Tiskové tipy na léto

Publikováno: 13. června 2023 | autor Redakce
852a4610.jpg

Tiskárny, které jste všichni dostali od Ježíška, jistě dodnes nezahálejí, produkují spousty fotografií a uchovávají tak zážitky z vašich velkolepých dobrodružství i každodenních malých radostí. Pojďme se podívat, jak se dají využít i přes léto.

Volba typu tiskárny

V zimním článku s povánočními tipy jsme se zaměřovali zejména na výběr nejvhodnějšího typu tiskárny, přiblížili si různé technologie tisku a podrobněji rozebrali druhy inkoustových tiskáren vhodných pro domácí tisk fotek. Známe tedy, co je to Canon SELPHY, a víme, jakou porci zábavy nám umí připravit.

Dále se také umíme orientovat v technologiích inkoustového tisku – víme, že tiskárny se sdruženými cartridgemi jsou vhodné spíše na nenáročné, občasné a nárazové použití a že na častější tisk středního množství fotek – například z dovolené – a zároveň pro domácí tisk dokumentů jsou vhodné univerzální modely se samostatnými inkoustovými zásobníky nabízející lepší výtěžnost (a tím i nižší cenu za tisk), více barev, a dokonce i typů inkoustů (pigmentový černý pro tisk dokumentů + inkousty na vodní bázi pro tisk fotografií).

852a4425.jpg

Ti z nás, kteří mají v plánu pravidelně tisknout velká porce fotek, zase poznali tiskárny s velkoobjemovými doplnitelnými zásobníky na inkoust – šestibarevné modely řady PIXMA G540 nebo G640.

Teď by nám tedy už mělo být jasné, které zařízení se nám bude nejvíce hodit na konkrétní příležitost. Jak je to ale s potisknutelnými médii, tedy fotopapíry? Mohu použít cokoli kamkoli? Je lepší lesk, satén nebo hluboký mat? A co ty zpropadené gramáže?

Volba vhodného fotopapíru – povrch a gramáž

Předem bych rád sdělil jednu důležitou věc: podobně jako sebevýkonnější automobil nepojede nejlépe s nekvalitními pneumatikami, nebudou vznikat dobré fotografie na nekvalitním fotopapíru. Doporučuji vždy používat značkové fotopapíry, neboť jen s nimi má člověk záruku přesných barev a zpravidla velmi dlouhé trvanlivosti – barevné stálosti.

852a4605.jpg

Předesílám, že značkovými fotopapíry nemusejí být myšleny jen a pouze takové, které nesou logo výrobce tiskárny. Kvalitních výrobců je více a Canon s některými i velmi úzce spolupracuje, pro jednoduchost ale budeme mluvit zejména o jeho vlastní produkci.

Povrch a gramáž

V zásadě máme na výběr ze tří typů povrchu fotopapírů : lesklého, polomatného (říká se mu také např. satén) a plně matného (nebo také hlubokého matu). Jednotlivé povrchy mají svá pro a proti a je velmi vhodné, aby si každý vyzkoušel, na jakém typu se mu jeho fotografie budou líbit nejvíce.

852a4273.jpg

Co se gramáže, tedy hmotnosti vztažené na jeden metr čtvereční (g/m2) týče, většinou platí, že čím je gramáž větší, tím kvalitnější, tlustší a méně ohebný je fotopapír. Gramáž také ovlivňuje průsvitnost fotopapíru. U Canonu je výhodou, že i fotopapíry s nejnižší gramáží podávají vynikající výsledky stran barevnosti i kontrastu, takže můžeme vybírat přesně dle zamýšleného určení. Například do alba s bílými stránkami můžeme v klidu tisknout fotky na nejzákladnější lesklý fotopapír, protože nám jeho vyšší průsvitnost vadit nebude, naopak přijde vhod jeho velmi malá tloušťka.

