Tripod 3 Legged Thing Legends Nicky a další potřebné doplňky

Publikováno: 15. srpna 2022 | autor Redakce
274760771-320501913384923-1384741896279828649-n.jpg

Opět se po dvou měsících vracíme k zajímavé anglické značce stativů, které vynikají kvalitními materiály a zpracováním, zvláštními názvy, všestrannou využitelností a k tomu spoustou originálních konstrukčních nápadů. Čím jsou zajímavé pro každého fotografa či videonadšence?

Mají pokaždé něco nového a něco navíc a jejich design se vážně nezapře. Tak jsme si je nejen podrobně prohlédli, ale i otestovali.

287957550-732874004518846-5209294112183411073-n.jpg

Tripod 3 Legged Thing Legends Nicky

Základním kamenem testování byl tento poměrně velký a univerzální stativ. Jeho určení pro profesionály a náročné amatéry se nezapře. Ti všichni včetně kameramanů si velmi potrpí na kvalitní zpracování do posledního detailu a velkou flexibilitu. Jedná se o stativ nabízející řadu volitelných možností montáže na plochý talíř i na 75mm misku. Při montáži na plochý talíř a s nohami v 80° vertikálním úhlu pak stativ dosahuje neuvěřitelné výšky až 156 cm.

nicky--2.jpg

Jeho obrovskou výhodou ale je, že i takové „roztažitelnosti“ ho po používaní snadno odtransportujete s odděleným vrchlíkem od nohou a vejde se do většiny příručních zavazadel. Jeho využití je tedy variabilní a hodí se k focení a natáčení krajiny, architektury, lidí a svateb, zvířat i sportu. Stativ má 1/4″ šroubové závity pro většinu CSC / DSLR fotoaparátů a kamer a 3/8″ závit pro uchycení mikrofonu a dalšího příslušenství. Je plně kompatibilní s kulovými hlavami z řady AirHed se systémem Arca-Swiss, které si můžete dokoupit samostatně nebo zvolit jinou alternativu dle potřeby.

nicky-3206.jpg

Má vynikající poměr zatížení k hmotnosti 25:1 díky neuvěřitelné nosnosti 60 kg, takže se hodí i pro těžké zrcadlovky s teleobjektivy. Je konstruován ze speciálních karbonových materiálů, které mají osm vrstev. Všechny tři nohy jsou odnímatelné, takže je lze použít jako samostatné monopody nebo boom pole tyče.

nicky-2669.jpg

Vnitřní zámky mají speciální objímky Chicken Lips a podložky O-Pads slouží jako zámky nohou, které nastavíte do požadované výšky jednoduchým otočením. Kovová západka Rapid Latch se používá k otevírání, polohování i k rychlému uvolnění nohou. Stativ je to velice variabilní, doporučujeme každopádně jeho prohlídku či vyzkoušení v některé specializované prodejně.

Cena 17 990 Kč

Stativová hlava 3 Legged Thing Leveling Base

Jedná se o stativovou hlavu s vyrovnávacím mechanismem i pro velmi náročné terény. Je vyrobena z velmi odolných materiálů (převládá eloxovaná hořčíková slitina). Má závity 1/4"-20 a 3/8", rýhovaný otočný zámek na straně pouzdra, 360º otočnou základnu a dodává se šedo-oranžová. Doporučujeme ji pro fotografování krajiny, panoramat a architektury.

3lt-levelling-base4473-1.jpg

Je celkově velmi flexibilní a snadno použitelná. Velmi rychle ji připevníte díky standardnímu závitu 1″-20, který umožňuje přímou montáž kamery na nivelační základnu. Případně můžete pomocí dodaného 3/8″-16 adaptéru na vrch namontovat hlavu, svorku nebo kompatibilní příslušenství, čímž rozšíříte možnosti stativu.

Cena: 3990 Kč

Stativová hlava 3 Legged Thing 75 mm Half Bowl

Tohle je fakt držák! Stativová hlava 3 Legged Thing 75 mm Half Bowl je vhodná pro stativy s lůžkem 75 mm, montáží na držáky na misku a pro stativy 3 Legged Thing Legends Nicky nebo 3 Legged Thing Legends Tommy. Je vyrobená z eloxované hořčíkové slitiny letecké třídy a dokonalé zpracování zajišťují její odolnost a životnost. Používali jsme ji při testu vlastně nejčastěji.

