Tři otázky pro Angela Purgerta o aktu

Publikováno: 7. června 2023 | autor Redakce
tenderness.jpg

Vzpomínáte na naši černobílou obálku z června 2010? Ti nejstálejší čtenáři ji možná mají ještě doma. Ano, je to přesně třináct let, kdy jsme psali o velkém charitativním projektu, jehož byl Angelo Purgert autorem a také realizátorem mnoha souvisejících výstav. Nedávno jsme se sešli, abychom se podívali na další autorovy fotografie.

Pane Purgerte, veřejnost vás (dle našeho názoru) více zná jako autora velkého projektu První republika. Byl to velmi úspěšný projekt, že?
Tento charitativní projekt se fotografoval 10 let., byl ukončen v roce 2018 a završen vydáním knihy s názvem První republika ke stému výročí vzniku Československa. Máte pravdu, že se lidem ve spojení s mým jménem v prvé řadě vybaví tento projekt, který byl i v médiích nejvíce publikován.

in-the-rocks.jpg

Věnujete se ale stále více aktu. Tento náročný žánr není v současnosti v médiích příliš podporován. Co to pro vás jako fotografa znamená?
Za těch 32 let, co se věnuji profesionální fotografii, jsem již fotografoval téměř všechny témata, ale akt je tím posledním a věnuji se mu intenzivněji poslední čtyři roky a také pořádám workshopy uměleckého aktu. Podle mě je akt jedna z nejtěžších fotografických disciplín, protože pracujeme jenom s nahým lidským tělem a jeho tvary. Nemáme možnost nic dohnat stylingem a doplňky, které často vylepší celkový dojem z fotografie.

3-2.jpg

Akt pro mě znamená krásu, něhu a poetiku ztvárněnou jako něco tajemného, zahaleného do roušky touhy a vášně. Co se týče médií, tak co v nich je a není publikováno a podporováno, je asi věčné téma k diskuzi. Zatímco člověku nepřirozené věci jako válka a násilí v té nejtvrdší formě jsou nám denně médii servírovány, něco tak přirozeného jako lidská nahota nemá žádnou podporu a je cenzurováno jak v médiích, tak na sociálních sítích – a to je něco, co mě doopravdy znepokojuje.

Fotit akt více v interiéru, ve studiu nebo exteriérech? Otázka náročnosti nebo stylu. Jak se vy rozhodujete a co za vybavení používáte v exteriérech?
Mě nejvíce oslovilo fotografování aktu ve studiu, kde si mohu namodelovat světlo dle vlastní potřeby, a v přírodě, která poskytuje spoustu zajímavých přírodních scenérií. Zásadní pro mě je především využití světla a stínů, a to za použití jednoho až dvou světel, aby na fotografii nebylo odhaleno vše a vznikl prostor pro určitou představivost. V ateliéru používám již dlouhou dobu pouze stálé lampy s chromatičností denního světla, kde mám okamžitou kontrolu světla a stínů. V přírodě využívám pouze přirozené světlo.

5.jpg

O AUTOROVI

Angelo Purgert se narodil 24. října 1965 v Praze. Je členem České federace fotografického umění a členem Asociace profesionálních fotografů ČR. Je také uznávaným lektorem a držitelem několika mezinárodních ocenění. V roce 2010 vystavuje fotografie První republika společně s Alfonsem Muchou v Obecním domě v Praze. Důležitou součástí jeho práce jsou charitativní projekty, zaměřené především na pomoc dětem. Jeho doménou je portrétní fotografie a jeho styl je také nazýván fotografickou lyrikou.

Jeho cesta studijní vedla zpět do města, kde absolvoval fotografickou a polygrafickou školu. Rodná Praha mu vždy byla inspirací a dodnes jej fascinuje její různorodost, atmosféra a unikátní prolínání stylů. Koncepčně i fotograficky se podílel na knize To nejlepší z Prahy, která byla v roce 1994 publikována v osmi jazykových mutacích. V roce 2001 se umístil na prvním místě ve fotografické soutěži Praha zamilovaná.

tenderness.jpg

Jeho portfolio doplňuje charitativní projekt Portréty osobností, na kterém spolupracovaly osobnosti českého filmového a divadelního světa. Projekt Jiný svět odkrývá zapomenuté krásy života v přírodě, ze kterého vzešla moderní civilizace dneška. Svou tvorbu také obohatil několika uměleckými akty, v nichž kladl především důraz na krásu, ženskost, světlo a stíny.

V roce 2018 v rámci stého výročí založení republiky Angelo ve spolupráci s nakladatelstvím Omega vydal autorskou knihu pod názvem První republika.


Celý článek najdete v červnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv06-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.