od nafocení až po postprodukci, analogové filmy často odevzdáváme k vyvolání na specializované místo.

Pokud svůj nafocený film přinesete do fotolabu, vkládáte do něj velkou důvěru – k dosažení dobrého výsledku totiž nestačí jen přítomnost strojů a drahých skenerů. Záleží také na zkušenostech zaměstnanců a jejich možnostech filmu věnovat potřebnou péči.

Vzhled analogových fotografií ovlivňuje několik faktorů: typ filmu (případně jeho stáří a skladovací podmínky), použitý objektiv, vyvolání a následná digitalizace. Předpokladem je samozřejmě funkční analogový fotoaparát bez vad, které mohou vzhled také ovlivnit – v takovém případě vznikají třeba neúmyslné dvojité expozice nebo úniky světla.

To znamená, že dva ze čtyř hlavních faktorů má na starosti právě fotolab. V tomto článku se podíváme na to, jak vyvolávání probíhá ve FotoŠkoda a jaké služby zde můžete využít.

C-41, E-6, 120, 35 mm – minislovníček vyvolávání filmů

Nejčastějším procesem vyvolání je tzv. C-41, kterým se zpracovávají veškeré běžné barevné negativní filmy, a dokonce i některé černobílé (Ilford XP2). Barevné filmy se vyvolávají strojově – ve FotoŠkoda se o filmy postará spolehlivý stroj Noritsu QSV-V30 a chemie Fujifilm.

aj.jpg

Okraj každého negativu je před vyvoláním označený unikátním číslem, které zajistí, že se filmy nepomíchají a dostanou se ke správnému zákazníkovi. Stroj zajišťuje konstantní teplotu a film zde projde všemi fázemi vyvolávání a ustálení. Procesem C-41 se vyvolávají jak barevné kinofilmy (35 mm), tak filmy formátů 120 a 220.

TIP: Jak se vyvolávají a digitalizují filmy

Diapozitivní barevné filmy, jako jsou například Kodak Ektachrome nebo Fujifilm Velvia, poté vyžadují proces s názvem E-6. Ani stroje se samy nenakrmí tou správnou chemií, je proto samozřejmostí, že ve FotoŠkoda stroj obsluhují profesionálové, kteří vědí, jakou chemii použít a kdy nastává čas ji vyměnit za čerstvou.

Analogové fotky na web a sociální sítě aneb Jak funguje digitalizace

Většina lidí využívá kromě samotného volání také službu digitalizace. FotoŠkoda proto nabízí cenově výhodné balíčky, které zahrnují jak vyvolání, tak sken filmů. Digitální fotografie můžete použít nejen jako náhledy, ale také ke sdílení na sociálních sítích nebo pro archivaci na cloudovém úložišti. Na základě digitálních skenů se také můžete rozhodnout, jaké snímky si chcete nechat vytisknout.

Přemýšlíte, v jakém rozlišení si nechat fotografie naskenovat? Obecné doporučení je střední rozlišení. To vám poskytne dostatečnou velikost pro běžné použití na webu a sociálních sítích, zatímco nejnižší rozlišení jsou spíše „náhledovky“. Cenově přívětivou variantou je formát JPEG, ale formát TIFF vám zase nabídne více flexibility při postprodukci v případě, že chcete mít možnost fotky dále upravovat.

vk.jpg

Na skenování transparentních předloh se využívají různé skenery (nejpopulárnějšími jsou opět Noritsu, ale třeba také model Fuji Frontier). Pracovníci fotolabu ideálně dokážou film naskenovat rychle, ale zároveň kvalitně. Důležité je také správné nastavení softwaru skeneru. V případě, že jste film správně exponovali, měli byste dostat fotografie s barevnými tóny a zrnem odpovídajícími charakteristikám filmu, s korektním kontrastem a ostrostí.

TIP: Vyvolání a digitalizace barevných negativů

Zkrátka se chcete vyhnout zašedlým a přehnaně doostřeným skenům. Zkušení zaměstnanci zároveň dokážou „vytáhnout“ co nejvíce i z podexponovaného nebo expirovaného filmu. V takovém případě ale můžete čekat výraznější zrno a u expirovaných filmů nestandardní barevné tóny nebo další odchylky.

