Užitečné drobnosti pro milovníky filmové fotky

Publikováno: 15. prosince 2022 | autor Redakce
pexels-s-migaj-1464143.jpg

Obdarovávat jakéhokoliv fotografa je vcelku složité, valnou většinu potřebného příslušenství a doplňků si obvykle pořídí sám. Proto jsme pro vás připravili tipy, které potěší spíše u srdce a na duši, ale zároveň jsou i praktické.

Kupovat například objektiv jako překvapení není úplně vhodné, pokud neznáme zcela konkrétní představu o modelu. Totéž platí i o fotoaparátu jako takovém. Jasně, pokud se jedná o některé z raritních modelů, které dokáže filmový fotograf ocenit, pak asi není moc o čem diskutovat.

Ovšem ne každý je takový fajnšmekr, a přesto je jeho oblíbenou právě filmová fotografie. Je dobré se zamyslet nad tím, jak vůbec filmová fotka vzniká, že to vlastně není jako u digitálu stisk spouště a pak obrázek v počítači.

U analogu je celý proces mnohem delší, ale také pod mnohem větší kontrolou fotografa od okamžiku, kdy se rozhodne pro konkrétní záběr přes jeho kompozici a expozici, vyvolání filmu a zvětšování fotek v temné komoře až po finální adjustaci snímku k vystavení. To je přeci celá řada příležitostí, najít praktické doplňky, které potěší a jsou zároveň užitečné.

Kdybyste si vůbec nevěděli rady, vězte, že několik kazet nebo svitků s filmem udělá radost každému – a když netrefíte autorův oblíbený materiál, můžete vždy přispěchat s tvrzením, že je to schválně, aby si rozšířil obzory. Jinak tedy mezi osvědčené klasiky patří Ilford HP5, Kodak Tri-X nebo Kodak Portra 400.

Totéž se dá tvrdit i o fotopapírech pro zvětšování – tady ale doporučujeme sáhnout buďto po tom, co obdarovaný zná a používá, anebo naopak po něčem výjimečném, jako jsou například papíry s vyšší gramáží určené pro výstavní účely.

Zkusili jsme vybrat několik tipů, které jsou do jisté míry univerzální a najdou uplatnění u všech typických nadšenců filmové fotografie – tedy těch, kteří fotí a zpracovávají fotky od začátku do konce.

Sekonic L-398A Studio Deluxe III – 5490 Kč

Pokročilejší expozimetr je již vybaven selenovým článkem a vedle měření expozice i flashmetrem pro měření ambientního osvětlení. Rozsah měření je v tomto případě 4–17 EV. Pro zachování možnosti neustálé kontroly údajů je možné horní část vybavenou měřícím čidlem otočit kolem své osy o 270° (180° vlevo / 90° vpravo). Do otočné hlavy lze v případě potřeby zasunout výměnné vložky s rozdílnou propustností světla.

Před měřícím čidlem je standardně nasazena bílá polokoule (Lumisphere) pro měření dopadajícího světla u trojdimenzionálních objektů. Při fotografování rovinných předloh s plošným osvětlením (reprodukce obrazů, map atd.) se doporučuje měřit hodnotu s rovinným Lumidiskem. Vzhledem k použití selenového článku není třeba žádného dodatečného napájení.

sekonic-l-398a-studio-deluxe-iii.jpg

Gossen Digisix 2 – 6390 Kč

Německá značka Gossen nabízí základní expozimetr s velmi podobnými vlastnostmi jako Sekonic s napájením jednou knoflíkovou baterií (CR 2032), tento model je však osazen displejem pro snadnější odečet expozičních dat, rozsah měření je 0–18 EV. Měřit zvládne expozimetr dopadající i odražené světlo a navíc je vybaven teploměrem, hodinami, budíkem a stopkami. Ve své třídě patří mezi nejmenší na trhu. V rámci příslušenství je k dispozici i úchyt do sáněk blesku.

gossen-digisix-2a.jpg

Expozimetr TTARTISAN – 2750 Kč

TTARTISAN není příliš známým výrobce, ovšem stojí za celou řadou manuálních objektivů se zajímavými parametry a cenou, které doplňuje také rozličným příslušenstvím. Jedním z takových kousků je malý externí expozimetr designově uzpůsobený pro fotoaparáty Leica. Upevnění je tradičně do hot-shoe patice blesku, na horní straně je pak dvojice koleček pro nastavení času, clony a citlivosti – správná expozice je indikována trojicí diod na horní straně. Zaujme především nízká hmotnost 35 gramů.

ttartisan-2.jpg

Profesionální drátěná spoušť Kaiser – 1190 Kč

Drátěná spoušť je pro mnoho filmových fotografů neocenitelným pomocníkem, zejména pokud mají v oblibě krajinky. Model německého výrobce má délku 50 cm a je velmi dobře zpracovaný, vedle ochranné bužírky najdete na konci drátu krátký kus bowdenu pro lepší chod lanka. Ukončení drátu se spouští má integrovaný zámek pro delší časy.