3lt-half-bowl4639.jpg

Jedná se o hlavu pro focení i v nerovných a obtížných terénech, má vyrovnávací mechanismus pro zachycení rovného horizontu a 3M O-Pads pro lepší držení. Nechybí ani bezpečnostní šrouby. Používání je elegantní a jednoduché: pomocí vyrovnávacího mechanismu si zajistíte rovný horizont kdekoliv, například i ve skalách. Hlavu totiž snadno uzamknete ve vodorovné poloze pomocí rukojeti a 3M O-Pads vám zajistí lepší uchopení a pákový efekt i ve vlhkých podmínkách.

Cena: 4390 Kč

Kulová stativová hlava 3 Legged Thing AirHed VU

Multifunkční kulová hlava 3 Legged Thing AirHed VU s otočnou klemou vyrobená z letecké hořčíkové slitiny. K dodávané rychloupínací desce QR-OCTA typu Arca-Swiss s ní rychle a jednoduše připojíte CSC / DSLR fotoaparát či jiné zařízení do hmotnosti 40 kg pomocí 1/4″ a 3/8″ šroubů. Horní část desky má pogumované podložky. Hlava má nastavitelný mechanismus naklápění a je vybavena třemi různými vroubkovanými ovladači s větší pákou.

ahvug-13-1.jpg

Ovladačem zámku koule lze nastavit různé polohy. Měděný ovladač utahuje svorku pro fixaci fotoaparátu a samostatný otočný ovladač slouží pro regulaci otáčení základny až o 360°, navíc může být uzamčena dle potřeby. Hlava je využitelná univerzálně, tedy pro horizontální i vertikální fotografování. Po straně má závit 1/4″-20 z nerezové oceli pro připevnění příslušenství, jako jsou různá kloubová ramena, a ve svěrce a základně jsou zabudovány vodováhy pro přesné vyvážení.

Hlava má ergonomický jednostupňový bublinkový úchyt a zajímavý průhledný panel, kterým je vidět mechanismus uvnitř pro odhalení případných nečistot. Od dovozce Penta CZ jsme se dozvěděli, že AirHed VU můžete zakoupit buď samostatně, nebo v rámci sady se základními stativy, jako jsou kupříkladu Bucky nebo Ray.

Cena: 4190 Kč

Stativové koncovky 3 Legged Thing VANZ

Tohle inženýři z Anglie vážně výborně vymysleli. Jedná se celkem o tři koncovky, které jsou plně kompatibilní nejen se stativy 3 Legged Thing. Pokud to klouže nebo máte obecně problém s jakýmkoli povrchem, přizpůsobíte rychle monopod či klasický stativ danému terénu.

vanz-4477-3.jpg

Kompatibilitu rozšiřuje trojice 3/8″ objímkových adaptérů, takže koncovky využijete prakticky s jakýmkoliv stativem na trhu. Nechybí ani tři zajišťovací syntetické gumové podložky Stagsden, aby se nic neuvolnilo a neupadlo.

Cena: 1690 Kč

Závěrem

Testovaný stativ, ať už si ho pořídíte s kterýmkoli z testovaných doplňků či jen samostatně, se stane na dlouho vaším kvalitním a univerzálním pomocníkem při profesionálních záběrech statických či pohyblivých snímků. Zaujal nás svou nosnosti, skladností, perfektním zpracováním, designem a hladkým chodem v testovaných nastaveních.

274760771-320501913384923-1384741896279828649-n.jpg

Naše doporučení vyplývá z týdenního testování dvěma členy redakce s tím, že jsme navíc měli opravdu rozdílné letní povětrnostní podmínky od lijáku a 12 ºC až po 32º slunečno. Fotografické testování probíhalo v přírodě, v pohodě a hlavně bez problémů. Anglická kvalita se prostě nezapře.

 

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.