TIP: Vyvolání a digitalizace diapozitivů

Filmy jako v bavlnce

Ve FotoŠkoda se s vašimi filmy zachází v bavlněných rukavicích pro minimalizaci škrábanců a prachu a jakékoliv nedokonalosti odstraní funkce Digital Ice na skeneru Noritsu. Nemělo by se proto stát, že obdržíte fotografie s viditelnými prachovými částicemi – jestli jste totiž někdy sami skenovali své filmy na flatbed skeneru, asi víte, že kromě skenování strávíte čas i odstraňováním těchto kazů v postprodukci.

Bleskurychlé skeny pro netrpělivé

Přenechat vyvolávání a skenování profesionálům znamená především velkou úsporu času, nehledě na to, že na domácí zpracování je potřeba kromě znalostí i čerstvá chemie, vhodný prostor a vybavení. Minimalizujete také riziko chyb, které mohou při domácím vyvolávání vzniknout.

Potřebujete fotky do druhého dne, nebo dokonce hned? Není problém, barevné negativní filmy ve FotoŠkoda vyvolají a naskenují do 24 hodin a v případě expresní služby do dvou hodin. Černobílé můžete mít už do 48 hodin a expres do 24 hodin.

vk3.jpg

Využijte praktické online úložiště

Fotografie si u FotoŠkoda ihned po dokončení zakázky můžete stáhnout z úložiště, kde data zůstanou k dispozici další tři měsíce. Skrze úložiště také snadno odešlete vybrané fotky k tisku, pokud byste rádi měli i fyzické kopie, třeba do fotoalba nebo rámu. Pokud jste zvolili sken ve středním rozlišení, bude to stačit i na tisk menších a středních formátů.

TIP: Vyvolání fotek online

A jak je to s černobílými filmy?

Ve fotolabech se černobílé filmy také vyvolávají strojově – alespoň na většině míst. FotoŠkoda ale kromě klasického nabízí i možnost ručního vyvolání. Co to znamená a proč zvolit právě tuto službu?

vk2.jpg

Ruční vyvolání černobílých filmů je určené pro fotografy, kterým na jejich filmu opravdu záleží. Snímkům zajistí lepší prokreslení a podání polotónů ve světlých a tmavých částech filmu i lepší obrazovou ostrost než strojové vyvolání. Filmy vyvolávají profesionálové v kvalitní vývojce Ilford ID-11 a ve zbrusu nové moderní fotokomoře.

TIP: Ruční vyvolání černobílého filmu

Výsledné fotografie jsou kontrastní, živé a tak akorát ostré. I v případě ručního vyvolání můžete samozřejmě využít výhodného balíčku společně s digitalizací.

Objevte taje temné komory

Kdyby se vám některá z fotografií z vyvolaného filmu obzvlášť povedla, můžete si ji nechat dokonce ručně nazvětšovat, případně si pronajmout fotokomoru a pustit se do zvětšování sami. Nevíte jak na to?

TIP: Kurzy a pronájem temné komory

Ve fotokomoře vás rádi přivítáme na dni otevřených dveří, který se koná každou středu, nebo na skupinových i individuálních kurzech. Uvidíte, že fotokomora je magické místo – proces vlastnoručního vyvolávání a zvětšování vás vytrhne z každodenního shonu a přivede do přítomného okamžiku.

-mg-1300-kopie.jpg

Vlastní zkušenost je k nezaplacení

Jedna věc je popisovat, jak mohou vaše filmy vypadat, druhá věc je vidět výsledky na vlastní oči. Jestli se vám někdy stalo, že jste byli z fotek z fotolabu zklamaní, zkuste příště zvolit jiné místo a výsledky porovnejte. Ne vždycky je totiž na vině špatně nafocený nebo exponovaný film – v některých případech pomůže také přeskenování už vyvolaných negativů.

vk4.jpg

Přeskenování ve fotolabu může být vhodné i v případě, že jste negativ digitalizovali v domácích podmínkách a nejste se vzhledem fotek spokojení. Zpracování a skenování filmů je věda, ale pokud materiál svěříte do správných rukou, můžete být v klidu a svou energii vložit právě do focení.


Celý článek najdete v březnovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv03-24-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.