kaiser.jpg

Tlačítko na spoušť Matchtechnical – 490 Kč

Ne vždy je spoušť pohodlná a někteří fotografové jsou opravdu hračičkové, tak proč je v tom nepodpořit? Zajímavou možností jsou šroubovací tlačítka spouště, která jsou vyrobena z frézované mosazi a opatřena odolnou povrchovou vrstvou. Společnost Matchtechnical vyrábí spouště ve dvou velikostech (10 a 15,5 mm) a liší se také tvarováním, a to konkávním (vydutým) u modelů Boop a Bop anebo konvexním (klenutým) u modelů Beep a Bip.

matchtechnical.jpg

Hrací karty Laowa – 180 Kč

Občas přijdou chvíle, kdy se nedá fotit, ale je třeba zaměstnat hlavu i ruce, hrací karty můžou být jednou z cest, jak se pobavit a odpočinout zároveň. Karty Laowa mají povedenou grafiku s fotografickými motivy a balíček obsahuje celkem 54 karet velikosti 62 × 87 mm.

laowa-karty.jpg

Plechové pouzdro Kodak – od 780 Kč

Funkční retro je velmi často oblíbená kombinace u nejrůznějšího příslušenství. Nejinak je tomu i v případě této kovové krabičky určené pro uchovávání kinofilmových kazet nebo středoformátových svitků. Krabička je z tenkého plechu s odnímatelným víkem, vnitřní část je plastová – drží filmy na místě a zároveň zabraňuje jejich kontaktu s kovovou stěnou a částečně chrání před mechanickým poškozením.

Kovový obal můžete pořídit jak ve verzi pro pět kinofilmů, tak ve větším provedení, které pojme deset kinofilmů nebo osm svitků. Hmotnost je úctyhodných 254 gramů a v nabídce najdete několik barevných provedení.

kodak.jpg

Domke Film Guard Bag – 1390 Kč

Jestliže patří obdarovaný fotograf také mezi časté cestovatele do zahraničí, jistě ocení ochranný obal na filmy. Při průchodu letištní kontrolou se totiž používá rentgenové záření, které může mít v mnoha směrech negativní, až destruktivní vliv na filmový materiál. Proto se používají již dlouhá léta prověřené ochranné pytlíky na filmy.

Tyto obaly mají konstrukci z třívrstvého voděodolného balistického materiálu, který zamezuje proniknutí rentgenových paprsků až k citlivé emulzi a filmový pás tak ochrání před poškozením. Na trhu najdete mnoho variant od různých výrobců.

Konkrétně Domke patří mezi osvědčené výrobce a tyto ochranné obaly má ve čtyřech velikostech – nejmenší Mini pojme devět kinofilmových kazet, následuje model Small/Medium s kapacitou 15 rolí filmu a největší model Large jich uchová až 35, a to už je slušná zásoba na cesty.

domke.jpg

Leica Mug Aperture Scale – 990 Kč

Stylové hrníčky, plechovky a termosky najdete prakticky ve všech obchodech s fototechnikou. Nejčastěji je to však termohrnek vyvedený v designu teleobjektivu s ohniskem 70–200 mm. Tento kousek je velmi stylový porcelánový hrnek s minimalistickým vizuálem v podobě clonové stupnice na objektivu. Vnější tvar není kruhový, ale jedná se o polygon s řadou plošek.

98222-1-resized.jpg

Lupa Viewlux 10 × 21mm Triplet – 590 Kč

Jestli je váš fotograf puntičkář, který si potrpí na kvalitu a precizní zaostření, pak bude tahle stylová lupa vítaným doplňkem. Desetinásobné zvětšení je dostatečné pro odhalení neostrých míst na negativu i pozitivu. Kovové tělo zajistí odolnost a kožené pouzdro ochrání před šrámy.

lupa.jpg

Suché retušovací barvy Peerless – 600 Kč

Retuš je v černobílé analogové fotografii relativně jednoduchá ve srovnání s tou barevnou. Pokud není finálním výstupem oskenovaný negativ, ale výstavní zvětšenina, přijde sada retušovacích barev vhod. Suché provedení znamená, že stačí jen nanést barvu na štěteček a poté jemně vyretušovat požadované místo na fotopapíře. Značka Peerless patří mezi tradiční výrobce z New Yorku už od roku 1885.

image.jpg

Jupio Seattex 45 Camouflage – 1590 Kč

Rybáři mají své oblíbené stoličky, proč by je nemohli mít i fotografové? Tato je skládací a s hmotností 950 g není příliš těžká ani rozměrná. Ovšem díky promyšlené polykarbonátové konstrukci dosahuje nosnosti 200 kg, takže je ideálním pomocníkem nejen na čekané při wildlife a krajinářské fotce.

seattex-jupio-45-camouflage-limited-edition.jpg

Čisticí set na optiku Zeiss – 1190 Kč

Nejrůznějších čistítek na objektivy není nikdy dost, sada od Zeisse nabídne kompletní složení od balonku přes štěteček až po čisticí utěrky a vlhčené hadříky. Vše navíc uloženo v praktické brašničce, kterou můžete snadno přehazovat mezi fotozavazadly.

1569433021-1081867.jpg


Celý článek najdete v prosincovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv12-22-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.