Lesklý povrch je velmi náchylný na otisky prstů a jiné nečistoty, na oplátku nám však poskytuje vysoký kontrast a zářivé barvy. Canon zde nabízí tři typy plně lesklých fotopapírů dle gramáže – nejzákladnější Glossy Photo Paper „Everyday Use“, univerzální Photo Paper Plus Glossy II a Pro Platinum pro profíky. Fotopapíry s tímto povrchem se příliš nehodí pro aplikaci „pod sklo“, protože jejich částečným přilnutím mohou vzniknout nepěkné bubliny. Tento možný problém řeší třeba hned další typ povrchu.

852a4291.jpg

Polomat/satén je svým podáním velmi blízko klasickému lesklému fotopapíru, avšak díky texturovanému povrchu jsou jednak jeho odlesky „měkčí“ a takový papír se i o poznání méně „omatlává“ a fotky pod sklem jsou bez bublin. Canon má v nabídce typy Plus Semi-Gloss s jemnější texturou a ProLuster s nepatrně hrubší texturou, oba ve shodné gramáži 260 g/m2.

Plně matné fotopapíry obecně lehce snižují kontrast fotografie a mají jemnější, pastelovější podání. Zde mohou být poměrně značné rozdíly v celkovém podání jednotlivých typů – čím kvalitnější (dražší) matný fotopapír, tím větší kontrast umí poskytnout a tím je fotka líbivější. Mezi těmito fotopapíry má Canon i specialitky v té nejvyšší fineartové kvalitě.

Fotky na matných papírech mohou mít nejrůznější využití od kreativní tvorby a výroby kalendářů, blahopřání a různých vystřihovánek v případě Canon Matte Photo Paper (v jedno- nebo i oboustranné variantě) přes vystavování v obýváku u okna či v jiných místech, kde by na lesklém povrchu jinak rušily odlesky, až po aplikace v galeriích v případě fotopapírů té nejvyšší třídy – typ FineArt Smooth s jemnou texturou a FineArt Rough s hrubou texturou. Osobně mám moc rád typ Pro Premium Matte, což je taková zlatá střední cesta s úžasným barevným podáním a příjemnou povrchovou úpravou.

852a4475.jpg

Canon má však v nabídce nejen klasické fotopapíry, ale také několik specialit – vedle již zmíněného oboustranného matného zde najdeme zejména lesklý magnetický fotopapír pro tzv. „fotky rovnou na ledničku“, nažehlovací fólie na textil nebo potisknutelné samolepky na nehty.

Inspiraci pro tvoření nejen za pomoci těchto speciálních potisknutelných médií je možné hledat na stránkách Canon Creative Parku.

Canon PIXMA G640

První multifunkční tiskárna řady PIXMA G se šesti doplnitelnými zásobníky inkoustu, která umožňuje tisk fotografií ve výborné kvalitě a velkoobjemový tisk s extrémně nízkými náklady. Nabízí jednoduchost, všestrannost a skvělou kvalitu tisku pro ty, kteří chtějí tisknout velké množství vysoce kvalitních snímků za nízkou cenu – na našem trhu je k dispozici za cca 6000 Kč.

852a4216.jpg

Canon PIXMA TS5352a

Inkoustová multifunkční barevná tiskárna A4, kopírování a skenování, rychlost černobílého tisku 13 obr./min., rychlost barevného tisku 6,8 obr./min., tiskové rozlišení 4800 × 1200 DPI, duplex, displej, AirPrint, Google Print, USB, Wi-Fi a Bluetooth, cena: 2390 Kč

852a4579.jpg

Canon PIXMA TS8352a

Multifunkční inkoustová tiskárna, 6 samostatných náplní, vhodná pro tisk fotografií, duplex, maximální rychlost tisku 15 str./min, rozlišení tisku 4800 × 1200 DPI, slot na SD kartu, připojení USB, Wi-Fi a Bluetooth, cena: 5190 Kč.

852a4510.jpg


Celý článek najdete v červnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv06-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.